Hlavní obsah

Výrobkem roku 2020 na Českolipsku jsou bezlepkové mrkvánky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bezlepkové mrkvánky Ivany Hollanové z Mimoně se staly Regionálním českolipským výrobkem roku 2020. Sladké pečivo zvítězilo v druhém ročníku soutěže, do něhož producenti z Českolipska a Novoborska přihlásili dalších 96 výrobků.

Článek

ČTK o tom dnes informovala mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Cílem soutěže je podpora regionálních producentů. Soutěžilo se ve třech kategoriích: potraviny, řemesla a umělecké výrobky a oděvní a textilní tvorba.

„Tento rok není pro nikoho jednoduchý. Ve spoustě věcí jsme se museli uskromnit, změnit návyky, mnoho akcí bylo zrušeno. Náročnou dobu nepřečkalo mnoho malých podniků, restaurací, řemeslníků. Proto mě velmi těší, že se podařilo druhý ročník Regionálního českolipského výrobku roku dotáhnout do konce. Cílem soutěže je podpořit šikovné lidi z našeho regionu a myslím, že tuto naši podporu nikdy nepotřebovali víc než teď,“ řekla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

V kategorii potravin zvítězily mrkvánky, které se staly i absolutním vítězem. Prvním místem v kategorii řemesel a uměleckých výrobků ocenila porota papírovou nasazovací hlavu čerta „krampuse“ ze zákupské firmy PVO. Vítězem v kategorii oděvní a textilní tvorba se stala udržitelná móda MYM - eco Martiny Benešové z České Lípy.

V loňském prvním ročníku posuzovala porota výrobky od 26 producentů, tehdy zvítězil jahodový extra džem s bezovým květem Michaely Bílkové z České Lípy. Letos se soutěž rozšířila i na Novoborsko a své produkty přihlásilo 32 výrobců. „Mám především radost z rozmanitosti výrobků, které byly do soutěže přihlášeny. Zcela jistě k tomu přispělo i zapojení Novoborska, protože se mezi přihlášenými výrobky oproti loňskému roku objevilo více skla i uměleckých šperků. Rozhodnout o tom, který z bezmála stovky výrobků je ten nejlepší, bylo těžké,“ uvedl předseda odborné poroty a českolipský radní Michal Prokop (TOP 09).

Reklama

Doporučované