Pozor na toho psa, varoval Andrle. Pak na Giru oslavoval historické vítězství

  8:59
Brit Alex Dowsett se postaral v sobotu o mimořádný den pro izraelskou a vlastně i pro českou cyklistiku. Svým triumfem v 9. etapě Gira zařídil nejen premiérové etapové vítězství pro stáj Israel Start-Up Nation na závodech Grand Tour. Zároveň se René Andrle stal historicky prvním českým sportovním ředitelem, jenž na scéně Grand Tour u takového vítězství asistoval. „Nějaké šampaňské si to zaslouží,“ ujišťoval 46letý bývalý český profesionál, který v Itálii působí u kormidla stáje.
Alex Dowsett slaví vítězství v 8. etapě Gira.

Alex Dowsett slaví vítězství v 8. etapě Gira. | foto: AP

Tým Israel Start-Up Nation je prvním rokem ve World Tour. Co pro stáj tato výhra znamená?
Usilovali jsme o vítězství na Grand Tour už předloni, když jsme (coby druhodivizní tým) poprvé dostali divokou kartu na Giro. Už tehdy Plaza skončil v etapě druhý. Ani loni se nám vyhrát nepodařilo. Tohle Giro je čtvrtá Grand Tour v historii stáje a konečně se to povedlo. Snažili jsme se v předchozích sprinterských etapách usilovat o výhru s Rudim Barbierem, což nevyšlo, takže jsme moc rádi, že to vyšlo takhle.

Vítězství z úniku. Dowsett slaví na Giru etapový triumf

Alex Dowsett vítězí v 8. etapě Gira.

Měli jste plán, že se v sobotní zvlněné etapě pokusíte dostat do úniku dne právě s Alexem Dowsettem?
Ty úniky jsou vždycky náhoda, na koho to nakonec padne. Chtěli jsme v něm mít víc lidí a stoprocentně Ricka Zabela, který je rychlý a mohl by potom ostatní uprchlíky v koncovce přespurtovat. Zabel se sice nakonec do úniku nedostal, celý tým však musím pochválit, že se střídal v kontrole všech nástupů, abychom v tom rozhodujícím byli zastoupeni. A pak jsme měli i štěstí, že jsme do šestičlenného konečného úniku dostali hned dva naše zástupce, Dowsetta a Brändla. To pro nás bylo úplně super.

Potom jste určili, že koncovku pojedete na Dowsetta?
Oba jsou skvělí časovkáři. Věděli jsme, že pokud jeden z nich ujede, budou ho ostatní strašně těžko dojíždět. Měli jsme plán, že se budou střídat v nástupech a jeden z nich pak udělá ten rozhodující. Ale nebylo určené, že jím bude zrovna Dowsett.

V jakém týmovém autě jste tentokrát seděl?
Máme to tu rozdělené, že řídím první auto a dělám kompletní plány, ale v téhle etapě jsem výjimečně seděl ve druhém. A druhé auto vždy jezdí za únikem.

René Andrle (vlevo) coby sportovní ředitel izraelského týmu.

Takže jste se ocitl v pravou chvíli na pravém místě.
No... jakožto nejvíce vyhrávající sportovní ředitel v našem týmu jsem se toho zhostil a přivezl jsem to vítězství. (směje se)

Nejvíce vyhrávající ředitel?
Jasně, žádný další z našich sportovních ředitelů nemá v sezoně tolik vítězství jako já. Tohle je letos už mé třetí. I loni jsem jich posbíral nejvíc, tehdy jsem byl coby hlavní sportovní ředitel u toho, když jsme celkově vyhráli Kolem Utahu, Kolem Rakouska a Kolem Estonska.

Jaký jste měl tep ve chvílích, kdy se etapa rozhodovala?
Když Dowsett ostatním ujel, nervózní jsem rozhodně byl. Věděl jsem, že následující kopec bude pro něj těžký a že se na něm bude lámat chleba. Měl náskok 50 sekund, na tom kopci z nich ubránil 25. Ale bylo jasné, že on si drží své tempo a ti za ním naopak jedou úplný doraz, proto pak museli trochu zvolnit a Alex dojel víceméně v pohodě do cíle.

Křičel jste do vysílačky?
Jo, taky jsem křičel, ale spíš jsem se Alexe snažil víceméně regulovat. Věřil jsem, že s jeho náskokem a schopnostmi je na posledních čtyřech kilometrech nemožné, aby ho dojeli. Časovkáři jako on jsou v takových situacích k nedostižení. Jen jsem mu připomínal: Neriskuj, už máš vyhráno, jeď si dál své tempo a dávej pozor na zbytečné chyby. Pak byl v televizi záběr, jak přes ulici v cílové rovince běhá pes, tak jsem mu říkal, ať si na něj dá bacha. Což udělal a posunul se lehce doprava, aby ho nesrazil.

Z minulosti existují záběry, jak nesmírně emotivně a velmi hlasitě dokázali podobná vítězství oslavovat v autě například Marc Madiot, šéf týmu FdJ, nebo Davide Bramati z Quick-Stepu. Jaké byly vaše emoce?
Prožíval jsem to hodně, ale já své emoce nedávám navenek až tak znát jako jiní sportovní ředitelé. Měl jsem samozřejmě velikánskou radost. To vítězství je pro náš tým opravdu historické.

A také důležité pro sponzory, o které každý tým v dnešní složité covidové době urputně bojuje.
Určitě. Hlavně jsme se snažili dát tohle vítězství Sylvanu Adams (zakladateli, majiteli i sponzorovi týmu), on do cyklistiky investoval hrozně moc času a peněz, miluje ji, teď k nám přivedl i Chrise Frooma, mění celý tým, opravdu se moc snaží. Mám obrovskou radost i kvůli němu, že tu vyhranou etapu na Grand Tour letos máme.

Zvlášť když Vuelta už ani být nemusí.
Je to hrozně těžká situace. Před sobotní etapou byl oznámen pozitivní test na covid u Simona Yatese. Je otázkou, jaký bude další vývoj, vždyť Yates byl předtím neustále s týmem a při závodě i s dalšími závodníky.

Yates patřil zároveň mezi největší favority závodu, před Girem měl údajně skvělou formu, ale v pondělí zcela nečekaně selhal na Etně. Myslíte, že už tehdy mohl být na vině covid?
Je to klidně možné, že už ho na Etně měl v sobě. To onemocnění je stále dost neodhadnutelné. Někde se při něm cítí dobře, někdo ho prožívá mnohem hůř. Každopádně případů covidu bude i v pelotonu samozřejmě přibývat, protože všechna ta čísla jsou v Evropě vyšší a vyšší. Dřív nebo později se objeví víc nakažených cyklistů.

I proto teď panuje v pelotonu Gira značná nervozita?
Po nedělní etapě jde spousta týmů na povinné testy a ty zbývající je absolvují v pondělí o dni volna. Pak uvidíme, co se stane dál, jestli Yates zůstane jediným pozitivním, nebo ho budou následovat další. Je možné, že se všechno zastaví.

Kolik pozitivních případů by podle vás muselo být, aby bylo Giro předčasně ukončeno. Deset?
To si vůbec nedovolím odhadnout, ani jsem po tom zatím nepátral. Tady mají trochu jiná pravidla než na Tour.

Navíc italská vláda zpřísňuje opatření, v zemi nyní schválili nouzový stav až do konce ledna, lidé musí nosit roušky i venku a za porušení pravidel hrozí vysoké pokuty, přestože mají denní počty okolo 5 500 pozitivních případů (v přepočtu na milion obyvatel zhruba šestkrát nižší než v Česku). Kdyby počet pozitivních testů v Itálii dál stoupal, může Giro ukončit i nařízení vlády a hygieniků.
Samozřejmě, zvlášť pokud přijedeme do regionů, kde je to ještě daleko horší než tady (ve střední Itálii). Nikdo nic neví. Jsme tu v jakési bublině, ale všude kolem nás se vše mění, nejen v Česku, fotbaly, hokeje, divadla, všechno možné. Není to lehká doba a všichni se s ní musíme nějak vypořádat.

Nyní tedy vlastně každý den až do konce Gira budete zjišťovat, jestli smíte jet dál.
Přesně tak. Řeší se to každodenně. Ale nejedná se jen o sport, jedná se i o běžný život. Všichni musí ta nařízení akceptovat.

Přesto zároveň musíte myslet i na sezonu další, ať už bude jakákoliv. Jak dopadla vaše snaha přivést do týmu Jana Hirta?
Vím jen, že u nejvyššího vedení týmu je to pořád otevřené. Udělal jsem pro Honzu maximum, co šlo, ale nedokážu dnes říct, jestli se ten přestup povede nebo ne. Ta doba je pro spoustu cyklistů složitá. Tým CCC končí, licenci převezme Wanty, ale tam už nemají moc volných míst. Končí i NTT. Nikdo neví, co bude dál.

A mnozí jezdci budou sami sebe prodávat pod cenou, jak připomněl i Zdeněk Štybar.
Právě. Jde o chleba, stejně jako v normálním životě se každý musí o sebe postarat co nejlépe to jde. A musí v tomto období i ustoupit ze svých jindy běžných nároků, protože těch míst bude míň a míň.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Cyklista Černý byl čtrnáctý v úvodní časovce Kolem Romandie

23. dubna 2024  18:58

Český cyklista Josef Černý vstoupil do etapového závodu Kolem Romandie čtrnáctým místem v úvodní...

Barcelona a neuznaný gól: rozhodčí neměli průkazné záběry, potvrdil zvukový záznam

23. dubna 2024  11:19,  aktualizováno  17:59

Nedělní porážka 2:3 ve slavném fotbalovém El Clásiku v Barceloně stále vře. Ještě v pondělí večer...

Contador, horská trasa, půlkulaté výročí. L’Etape a Kolo pro život se blíží

23. dubna 2024  17:27

Ambasadorem silniční L’Etape Czech Republic slavný Španěl Alberto Contador a kromě tradiční...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:25

Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...