Hlavní obsah

Matovič varoval před českou cestou

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovensko v případě koronavirové pandemie jde podle premiéra Igora Matoviče stejnou cestou jako Česká republika. „Je to velmi vážná situace a tendence je katastrofální,“ řekl v sobotu po zasedání pandemické komise.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Komise proto přijala nová přísnější opatření proti šíření koronaviru, kterou předloží na nedělním jednání ústředního krizového štábu. O jednotlivých opatřeních zatím Matovič neinformoval.

Slovensko zaznamenalo v pátek rekordních 1887 infikovaných a čtyři oběti.

„Musíme se bránit jako společenství zodpovědných lidí. To, co dnes vidíme, je obraz toho, jak jsme se chovali před dvěma týdny,“ dodal předseda slovenské vlády s tím, že počet infikovaných novým druhem koronaviru bude v nejbližších dnech výrazně růst.

Slovensko hlásí rekordních 1037 nově nakažených. Bijme se společně, apeluje Matovič

Evropa

Podle webu hnonline.sk budou od příštího týdne na Slovensku uzavřeny střední školy, restaurace, plovárny, wellness a fitness centra. V případě restaurací by měl být povolený pouze prodej v rámci výdejního okénka. Opatření se dotknou také veřejných shromáždění, na nichž se může účastnit maximálně šest lidí. Matovič už dříve nevyloučil omezení pohybu během Dušiček.

Nezodpovědná Orava

Velmi špatná epidemiologická situace je na severu Slovenska na Oravě. Oblast už osobně navštívil hlavní slovenský hygienik Ján Mikas a premiér Igor Matovič nevyloučil, že v regionu budou opatření proti koronaviru zpřísněna.

Obyvatelé Oravy s oblibou organizují velké svatby, rodinné oslavy a zábavy v sousedním Polsku, kde se často nakazí i několik desítek lidí. „Moc dobře víme, že navzdory vyhlášenému nouzovému stavu se konají velké svatby a rodinné oslavy v Polsku, kam už nemáme dosah,“ řekla Denníku N šéfka regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Dolném Kubíně Mária Varmusová.

Hygienici odhalili také případ zdravotní sestry, která věděla, že je pozitivní, a navzdory tomu šla na svatbu.

Odmítl jsem nastoupit do výtahu se sousedkou, která neměla roušku. Vysmála se mi a zeptala se, zda chodím s rouškou i na záchod.
Igor z Bratislavy

Peter Ondrejíček z Bratislavy vyjádřil pro Právo zděšení nad stoupajícími čísly infikovaných na covid-19 na Slovensku. „Sám se snažím dodržovat opatření, nosím roušku venku i v práci. Už se mi stalo, že se nad tím jeden můj kolega pozastavil a nechápavě kroutil hlavou. Já zase nechápu ty, kteří situaci zlehčují a ohrožují tím ostatní,“ řekl Peter.

Hygienikům s trasováním pomůže dalších 300 lidí

Domácí

Igor Ferenčík bydlí na největším bratislavském sídlišti Petržalka a rovněž zaznamenal, že momentálně je stále víc lidí, kteří virus zpochybňují, než tomu bylo v první vlně koronaviru. „Na jaře se všichni báli a teď část lidí koronu doslova zesměšňuje a považuje ji za smyšlenou. Odmítl jsem nastoupit do výtahu se sousedkou, která neměla roušku. Vysmála se mi a zeptala se, zda chodím s rouškou i na záchod,“ uvedl Igor.

František Ruml z Ružomberku měl nastoupit ve středu do nemocnice na poměrně vážnou operaci. „Dostal jsem odpověď, že má operace se kvůli covidu odkládá. Chápu, že je mimořádná situace, ale cítím se ohrožený na životě a není mi lehko na duši. Nechci malovat čerta na zeď, ale chtěl bych vědět, kolik lidí přijde o život z těch, kdo není infikovaný covidem, má jinou diagnózu a prostě na ně není čas ani místo v nemocnicích,“ obává se nejhoršího.

Dezinformace o koronaviru zaplavují internet. Nevěřte hoaxům, burcují Slováci

Internet a PC

Renáta Záčiková z Trnavy má celého koronaviru plné zuby. „Už se nedívám ani na zprávy. Nevěřím, že vůbec něco takového existuje a vidím za tím jiné zájmy. Někdo chce vydělat na očkování nebo chce prostě s lidmi manipulovat,“ mávne rukou.

Slovensko zaznamenalo v pátek rekordních 1887 potvrzených případů nákazy a čtyři oběti. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 18 797 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 61 lidí.

Reklama

Související články

Slovenská vláda vyhlásila nouzový stav

Od prvního října po 45 dní bude na Slovensku platit nouzový stav. Ve středu o tom rozhodla slovenská vláda kvůli zvyšujícímu se počtu infikovaných novým typem...

Výběr článků

Načítám