Tiché loučení mistra světa: Asi můj poslední závod, vzlykal cyklista Cavendish. V cíli slavil Pedersen

Jednorázový cyklistický závod Gent-Wevelgem vyhrál loňský mistr světa Dán Mads Pedersen. Pravděpodobně naposledy mohli fanoušci v profipelotonu vidět sprintera Marka Cavendishe. Jezdec stáje Bahrain-Merida po dojezdu přiznal, že už v kariéře nejspíš pokračovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Wevelgem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish

Mark Cavendish | Zdroj: Profimedia

V odloženém 82. ročníku belgického závodu zařazeného do WorldTour, který se nemohl jet na jaře kvůli koronaviru, si Pedersen připsal největší úspěch v tradičních klasikách.

Giro přišlo o jednu z osobností, kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odstoupil Brit Yates

Číst článek

Čtyřiadvacetiletý jezdec stáje Trek-Segafredo napodobil triumf krajana Larse Michaelsena, který závod vyhrál v roce 1995 jako dosud jediný dánský cyklista.

V závěru bojovala o prvenství devítičlenná skupina uprchlíků včetně dvou velkých favoritů Nizozemce Mathieu van der Poela a Belgičana Wouta van Aerta, kteří nakonec obsadili osmé respektive deváté místo.

Vztek v cíli

Domácí jezdec se na svého rivala po dojezdu hodně zlobil. „Já jsem jel na vítězství, ale někdo se snažil spíš o to, abych nevyhrál, než aby se sám pokusil zvítězit. Pořád jsem ho měl za sebou. Nebudu mu pořád sjíždět každou mezeru,“ stěžoval si vítěz letošních slavných závodů Milán-San Remo a Strade Bianche.

Z vedoucí skupiny se v závěru utrhla trojice Sénéchal, Trentin, Bettiol, za níž pak nastoupil ještě Pedersen. Své soupeře dojel a ve spurtu slavil vítězství. „Vyšlo mi to dokonale. Dlouhý sprint mi sedí. Podmínky byly náročné, střídal se déšť se suchem, zima s teplem, mně to vyhovuje,“ uvedl Pedersen.

Úspěšný den dánské cyklistiky potvrdil jeho jmenovec Casper Pedersen, který o pár minut dříve vyhrál jednorázový závod Paříž-Tours. Šestý skončil Petr Vakoč.

Cavendishovo loučení?

Závod byl pravděpodobně posledním představením veleúspěšného sprintera z ostrova Man Marka Cavendishe. Pětatřicetiletý jezdec stáje Bahrain-McLaren po dojezdu do cíle v rozhovoru přiznal, že už ho fanoušci nejspíš v profipelotonu vídat nebudou.

Cavendish patřil k nejlepším spurtérům v historii cyklistiky. Vítěz 30 etap na Tour de France sbíral úspěchy také na dráze, kde se stal třikrát mistrem světa v madisonu.

Jednu sezonu dokonce vozil duhový trikot pro světového šampiona v silniční cyklistice, pro který si dojel v roce 2011 v Dánsku.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme