11. 10. 2020 | Petr Pavlík

SPA - LIM 1:3 - Bojovný výkon na výhru nestačil

32., neděle 11. 10. 2020
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Krbeček – David, Tomov, J. Tůma, Chvátal (A), Tomek – Hašek, Čermák, Klimo (A), Krupička, Straka, Mácha, Zembol, D. Vitouch, Hauser, Konečný (C), Vágner, Theimer.
Litvínov: Š. Zajíček – Kadár, Baláž, Kitzberger, Kroupa, Hák, Háva – Jindra, D. Skuhrovec, Berka, Kysela, Kočárek, Stehlík (C), Limanovský, Bartoš (A), Slavík, Jouza (A), D. Čech, Brouček.
Branky a nahrávky: 25. Čermák (Hašek, Tomek) - 19. Bartoš (Jindra), 23. Kysela (Slavík, Stehlík), 48. Slavík (Stehlík, D. Skuhrovec). Rozhodčí: Květoň, Pražák - Bělohlav, Zíka. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 0 (hráno bez diváků). Střely na branku: 49:36. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
V předehrávce 32. kola Juniorské ligy akademií sparťanští junioři sehráli vyrovnanou partii proti Litvínovu. Hosté se na sklonku první a druhé třetiny dvakrát prosadili a náš tým i přes snižující trefu Erika Čermáka na body nedosáhl. Litvínovští v dalším průběhu celého utkání přidali ještě jednu branku a svěřenci Richarda Žemličky prohráli v konečném součtu 1:3.

Komentář

Sparťanští trenéři poslali do branky v domácím utkání proti Litvínovu Jakuba Krbečka a z obranných řad naopak vypadl zadák Tomáš Kulhánek, jenž nemohl nastoupit vinou menšího zranění. Oba týmy vstoupily do utkání velmi opatrně a po osmi odehraných minutách byla k vidění první přesilová hra. Litvínovští po faulu domácího Straky měli dobrou možnost odskočit do vedení, ale brankář Krbeček kotouč za svá záda nepustil.

O pár okamžiků později se role obrátily a první početní výhodu v tomto utkání si vyzkoušeli také hráči z hlavního města. Sparťané však nedovolený zákrok litvínovského kapitána Stehlíka nepotrestali a skóre na světelné tabuli zůstalo neměnné. Necelé čtyři minuty před startem první přestávky šel David pykat na trestnou lavici za držení a Litvínovští tentokrát udeřili, když se prosadil Dan Bartoš. Do kabin odcházeli po první třetině spokojenější hosté.


Do druhé periody vstoupili hráči obou týmů ve svižném tempu a emoce na ledové ploše se rozproudily. Hned na konci jednadvacáté minuty domácí obránce Tomek dostal dvě minuty za sekání a hosté svoji další nabídnutou šanci opět využili. Práci Stehlíka se Slavíkem úspěšně dokonal Vojtěch Kysela a sparťané rázem ztráceli v utkání dvě branky.

Sparťanští hokejisté se vrátili zpět do hry ve čtyřiadvacáté minutě. Litvínovská střídačka si nepohlídala své střídání a trest za hráčskou lavici odpykal útočník Kysela. A domácím stačila necelá minuta k prvnímu vstřelenému gólu. Po Haškově přihrávce se k puku dostal Erik Čermák, jenž svou druhou brankou ve dvou dnech snížil na 1:2 z pohledu domácích.

V polovině utkání měl náš tým obrovskou příležitost na vyrovnání, jelikož Litvínovští hráli necelou minutu pouze ve třech bruslařích. Dvojnásobná přesilovka Pražanů však zůstala nevyužita a parta kolem náhradního kapitána Jakuba Konečného nadále ztrácela jednu branku. Své manko si svěřenci Richarda Žemličky přenesli do závěrečného dějství.


Ve třetí třetině domácí chtěli se svým soupeřem vyrovnat krok, ale litvínovská obrana v čele se Šimonem Zajíčkem veškerému sparťanskému tlaku odolala. Naopak ve 48. minutě navýšil vedení hostí Marek Slavík. V posledních minutách celého zápasu dostali sparťané možnost zahrát si v další početní převaze. Ani v této fázi hry však nenašli další recept na litvínovského brankáře a po porážce 1:3 zůstali bez bodů.

Hráči s eskem na hrudi v průběhu celého duelu zasypali gólmana Zajíčka neuvěřitelnými devětačtyřiceti střelami, přičemž pouze jediná prošla až do sítě. Na gól Erika Čermáka nahrával také obránce Tomáš Tomek, který zaznamenal už celkově čtrnáctou asistenci v aktuálním ročníku a se svým číslem patří vůbec k nejlepším nahrávačům v juniorské lize.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): "Vstřelit v utkání pouze jeden gól je strašně málo. Nebyli jsme schopni si dát rychlou finální přihrávku, pokaždé jsme zamíchali s pukem navíc. Díky tomu dokázal Litvínov zblokovat nespočet střel. Nepodařilo se nám rovněž proměnit přesilovku pět na tři a posléze ani šest na čtyři. Když už jsme se dostali do vyložené šance, brankář soupeře zasáhl. Litvínovský gólman předvedl výborný výkon."

Martin Tvrzník (HC Litvínov): "Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř. Do utkání jsme proto chtěli nastoupit s maximální pokorou a úsilím. Výhru jsme vybojovali po skvělé obětavosti a především díky našemu brankáři. Sparta hodně střílela, ale naši hráči dobře pracovali směrem dozadu. V klíčových momentech nás podržel Šimon Zajíček, který předvedl řadu výborných zákroků. Utkání mu sedlo. Víme o něm, že je dobrý brankář a proti Spartě se naše slova jen potvrdila. V následujícím období se budeme snažit kluky udržet co nejvíce v tréninkovém tempu, i když je jasné, že situace není jednoduchá. Musíme se nadále soustředit na naši hru."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!

Čtyři sparťané zabojují o MS! Lídr juniorů jede