Voliči na jihu Moravy vybrali čtyři nové senátory. Volební účast byla necelých 20 %

10. říjen 2020 15:45

Ve čtyřech volebních obvodech na jihu Moravy vybrali lidé nové senátory. Druhé kolo voleb poznamenala nízká volební účast, pohybovala se okolo 19 %. Byla tedy v porovnání s prvním kolem v minulém týdnu asi poloviční. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Lidé rozhodli o složení Senátu na následující dva roky a obsazení konkrétních volebních obvodů na 6 let.

Nejvíce voličů přišlo k urnám ve volebním obvodu č. 81 Uherské Hradiště, kam spadají i některé obce na Hodonínsku. Tady zvítězil starosta Starého města Josef Bazala z KDU-ČSL, získal asi 61 % hlasů, porazil Iva Valentu ze Soukromníků, který mandát senátora obhajoval.

Bazala se chce jako senátor zasadit o zrychlení výstavby dálnice D55 z Břeclavi do Otrokovic zahrnující obchvat souměstí Staré město a Uherské Hradiště, chce také dbát jako dlouholetý folklorista o lidové tradice.

Brno

V Brně vybojoval senátorské křeslo exředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus z ODS. Obdržel zhruba o tři tisíce hlasů více než druhá bývalá ombudsmanka Anna Šabatová za Zelené. V tomto volebním obvodu – tedy č. 60, který zahrnuje 11 městských částí – byla volební účast asi 19 %. Kraus se jako dlouholetý lékař chce zasadit zejména o zlepšení systému pohotovostí a dopravy v jihomoravském regionu.

Znojmo

Znojmo a část Brněnska bude v Senátu reprezentovat starosta Moravského Krumlova z TOP 09 Tomáš Třetina. Obdržel 55 % hlasů, poraženým zůstal současný starosta Znojma Jan Grois z uskupení Starostové a osobnosti pro Moravu.

Jak uvedl Třetina pro Český rozhlas Brno, chce aby o Znojemsku bylo v Senátu více slyšet a rád by se snažil snížit množství administrativy ve státní správě.

Vyškov

Dramatický souboj až do konce mezi sebou svedli Jaroslav Klaška z KDU-ČSL a Karel Zitterbart za Starosty a nezávislé v obvodu č. 57 Vyškov.

Klaška postoupil do druhého kola z prvního místa, v něm ale o pouhých 27 hlasů neuspěl. Novým senátorem se tak stane lékař a dětský onkolog Karel Zitterbart. V tomto obvodu přišlo k urnám asi 14 % voličů, tedy nejméně na jihu Moravy.

Do Senátu jde Zitterbart s tím, že by se rád zasadil o zvýšení počtu praktických, dětských a zubních lékařů, zejména v místech, kde to k lékaři mají lidé daleko.

autoři: Štěpánka Kadlečková , Jiří Kokmotos , lop
Spustit audio