Hlavní obsah

Divadlo se rozloučilo s Martinem Havelkou na hudební scéně

Právo, Miroslav Homola

Na hudební scéně Městského divadla v Brně se v neděli uskutečnilo poslední rozloučení s divadelním televizním a filmovým hercem Martinem Havelkou. Zemřel druhého října ve věku 62 let a chybět bude nejen blízkým a kolegům, ale i početným divadelním příznivcům stejně jako kamerám, které ho rády a často vyhledávaly. Havelka zemřel v 62 letech po dlouhé nemoci v pátek 2. října.

Divadlo se rozloučilo s Martinem HavelkouVideo: Právo

 
Článek

Martin byl westernový nadšenec, zajímal se o indiánský způsob života. V roli tvrdých chlápků se cítil jako doma. A bylo jedno, zda šlo o padouchy či ochránce zákona.

Foto: Miroslav Homola, Právo

S kolegou se herci MDB loučili i jako čestná stráž u rakve na jevišti hudební scény.

Osud je však neúprosný a smrt bere životy i těm, o kterých se říká, že jsou jako živel, temperamentní, plni elánu, zdánlivě neporazitelní. A právě takový byl herec Martin Havelka, herec Městského divadla v Brně, o kterým jen blízcí a kolegové věděli, že se už delší čas pere se zákeřnou nemocí. Boj bohužel prohrál.

Zemřel herec Martin Havelka

Kultura

„Je ironií osudu, že se s vynikajícím divadelním, filmovým i televizním hercem loučí tento svět ve dnech, kdy se na hudební scéně s úspěchem (až do vyhlášení karantény) hrál muzikál Mamma Mia!, ve kterém mu patřila role Sama, férového muže, který se dokáže vypořádat se vším, co ho v životě potká,“ říká ředitel divadla Stanislav Moša.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša při posledním rozloučení s hercem Martinem Havelkou

A takový byl i podle kolegů Martin. Svou fyzicky velmi náročnou roli studoval a pak i hrál do posledních chvil, pokud mu to zdravotní stav dovolil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Herci úctu vyslovili i diváci v kondolenčních knihách.

Martin původně v rodných Karlových Varech pracoval jako začínající číšník. Tam ho také objevil režisér „Provázku“ Zdeněk Pospíšil jako mimořádný talent. Celou svou hereckou profesní dráhu poté, co se hercem v Huse na provázku „vyučil“, herectví spojil hned s několika brněnskými scénami.

Jeho divadelní začátky jsou spjaty s Divadlem Husa na provázku, jehož členem byl více než patnáct let. Poté na několik let přešel do činohry Národního divadla Brno.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Herec Igor Bareš se zapisuje do kondolenční knihy 11. října 2020 v Brně při posledním rozloučení s hercem Martinem Havelkou.

V městském divadle Brno divadle působil od roku 1999 a svou nakažlivě explozivní energií potěšil diváky ve více než pěti desítkách rolí na Činoherní i Hudební scéně. Za dvě z nich se ocitl v širší nominaci na Cenu Thálie, a to sice za roli nespoutaného Truffaldina v komedii Sluha dvou pánů a za nezapomenutelného, ďábelsky rozkošného Darryla v Čarodějkách z Eastwicku.

Kromě těchto dvou rolí byl na stejnou cenu nominován již v roce 1998, a to za ztvárnění Che Guevary v muzikálu Evita, který se tehdy v české premiéře uváděl v pražském divadle Spirála.

Foto: Tino Kratochvíl, MdB

K velkým rolím, ve kterých Martin Havelka exceloval, patřil například Petruccio ve Zkrocení zlé ženy. Na snímku s Radkou Coufalovou.

S filmovými rolemi debutoval ve snímku Balada pro banditu, k novějším titulům patří Po strništi bos, Učitelka, Příběh kmotra či Tacho. Často se objevoval také na televizních obrazovkách například v seriálech Četnické humoresky. Kriminálka Anděl, Rédl a řadě dalších.

Rozloučení bylo původně plánované na pondělí, ale současná karanténní opatření, kdy jsou od pondělka zavřena všechna divadla, vše změnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám