InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mlčení o covidu u muže v domě s pečovatelskou službou v Táboře

TÁBOR – Čtenáři naši redakci upozornili, že v minulých dnech se vyskytl případ nákazy Covid-19 v Domě s pečovatelskou službou (DPS) v Kvapilově ulici v Táboře. O nakaženém sousedovi je nikdo neinformoval, nebyla přijata žádná opatření. A jak vyplývá z následujícího textu, z městských sociálních institucí a zodpovědných osob s tím nechce nikdo nic mít.

 

Obyvatele DPS překvapilo, že když se nákaza u jejich souseda zjistila, nenastala u nich karanténa, protože se sousedem byli v kontaktu, jezdili s ním výtahem, potkávali ho na chodbě. Minimálně by uvítali informace, jestli tento kontakt pro ně může být nebezpečný, protože v DPS bydlí senioři staršího věku. Nenastalo ale vůbec nic.
Jde zřejmě o velmi citlivou věc, protože informace se nám podařilo získat u odpovědných osob a orgánů jen ve velmi obecné rovině. Či lépe řečeno – nezískali jsme téměř žádné.

Vedoucí odboru sociálních věcí městského úřadu Lucie Manková uvedla, že ze zákona nemůže poskytovat jakékoliv informace o zdravotním stavu osob včetně klientů sociálních zařízení. Navíc její odbor sepisuje v DPS jen nájemní smlouvy a o klienty se zajímá jen v případě, že řeší jejich akutní životní, bytové či další problémy.
Pravdou je, že DPS jsou specifickou formou sociálního zařízení. Město v nich poskytuje klasické nájemní bydlení seniorům, kteří například již nejsou v takové fyzické či zdravotní kondici, aby se mohli starat o rodinný dům, v zimě topení, či bydlí ve vyšších patrech domů bez výtahu. Praktický dopad je ten, že jsou v postavení nájemníků v jakémkoliv soukromém či městském domě. Mohou si ale také objednat v DPS služby, které poskytuje G-centrum prostřednictvím pečovatelské služby.

Tuto činnost má na starosti Renáta Kainráthová. Služby se ale podle jejích slov poskytují jen části obyvatel DPS, ostatní si je neobjednali, nebo odjíždějí za dětmi, do lázní, případně jsou hospitalizováni v nemocnici. O těch informace nemají. Také Kainráthová se nechtěla k případu nakaženého seniora v DPS Kvapilova konkrétněji vyjádřit. Uvedla alespoň tolik, že šlo o pána, který byl před čtrnácti dny odvezen do nemocnice, ale již se vrátil jako negativní a v DPS v Kvapilově ulici žije dál.

V této DPS nebyla v kritické době vyhlášena karanténa, což je v jiných případech v sociálních zařízeních obvyklé. Zástupci města namítají, že jde v tomto případě o klasické nájemní bydlení s poskytovanými službami. Když je někdo v paneláku pozitivní, také nejdou do karantény lidé v celém domě.

Sociální a zdravotní problematiku má v gesci místostarostka Olga Bastlová (ČSSD). Ta o případu nevěděla vůbec. Sdělila, že v domovech s pečovatelskou službou samozřejmě platí zvýšená hygienická opatření. „V předstihu před druhou vlnou covidu jsme zabezpečili do všech táborských DPS stojany s dezinfekcí," řekla místostarostka.
K informování obyvatel DPS nedošlo. Jak jsme zjistili, ani někteří obyvatelé tohoto městského zařízení dodnes netuší, že jeden z nich byl pozitivně testován a léčil se v nemocnici.

Diskuse k článku - 31 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • pamětník 

    Reagovat

     

    Fišera a Pavlíka kroužkovali hlavně pracovníci radnice a jejich rodinní příslušníci, kteří také na radnici pracující, viz radniční telefonní seznam ! A co se týče korupčních kauz, ty se ni komu nepodaří prokázat, protože ruka ruku myje! S touto sestavou to v kraji ani v Táboře lepší bohužel nebude !!

    Vloženo 12.10.2020 19:52:40

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To snad je sranda. Kolik dostali hlasů je úplně jedno, protože kdo byl vítěz v počtu hlasů je jasné. a ti dva jmenovaní pánové byli vždy ve vítězné straně?Tak proč chodit k volbám, když se pak ti, kteří chtějí být na vrcholu spojí s těmi na chvostu a pošlou vítěznou stranu (nebo strany které měly víc hlasů od voličů) do opozice. A že má Tábor klesající tendenci v životní úrovni, tak to je pravda. A začátek příspěvku bych změnil. Není to sranda, je to smutné.

    Vloženo 12.10.2020 12:10:29

  • Jana 

    Reagovat

     

    Prostě Tábor,většina z nás má pocit,že od dob pana Fišera a dnes nového starosty to jde do krku. O nic se nikdo nestará,všude ve městě nepořádek,starost o lidi je na posledním místě. Jen se pořád kandiduje na vyšší post a Tábor je nám jedno,na lidi není ča

    Vloženo 12.10.2020 08:40:48

    • Aleš 

      Reagovat

       

      Ano, souhlasim. Od doby Fišera po soucasnost je Tabor jeden velky "bordel".

      Vloženo 12.10.2020 08:51:13

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Nedávné volby dokázaly, že nemáte pravdu, že jak pan Fišer, tak současný starosta Pavlík, mají velkou podporu zdejších voličů, což se odrazilo v počtu získaných hlasů. A jakou podporu dostali bývalí politici Dědič, Randová, Zvěřina? Kdy se tu naposledy řešila nějaká korupční kauza?
        Pokud se domníváte, že byste město spravovali lépe, můžete kandidovat ve volbách a pak nám to předvést.

        Vloženo 12.10.2020 10:25:19

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          hahahahahha

          Vloženo 13.10.2020 11:50:00

    • Růžička 

      Reagovat

       

      i když s Vámi v některých bodech mohu souhlasit, tak většina z vás nemá pocit, že jde všechno do krku. Toto je názor menšiny. Oba uvedení byli totiž jednoznačně zvoleni do krajského zastupitelstva, současný starosta byl dokonce vykroužkován z prakticky nevolitelného místa. Pokud tedy někdo má pocit že je něco špatně, tak má chodit k volbám!

      Vloženo 12.10.2020 09:15:43

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        hahahahahah Růžičko:-)

        Vloženo 13.10.2020 11:50:40

  • Růžička 

    Reagovat

     

    Pro některé natvrdlé slépky opakuji, že se nejedná o klasický DPS, takže zde pozbývá jakýkoliv smysl a povinnost informovat cizí lidi o zdravotním stavu obyvatele uvedeného domu. V jiných nájemních, družstevních domech nebo domech SVJ se nemoc vyskytuje také, senioři tam žijí rovněž a nikdo není povinen a ani ze zákona nesmí nikoho informovat o zdravotním stavu obyvatel domu, ani nikoho jiného. A nejvíce ohrožená skupina lidí, tedy senioři, ale nejen oni, jsou již od počátku epidemie adekvátně a dostatečně ze všech míst informováni o tom, aby striktně dodržovali hygienická a ostatní nařízená opatření. A pokud je mi známo, tak mezi uvedenými opatřeními není povinnost informování o zdravotní stavu jednotlivých konkrétních obyvatel. Něco jiného jsou domovy seniorů, kde vše hlídá sociální a zdravotní služba a v případě nákazy provádí adekvátní opatření. Největší korunu tomu ovšem nasadil JARDA. Tento expert by rád prosazoval personální postih, případně trestní odpovědnost. Ptám se ho tedy za co personální postih a na základě jakého zákona by mělo jít o trestný čin? Příště než zase nějakou hovadinu všichni napíšete, tak dříve než ruce na psaní použijte mozek na přemýšlení.

    Vloženo 12.10.2020 08:31:55

  • Občan 

    Reagovat

     

    V práci to máme taky tak. Pozitivní člověk na pracovišti a nic se neděje.

    Vloženo 11.10.2020 20:19:34

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      tak pak se nedivme, že se to šíří, děti ty se vůbec netestujou a těm co nemocní jsou a pak už jakoby ne, tak se jim stejně nedělá závěrečný test jestli jsou ještě pozitivní nebo ne.Je ti už dobře?no tak mazej do práce...a to je ta česká nedůslednost a prasáctví.Proto z této země utíkám, co mi nohy stačí.Tady se prostě žít nedá

      Vloženo 12.10.2020 13:20:46

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace