Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sordo v Sardinii umí. Španěl uhájil vedení před kolegou z Hyundaie Neuvillem

Většinu podniku se držel na první příčce. Španělský pilot Dani Sordo zopakoval loňské prvenství v Italské rallye. Pilot týmu Hyundai v závěrečném dnu ztratil většinu z náskoku z prvních dvou etap, ale první místo uhájil o 5,1 sekundy před dalším jezdcem korejské automobilky Thierrym Neuvillem. Ten sesadil z druhého místa Sébastiena Ogiera s toyotou. Martin Prokop při čtrnácté účasti na Sardinii skončil s fordem patnáctý.

Španělský rallyeový jezdec Dani Sordo
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Lavadinho via www.imago-

Sordo při teprve druhém startu v sezoně vstupoval do třetí etapy s bezmála půlminutovým časovým polštářem. K dosavadním pěti dílčím úspěchům v rychlostních zkouškách ale už žádný nepřidal a soupeři se k němu přibližovali. První místo nakonec uhájil a poprvé v sezoně bodoval, protože při předchozím startu v Mexiku rallye nedokončil.

"Úžasné. Nejsem úplně nadšený ze svého dnešního výkonu, ale podařilo se nám to dotáhnout do konce a jsem šťastný," řekl sedmatřicetiletý Sordo po třetím vítězství v kariéře. Před oběma triumfy na Sardinii slavil jen v roce 2013 v Německé rallye, tehdy jako pilot Citroënu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sordo zopakoval loňské vítězství na Italské rallye

Šestinásobný světový šampion Ogier neudržel druhou pozici, přestože vyhrál dva ze čtyř testů posledního dne. Vicemistr světa Neuville se držel neustále v bezprostředním dosahu a v závěrečné power stage pořadí otočil. "Sotva bych mohl udělat víc. Jel jsem na hraně možností. Celý víkend to bylo intenzivní, dali jsme do toho všechno a o moc líp to nešlo," řekl Ogier. Za belgickým soupeřem zaostal o sekundu, takže elitní trojici od sebe dělilo jen 6,1 sekundy, což podle twitteru WRC činí nejmenší rozdíl v historii MS.

Čtvrtý Elfyn Evans už ztratil na vítěze přes minutu, ale udržel se v čele průběžné klasifikace. Po šesti závodech zůstává jednatřicetiletý Brit jediným jezdcem s dvěma výhrami v sezoně, jeho náskok na druhého Ogiera se lehce zmenšil na 14 bodů. Neuville se posunul na třetí pozici před úřadujícího šampiona Otta Tänaka z Estonska, který v Itálii dojel šestý. Novým lídrem pořadí značek je po dvojnásobném triumfu Hyundai, před Toyotou má nyní sedmibodový náskok.

Jediný Čech na startu Prokop v průběhu rallye přiznal, že se po dlouhé přestávce za volantem speciálu WRC musel "učit" opět s autem jezdit. "I když mi hned od začátku připadalo, že se hezky vezeme, tak časy byly pomalé. Postupně se nám podařilo trošku zlepšit, ale dlouho bylo vidět, že se nám nedařilo zvolit správné tempo nájezdu do zatáčky," uvedl Prokop, jenž v MS startoval naposledy před více než rokem právě na Sardinii.

Start na náročné šotolinové soutěži, na níž jej navigoval netradičně kamarád Zdeněk Jůrka, si ale užil. "Naše odstupy se zmenšovaly, ale na druhou stranu bylo vidět, jak strašně dobře mladí kluci jedou. Jejich progres je úplně šílený a (vozy kategorie) R5 se také dost posunuly. A my jsme zůstali tam, kde jsme byli. Zkušenosti nestačí," řekl Prokop.

Připustil také, že uvažuje o návratu do klasické rallye, zatímco momentálně se věnuje dálkovým soutěžím a Dakaru. Určitě už ale nebude pokračovat s vozem Ford Fiesta WRC. V cíli oznámil, že jej po šesti letech uloží do svého muzea a poohlédne se po "mladší sestře".

MS bude pokračovat od 20. do 22. listopadu Belgickou rallye, která měla původně v přepracovaném kalendáři seriál zakončit. V tomto týdnu ale nakonec přibyla do termínové listiny ještě Rallye Monza, která se pojede 4. až 6. prosince.

Italská rallye

1. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) 2:41:37,5, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -5,1, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -6,1, 4. Evans, Scott (Brit./Toyota Yaris) -1:02,3, 5. Suninen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta) -1:33,9, 6. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -2:27,5, ...15. Prokop, Jůrka (ČR/Ford Fiesta) -12:44,8.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 8 soutěží): 1. Evans 111, 2. Ogier 97, 3. Neuville 87, 4. Tänak 83, 5. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 70, 6. Suninen 44.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 208, 2. Toyota 201, 3. M-Sport Ford 117.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články