Hlavní obsah

Kreml si vydržuje Schrödera, prohlašuje natvrdo Navalnyj

Právo, DPA, vpl

Alexej Navalnyj (44), ruský opoziční politik, obvinil ně­meckého exkancléře Gerharda Schrödera (76) z ochrany vrahů a přijímaní peněz od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj po propuštění z berlínské nemocnice Charité

Článek

„Gerharda Schrödera platí Putin. Teď, když se snaží popřít, že jsem byl otráven, je to opravdu velké zklamání,“ řekl Navalnyj, aniž své tvrzení doložil. Schröder, šéf představenstva projektu Nord Stream 2, v němž je ruský Gazprom oficiálně jediným akcionářem, opakuje, že účast Ruska na otravě Navalného nikdo neprokázal. Schröder odmítl i výzvy k pozastavení výstavby Nord Streamu 2 v reakci na otravu Navalného a rozpravu o sankcích proti Moskvě označil za založenou na dohadech.

EU by měla zavést sankce proti oligarchům, tvrdí Navalnyj

Evropa

„Je stále někdejším kancléřem nejmocnější země Evropy. Teď je Putinovým poskokem a chrání vrahy,“ soudí Navalnyj, který tvrdí, že exkancléř obdržel od Putina tajné platby.

Navalnyj, v jehož těle laboratoř německého bundeswehru objevila stopy nervově paralytické látky ze skupiny novičok, přiznal, že ho dlouho pronásledovaly halucinace.

„To bylo nejpekelnější období. V tomto stavu jsem věřil, že jsem měl nehodu, při níž jsem přišel o nohy. Byl jsem přesvědčen, že se to skutečně stalo a že chirurgové mi dali nové nohy,“ doplnil.

Navalnyj: Za mojí otravou stojí Putin

Evropa

Navalnyj také vyzval Unii, aby tvrdě postihla oligarchy blízké Kremlu. Paříž a Berlín pak ve středu ve společném prohlášení oznámily, že navrhnou uvalení sankcí EU na funkcionáře, kteří prý nesou odpovědnost za stav Navalného.

Reklama

Výběr článků

Načítám