Album týdne Normana Lebrechta: Malcolm Arnold – The Dancing Master

Britský publicista a hudební kritik Norman Lebrecht si pro dnešní recenzi vybral novou nahrávku nikdy neuvedené opery The Dancing Master anglického skladatele Sira Malcolma Arnolda. Nechybí ani hudební ukázka.
CD: Malcolm Arnold: The Dancing Master, Op. 34 (zdroj amazon.com)

Malcolm Arnold, nejpopulárnější a nejplodnější skladatel své doby, byl opovrhován britským establishmentem hlavně proto, že byl produktivním a veřejností příliš oblíbeným autorem, čímž představoval reálnou hrozbu nýmandům, kteří nebyli ani jedno. Arnold (1921-2006) měl ale na čele i jiné cejchy. Byl bývalým orchestrálním hráčem (pracující třída), vyhrál Oscara (jak hanebné), skládal tonální symfonie (pro BBC nemyslitelné), byl to alkoholik a záletník, trpící opakovanými záchvaty duševní choroby. Zkrátka, byl vším, co tehdejší mocnáři nemohli snést.

Jasným důkazem jejich moci je to, že jeho jednoaktová opera The Dancing Master z roku 1952 byla odmítnuta vedením BBC a nikdy nebyla uvedena přes to, že si ji dříve BBC přímo objednalo pro televizní vysílání. Podle nich nebyla dosti vážná a až příliš lascivní. Arnold jim připomenul, že po něm chtěli komedii. Jako by mluvil do zdi.

Já jsem Malcolma osobně poznal až v jeho pozdních letech, kdy byl již shrbenou, tragickou postavou a stále pod vlivem silných prášků. Jeho devět symfonií ještě nikdo neprovedl v jednom cyklu, což je další velké opomenutí způsobené vinou kancelářských krys v BBC a jejich zahálejících orchestrů.

Tato – nejspíš premiérová – nahrávka opery The Dancing Master (Učitel tance) se může pyšnit lepší hudbou než Brittenova vesnická komedie Albert Herring a mnohem lepšími vtipy. Dovolím si ocitovat repliku hned ze začátku libreta: „Ach! Dům obžerství, dům chtíče! Soulož! Zhýralost! Chlípnost! Prostituce! Zavřete to okno! Takový hřích sem nevpustíme!“ Copak byste takovou operu nechtěli vidět hned, jak to pandemie dovolí?

Ed Lyon představuje ctitele, který se vkrade do panenského pokoje převlečen za učitele tance. Eleanor Dennis zpívá jeho milovanou Mirandu a Catherine Carby hraje podlou a zákeřnou Prue. BBC Concert Orchestra pod taktovkou Johna Andrewse podává energický výkon. Toto album mi rozjasnilo další covidový týden. A teď mě omluvte, jdu shánět nějakou bezpečnou soulož.

Ukázka:

Malcolm Arnold: The Dancing Master, Op. 34
Eleanor Dennis – soprán, Catherine Carby – mezzosoprán, Fiona Kimm – kontraalt, Ed Lyon – tenor, Mark Wilde – tenor, BBC Concert Orchestra, John Andrews – dirigent
Label: Resonus Classics
Datum vydání: 25. září 2020

Hodnocení autora recenze: ****/*****

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments