Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škola do praxe nepřipraví, děsí nás papírování, vadí budoucím lékařům

  14:19
Drtivá většina studentů lékařských fakult v Česku se necítí připravena na vstup do praxe. Budoucí zdravotníci mají obavy z administrativy i z práce s informačními systémy. Z průzkumu Medici 2020, který se uskutečnil mezi studenty osmi lékařských fakult, také vyplývá, že až deset procent mediků nechce být zaměstnána v českém zdravotnictví.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podle Martina Kočího, předsedy Mladých lékařů, který za průzkumem stojí, se jedná o unikátní projekt, který zatím v Česku nebyl uskutečněn. 

„Dosud neexistoval průzkum, který by systematicky mapoval připravenost mediků čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult na výkon lékařské profese. Tato zpětná vazba je však nesmírně důležitá jak pro samotné fakulty, tak pro celé zdravotnictví,” popsal Kočí.

Výsledky průzkumu ukazují, že až 80 procent studentů šestých ročníků, tedy i letošních absolventů lékařských fakult, nemá pocit, že by byli připraveni na první rok své klinické praxe. Jedním z hlavních důvodů, proč tomu tak je, je zejména neznalost práce se zdravotnickou dokumentací.

Připravenost studentů šestého ročníku na úkony

Strach z papírování

Většina studentů také uvedla, že se bojí informačních systémů nemocnic, 82 procent děsí “papírování”. Medici také mají obavy z předepisování léků, 69 procent studentů se bojí převazování a ošetření ran. Naopak 93 procent mediků uvedlo, že by zvládli vyšetřit své pacienty.

„Ptali jsme se, proč se studenti necítí připraveni na praxi. Uvedli řadu důvodů, jmenovali nedostatek zpětné vazby, přílišné zaměření na teorii a nedostatečné procvičování dovedností nebo dokonce žádnou praktickou zkušenost z některých oblastí medicíny. Téměř polovina studentů šestého ročníku například uvedla, že nikdy při povinné výuce neošetřila nekomplikovanou chirurgickou ránu s následnou kontrolou lékaře. Alarmujících 60 procent respondentů zaškrtlo, že je vyučující téměř nikdy nesleduje a nekontroluje, jak vyšetřují pacienta,“ popsal Kočí.

Počet samostatně provedených úkonů v rámci povinné výuky s následnou kontrolou lékaře, studenti 6. ročníku

Průzkum také ukázal, že polovina respondentů provedla méně než čtyři cvičné resuscitace na figuríně. „To je opravdu velmi málo,” řekl Kočí. 

Hodnocení studentů šestého ročníku k času strávenému danými formami výuky

Zejména kvůli nedostatku praktických zkušeností ze škol 70 procent studentů šestých ročníků uvedlo, že kromě studia se věnovali i dobrovolné praxi. A přes 80 procent dodalo, že praxe měla zásadní nebo spíše velký vliv na rozvoj jejich klinických dovedností. 

Pomoci studentům s větší mírou praktických zkušeností před nástupem do praxe má nově například simulační centrum neboli cvičná nemocnice, která bude od října k dispozici studentům Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.  

Kam se ztrácí lékaři?

Medici hrotí biflování a problémy tají, upozorňuje projekt proti vyhoření

Deset procent respondentů se chystá po ukončení lékařské fakulty nenastoupit do českého zdravotního systému, jinými slovy tedy neabsolvovat specializační vzdělávání v České republice. Plánují zamířit například do Německa. Nejčastějšími důvody odchodu do zahraničí jsou negativní zkušenosti s českým zdravotním systémem či vidina vyšší kvality vzdělávání. 

V Česku přitom chybí podle České lékařské komory okolo dvou až tří tisíc doktorů. Za deset let nebude mít pacienty kdo léčit, varují odborníci. Českým lékařům je navíc v průměru 48 let a z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že do roku 2030 bude až třetina všech doktorů v důchodovém věku.

Důvody k odchodu na celou délku specializačního vzdělávání do zahraničí

Podle Kočího je však nejvíce alarmující skutečnost, že v některých krajích nebudou mít v budoucnu dostatek lékařů. „Mapovali jsme, odkud studenti přicházejí studovat lékařskou fakultu, z jakého jsou kraje. A měřili jsme jejich zájem vrátit se do něj. Sledovali jsme, kam se chtějí po škole vydat. A například v Karlovarském kraji se ukázalo, že z 19 lidí, co uvádí, že tam mají trvalý pobyt, se do kraje chtějí vrátit pouze dva. To je kritické,“ popsal. 

Studenti tak spíše chtějí zůstávat v krajích, kde studovali, nebo se koncentrují do velkých měst. „Nikdo nechce jít pracovat do okrajových částí republiky. To ale znamená, že do deseti let tam vůbec nemusí být dostupná péče v některých zdravotnických oborech. To je pro zdravotnictví alarmující,“ dodal Kočí. 

Představa vysokého platu

Studenti a absolventi uvedli, že mají nejvíce zájem o všeobecné praktické lékařství. Kromě něj jeví medici velký zájem o pediatrii a anesteziologii a intenzivní medicínu.

Průzkum také ukázal, že při volbě místa, kde chtějí medici po atestaci setrvat, nehraje plat tak velkou roli, jako spíše vztahy na pracovišti a dobrý školitel. Za přiměřený nástupní čistý plat bez služeb a příplatků považují medici přibližně 35 tisíc korun. Realita je ovšem taková, že průměrný plat nastupujícího lékaře je přibližně o 13 000 korun nižší.

„Cítím se být připravena na vykonávání oboru, který jsem si vybrala, ale jen díky tomu, že již 1,5 roku z vlastní iniciativy navštěvuji nemocniční oddělení a soukromá pracoviště.“

z dotazníku Mladých lékařů

Mladí lékaři oslovili 4 575 studentů, odpovědi získali od 1 400 z nich. Kromě Čechů odpovídali také zahraniční studenti ze Slovenska, Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Medici odpovídali v online dotazníku od července do poloviny srpna. Výsledky průzkumu chce spolek prodiskutovat s ministerstvem zdravotnictví, ale i s jednotlivými lékařskými fakultami, které závěry šetření dostaly také.

„Naším cílem není říkat, že výuka na lékařských fakultách je špatná, nebo dobrá. Je prostě taková jaká je z historických, finančních a organizačních důvodů. Ale to, jaká je, dopadá na vás, jako na pacienta. A my chceme, aby naše zdravotnictví bylo co nejlepší,“ dodal Kočí.

Spolek Mladí lékaři je nezávislá a dobrovolnická iniciativa. Členy spolku jsou především lékaři ve specializační přípravě, studenti posledních ročníků lékařských fakult, ale také atestovaní lékaři.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...