Hlavní obsah

Cash Only: Kellner kupuje Novu, bary brečí a Sazka investuje do esportu

Foto: Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Čtěte nový týdenní newsletter Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Píšeme o byznysu a dobře víme, že jedním z nejvzácnějších statků je čas. Proto jsme pro vás připravili krátké komentované shrnutí toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího z českého i světového byznysu. Začínáme u Petra Kellnera.

Článek

Newsletter Cash Only tento týden otevíráme Petrem Kellnerem, který dostal zelenou v ovládnutí mediální skupiny CME včetně televize Nova. Nejbohatší Čech obvykle nakupuje levně, což ovšem není poslední případ. Cena za konglomerát komerčních televizí ve střední Evropě byla stanovena loni na podzim, tedy ještě před covidovou krizí, a pak už s ní nešlo hnout. Kellner tak reálně zvažoval možnost, že z transakce vycouvá a raději uhradí sankce. Nakonec ale zaplatí. „Roli hrála i pověst. Na západním trhu by si ji tím zkazil a v budoucnu by se nemusel dostat k největším dealům,“ uvedl k tomu jeden z významných bankéřů z Londýna.

Teď začíná kellnerovcům běžet čas, aby z obřího tankeru udělali rychlou plachetnici (v PPF oblíbený příměr, který použil Martin Štefunko při přebírání telekomunikační O2). Cílem je propojit právě telekomunikační sítě s vlastním obsahem. V Česku se tak mluví o zpoplatňování obsahu a dalším zamykání sportu, je ale zřejmé, že změny půjdou postupně. Také probíhá vybírání šéfa TV Nova, ten skupinový za CME bude oznámen příští týden (spoiler alert: nebude to Čech).

Na druhou stranu hlavní akcionář PPF dokáže rozhodovat výrazně rychleji než korporace a jak rádi zdůrazňují jeho spolupracovníci, přemýšlí „out of the box“. Myšlení, které naopak není „out of the box“, je předpoklad, že si Petr Kellner koupil Novu kvůli ovlivňování politiky. Mít nejvlivnější televizní zpravodajství v zemi je sice příjemná třešnička na transakčním dortu, nemá ale cenu 48 miliard. Ani pro nejbohatšího Čecha.

Tímto vám, vážení čtenáři, představuji nový newsletter Cash Only, který pro vás připravuje byznysová redakce Seznam Zpráv. Pokud o to budete stát, zastihne vás každý pátek odpoledne. My budeme pochopitelně rádi, když nám svých pět minut týdně věnujete a vyjde vám, že to byla dobrá investice.

Hráč týdne

Uvažovali jsme o tom, že jasný hráč týdne v byznysu a ekonomice je Roman Prymula. Ale proč začínat negativně. Bratři Petr a Martin Kasovi vybudovali online lékárnu s názvem Pilulka a v úterý zahájili její uvedení na pražskou burzu. Pro malý český market je to vždy událost, třeba přiláká i další vítěze koronavirové krize a rodinné (stále ještě) firmě držíme palce. Valuace bude jasná za necelých 14 dní.

Petr Kasa je Hráč týdne.

Best of byznys

Na Vánoce budeme letos kvůli pandemii nakupovat úplně jinak. On-line prodejci nabírají brigádníky a připravují se na příval objednávek, kapacity rozšiřují i internetoví prodejci potravin. Kamenné obchody naopak rekordy neočekávají.

Developer Sekyra pronikl na Václavák. Developerská firma Sekyra Group bude stavět na jednom z nejexponovanějších míst v metropoli - tento týden koupila historický Stýblův dům. Ředitel firmy tvrdí, že historický dům nezvětší o střešní nástavbu.

Vodík jede. Majitel Jablotronu Dědek staví v Jablonci prostory pro výrobu vodíkových palivových článků a zdá se, že z hobby technologických fandů se může stát skutečný byznys.

Ekonomika nejsou jen továrny. Kabinet se zuby nehty drží nově nalezeného slovníku o omezování aktivit, které nezasahují ekonomiku, aby snad nemusel platit náhrady. Jenže nic jiného v této situace není namístě. Adam Junek trefně glosuje, že každé opatření, které vláda udělá, má ekonomické dopady, a týká se to i omezení kulturních akcí.

Hoteliér: Praha volá o pomoc! Cestovní ruch se postupně začne obnovovat až ve chvíli, kdy se vrátí na oblohu 95 % letadel, která z ní zmizela. Situace v cestovním ruchu je tak katastrofální, píše ve svém komentáři hoteliér Viliam Sivek.

Graf týdne

Restaurace přijdou kvůli večerce o čtvrtinu tržeb a některé už neotevřou. Nejvíce se nové opatření dotkne barů, které přijdou o více než polovinu svých tržeb. Relativně dobře na tom naopak jsou kavárny, cukrárny, zmrzlinárny a podobné podniky.

Big Tech

Češi dobývají svět s rozšířenou i virtuální realitou. Naši podnikatelé upevňují pozici na rychle rostoucím trhu a podle zástupců úspěšných firem, které spolupracují například s NASA či společnostmi Adidas nebo Siemens, má Česko na to, aby v tomto trendu pokračovalo.

Instagram slaví desáté narozeniny. Firma u této příležitosti oznámila, že aplikace začne pomocí umělé inteligence automaticky skrývat potenciálně urážlivé komentáře.

Sazka pokračuje v milionových investicích do esportu. Velikost světového trhu je v současné době odhadována na 1,34 miliardy dolarů a toho českého na 50 milionů korun. Esport je proto zajímavý nejen pro hráče, ale i pro firmy usilující o oslovení zajímavé cílové skupiny.

Češi vymysleli, jak stanovit chytré ceny. Investoři ze skupiny J&T a také Alchemist Accelerator, velký hráč ze Silicon Valley, vkládají přes 50 milionů korun do českého start-upu Yieldigo. Věří, že česká firma bude chytře nastavovat ceny v obchodech po celém světě.

Ze zahraničního tisku:

Americký Kongres kritizuje monopol digitálních gigantů. Američtí zákonodárci v rozsáhlé zprávě kritizují firmy Amazon, Facebook, Apple a Google a volají po radikálních opatřeních k narovnání trhu. (The Verge)

Facebook rozjel zátah na QAnon. Sociální síť začala ve velkém mazat skupiny a profily propagující stále populárnější konspirační teorii. Mezi jejími šiřiteli jsou i wellness influenceři. (Guardian)

Amazon dominuje streamování videoher. Poté, co Microsoft v červnu zrušil svou platformu Mixer, dominuje trhu služeb pro streamování videoher s více než 91% podílem platforma Twitch vlastněná Amazonem. (CNBC)

Rozhovor týdne

Vicegurvernér ČNB Marek Mora.Video: Markéta Bidrmanová

Poslat každému v Česku balík peněz? Zvažovali jsme to. Viceguvernér České národní banky Marek Mora v rozhovoru potvrdil, že se ČNB vážně zabývala variantou rozdávání takzvaných vrtulníkových peněz všem občanům republiky. Všímá si také, že čeští spotřebitelé nečekají, jestli jim vláda zavře restaurace a obchodní centra, ale kvůli covidu své zvyky mění sami.

Ještě nemáte dost? Podívejte se níže na fotogalerii, jak vypadají nejdražší byty v Praze. Realitním magnetem letošního roku je rezidence Celínka, kde se líbí i českým miliardářům. Home office si tam dokážu docela dobře představit i bez našich deseti tipů, jak do něj opět hladce vplout.

+3

Reklama

Doporučované