11. října 2020 • 15:35

Španěl Sordo těsně obhájil Italskou rallye, Prokop dojel patnáctý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský pilot Dani Sordo zopakoval loňské prvenství v Italské rallye. Pilot týmu Hyundai v závěrečném dnu ztratil většinu z náskoku z prvních dvou etap, ale první místo uhájil o 5,1 sekundy před dalším jezdcem korejské automobilky Thierrym Neuvillem. Belgický vicemistr světa v poslední rychlostní zkoušce sesadil z druhého místa Sébastiena Ogiera s toyotou. Martin Prokop při čtrnácté účasti na Sardinii skončil s fordem patnáctý.



Sordo při teprve druhém startu v sezoně vstupoval do třetí etapy s bezmála půlminutovým časovým polštářem. K dosavadním pěti dílčím úspěchům v rychlostních zkouškách ale už žádný nepřidal a soupeři se k němu přibližovali. První místo nakonec uhájil a poprvé v sezoně bodoval, protože při předchozím startu v Mexiku rallye nedokončil.

"Úžasné. Nejsem úplně nadšený ze svého dnešního výkonu, ale podařilo se nám to dotáhnout do konce a jsem šťastný," řekl sedmatřicetiletý Sordo po třetím vítězství v kariéře. Před oběma triumfy na Sardinii slavil jen v roce 2013 v Německé rallye, tehdy jako pilot Citroënu.

Šestinásobný světový šampion Ogier neudržel druhou pozici, přestože vyhrál dva ze čtyř testů posledního dne. Vicemistr světa Neuville se držel neustále v bezprostředním dosahu a v závěrečné power stage pořadí otočil. "Sotva bych mohl udělat víc. Jel jsem na hraně možností. Celý víkend to bylo intenzivní, dali jsme do toho všechno a o moc líp to nešlo," řekl Ogier.

V Italské rallye 2020 slaví triumf španělský pilot Dani Sordo se svým spolujezdcem Carlosem Del Barriou
V Italské rallye 2020 slaví triumf španělský pilot Dani Sordo se svým spolujezdcem Carlosem Del Barriou

Čtvrtý Elfyn Evans už ztratil na vítěze přes minutu, ale udržel se v čele průběžné klasifikace. Po šesti závodech zůstává jednatřicetiletý Brit jediným jezdcem s dvěma výhrami v sezoně, jeho náskok na druhého Ogiera se lehce zmenšil na 14 bodů. Neuville se posunul na třetí pozici před úřadujícího šampiona Otta Tänaka z Estonska, který v Itálii dojel šestý.

MS bude pokračovat od 20. do 22. listopadu Belgickou rallye, která měla původně v přepracovaném kalendáři seriál zakončit. V tomto týdnu ale nakonec přibyla do termínové listiny ještě Rallye Monza, která se pojede 4. až 6. prosince.

Výsledky Italské rallye

1. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) 2:41:37,5
2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -5,1
3. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -6,1
4. Evans, Scott (Brit./Toyota Yaris) -1:02,3
5. Suninen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta) -1:33,9
6. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -2:27,5
...15. Prokop, Jůrka (ČR/Ford Fiesta) -12:44,8.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 8 soutěží)
1. Evans 111
2. Ogier 97
3. Neuville 87
4. Tänak 83
5. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 70
6. Suninen 44.

Pořadí týmů
1. Hyundai 208
2. Toyota 201
3. M-Sport Ford 117

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud