Vzpomínky na rekordy mě vždycky nakopnou, říká běžecký talent Davidík

  10:35
Tři české juniorské rekordy během pouhých tří týdnů! To je parádní vizitka běžce Jakuba Davidíka, atleta Baníku Stříbro, v uplynulé letní sezoně. Mladý český reprezentant pokořil na přelomu srpna a září národní maxima na tratích 800, 1 000 a 1 500 metrů.

Jakub Davidík s dvojnásobnou mistryní světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzanou Hejnovou. | foto: AIS

Teď už má za sebou jeden z největších českých talentů zasloužené volno a znovu se zapojil do tréninku. „Pokaždé, když usínám, tak myslím na to, že ty rekordy jsou něco naprosto suprového,“ prozrazuje osmnáctiletý Jakub Davidík. A je jasné, že souboje s časem bude chtít brzy znovu posunout.

Když se nyní s odstupem ohlédnete za uplynulou atletickou sezonou, jaká pro vás byla?
Pořád na ni vzpomínám, a to samozřejmě jen v dobrém. To, co se mi povedlo zaběhnout, jsem vůbec nečekal. Rekordy na 800 a 1 500 metrech pro mě byly velkým překvapením. Navíc časy, které jsem na těchto tratích zaběhl, byly z mého pohledu skvělé. Na všechno budu ještě dlouho vzpomínat.

Dá se z těch tří rekordů vybrat jeden, který je pro vás nejvíce speciální a nejcennější?
Řekl bych, že to bude právě osmistovka. Čas 1:46 na této trati je hodně kvalitní, pokud se podíváme do českých juniorských tabulek, tak lídři v ní měli předtím časy 1:47 a víc. Mně se tedy jako prvnímu juniorovi povedlo dostat na čas 1:46, navíc si myslím, že osmistovka je kvalitnější než ostatní závody.

Uzrály ve vás po několika týdnech od úspěšných rekordů pocity ještě více?
Radost mám asi stále stejnou, jako když jsem zaběhl poslední rekord. Pokaždé, když usínám, tak myslím na to, že je to něco naprosto suprového. A další věc - když se mi někdy náhodou moc nechce jít na trénink, tak si prostě řeknu, že pokud nepůjdu, mohlo by mi to jednou chybět. A pak bych podobné časy už nemusel znovu zaběhnout. Vždycky mě ty vzpomínky nakopnou. Když na trénink jedu, myslím na to, co jsem v uplynulé sezoně dokázal. Zároveň přemýšlím i nad tím, že by to mohlo být lepší a lepší, a to díky kvalitnímu trénování. Celkově mě získané úspěchy rozhodně posouvají dál.

Když hovoříme o trénincích, můžete popsat vaši spolupráci s trenérem Matulkou? Očekáváte, že přijdou na řadu ještě náročnější přípravy, abyste na své výkony co nejlépe navázal?
Pan Matulka mě trénuje už odmala, asi od nějakých deseti let. Myslím si, že naše vzájemná spolupráce je hodně dobrá. Přesně ví, co na trénincích potřebuji. Když někdy něco nejde úplně dobře, tak ví, kdy přestat, nebo přípravu trochu upravit. Pozná to na mně, takovou spolupráci jen tak někdo nemá.

Zároveň jste i členem Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje. Jaké to je pro atleta být součástí takové organizace?
Největší výhodou je nejspíš regenerace. Díky Akademii mám proplacené masáže, na které chodím každý týden. Dále dostávám materiální i finanční příspěvky na přípravu, což se dá skvěle využít na nákup potřebných věcí k tréninkům.

Jak jste si užil volný čas po konci úspěšné sezony?
Volno jsem měl mít původně už od 8. září, ale pak jsem si řekl, že ještě zkusím zaběhnout závod na 1500 metrů. Před závodem jsem absolvoval jen dva tréninky, ale ještě štěstí, že jsem ho běžel, byl z toho další rekord. (úsměv) Následně jsem měl dva týdny úplné volno, relaxoval jsem. Pak jsem byl také v lázních, abych si ještě víc odpočinul a nabral síly do přípravy.

Máte již představu o tom, jak bude vypadat zimní příprava?
Určitě se zaměříme na větší objem a naběhávání kilometrů. Nevím, kolik jich budu muset zvládnout týdně, ale určitě to bude mnohem více, než tomu bylo v letní sezoně. Tak je to každý rok, půjdeme hlavně do tréninku vytrvalosti.

Jaké nové cíle si dáváte?
Chtěl bych vylepšit všechny zaběhnuté časy. Na osmistovce, tisícovce i patnáctistovce. A největším cílem je rozhodně mistrovství světa, které se bude v příštím roce konat v Nairobi. Mělo se konat původně už letos, ale nakonec ho přeložili. 

Tisíc dnů akademie, desítky úspěšných talentů

Dvě bronzové medaile Antonie Galuškové z evropského šampionátu do 23 let ve slalomu na divoké vodě v polském Krakově, tu z individuálního závodu navíc devatenáctiletá sušická kajakářka vydřela i s pochroumaným ramenem. To jsou zatím poslední velké triumfy, na nichž má podíl také Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje (AIS).

Galušková patří v letošním roce mezi její nejzářivější „klienty“ stejně jako atleti Davidík či Suchá, tenista Forejtek, kanoistka Řáhová, cyklisté Burlová, Kelemen, golfisté Hlaváček, Koželuhová a další. „Dnes již můžeme s jistotou prohlásit, že přínos akademie na výsledcích sportovců stále stoupá. Projekt se posouvá vlastně ještě lépe, než jsme si předsevzali,“ pochvaluje si Luboš Koželuh, šéf AIS. Ta nedávno oslavila rovných tisíc dnů své činnosti.

V premiérovém roce 2018 akademie podporovala 39 sportovců, mimo jiné atletická dvojčata Forejtova či kladivářku Skypalovou. Letos svou pomoc cílí už na více než šedesát talentů do 20 let v sedmnácti olympijských sportech, většina z nich jsou studenti Sportovního gymnázia v Plzni. Základní kritéria pro přijetí do AIS jsou kromě vysoké sportovní kvality jasně daná: bydliště, škola nebo sportovní oddíl na území Plzeňského kraje.

„Ideální stav pro akademii i Plzeňský kraj jako jejího hlavního podporovatele je ten, aby pak naši členové dál studovali v Plzni, a pokračovali tak v regionu i po sportovní stránce,“ nastiňuje Koželuh.

Hlavní náplní akademie je zajistit sportovcům tréninkovou nadstavbu - kondiční přípravu, fyzioterapii, masáže, psychologii, výživové poradenství, doplňky stravy, rehabilitaci a další. K tomu i různé přednášky a vzdělávací programy. Výhledově je cílem ta největší odměna. Olympijská medaile. 

Jonáš Forejtek na libereckém turnaji Svijany Open
Petr Kelemen

Úspěšní členové akademie: Jonáš Forejtek či Petr Kelemen.

Sportovci AIS v roce 2020

Atletika: Jakub Davidík (Baník Stříbro), Jonáš Fleissig, Linda Hettlerová, Viktorie Jánská, Barbora Píchalová, Tereza Schejbalová, Petra Sičaková, Linda Suchá (všichni AK Škoda Plzeň).

Badminton: Jiří Král (Baník Most), Jan Louda (USK Plzeň), Jan Viktora (TJ Sokol Plzeň-Doubravka).

Box: Lenka Bernardová (Boxing club Star), Viktorie Jílková (BC Victoria YMCA Plzeň).

Cyklistika: Kristýna Burlová (Dukla Praha), Petr Kelemen (CCC Development Team), Štěpán Krula, Simona Spěšná (oba MS Bike Academy Racing), Petr Zeman (BC Město Touškov).

Golf: Dan Hlaváček, Jakub Janda, Lukáš Janda, Tereza Koželuhová, Kryštof Strýček, Viktorie Trůková (vš. Greensgate Golf Club Dýšina).

Judo: Felix Aidarkeev, Matěj Klíma, Pavlína Marešová, Zdeněk Mrázek (všichni Judoclub Plzeň).

Lukostřelba: Daniel Bouřil (1. LK Plzeň 1935).

Lyžování - alpské: Adam Linhart (TJ Slavoj Plzeň), Nicole Zemanová (SA Špičák), Barbora Zíková (SK Sokol Špičák).

Lyžování - klasické: Martin Kočandrle, Štěpán Zuna (oba Sport Club Plzeň).

Plavání: Nicole Harmašová, Tomáš Chocholatý, Kristýna Štemberová, Veronika Tondrová, Izabela Zekuciová (vš. PK Slávia VŠ Plzeň), David Kratochvíl (PK Tachov).

Rychlostní kanoistika: Denisa Řáhová (TJ Prazdroj Plzeň). 

Slalom na divoké vodě: Antonie Galušková, Barbora Galušková (KVS Sušice).

Sportovní střelba: Veronika Blažíčková, Martin Helus, Helena Klailová, Jakub Sochor (všichni SSK Dukla Plzeň), Tereza Tomanová (SSKP Rapid Plzeň). 

Stolní tenis: Tereza Čákorová (SK U Řeky Plzeň), Ondřej Květoň (Jiskra Domažlice).

Tenis: Jonáš Forejtek (TK Škoda Plzeň), Eliška Forejtková, Kateřina Gygalová, Lukáš Janoušek, Klára Nováková (vš. TK Slavia Plzeň).

Triatlon: Jakub Marek, Matěj Marek (oba Triatlon Plzeň), Filip Matějovič, Michal Strejc (oba Triatlonová akademie Plzeň), Pavlína Vargová (kola-bbm.cz).

Zápas: Filip Jireš (TJ Lokomotiva Plzeň). 

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

ONLINE: Liverpool bojuje o čelo, hraje derby s Evertonem. V akci i United

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  20:45

Sledujeme online Lídr tabulky sice o tři body utekl, ale fotbalisté Liverpoolu se mohou na Arsenal záhy dotáhnout....

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

24. dubna 2024  20:32

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...