Liberecká hvězda s přezdívkou Malý Babiš

Post Image

Liberecká hvězda s přezdívkou Malý Babiš

Play icon
18 minut
Liberecký hejtman Martin Půta s manželkou.

foto Profimedia.cz

Jedním z vítězů říjnových krajských voleb je liberecký hejtman Martin Půta. Jeho Starostové pro Liberecký kraj vyhráli už potřetí – a to s větším podílem hlasů než před čtyřmi lety: získali jich více než 38 procent. Mnoho voličů má prostě Půtu rádo a ledacos mu promine. Je fakt, že nepůsobí jako papaláš, má ovšem také vynikající public relations. Někteří mu říkají „Malý Babiš“, i když se lze ptát, jak moc je to fér. Zamíří Půta do celostátní politiky? V analytickém textu o něm píše novinář žijící v Liberci.

Když se vedení radnice v Hrádku nad Nisou rozhodlo v roce 2001 postavit novou silnici napříč městským parkem, zcela jistě netušilo, co tím uvede do pohybu. Právě toto rozhodnutí stálo u zrodu politika, jenž bude o devatenáct let později plnit přední místa zpravodajství coby jeden z hlavních vítězů krajských voleb.

Tehdy, v roce 2001, pracoval budoucí liberecký hejtman Martin Půta ve firmě Vulkan jako vedoucí výroby kondomů – a podle svých slov volil ODS, která Hrádku nad Nisou vládla. To, jak radnice reagovala na kritiku plánu vykácet kvůli silnici stromy v parku, se mu ovšem nelíbilo. Petici, kterou podepsalo přes 1 500 obyvatel, totiž smetlo vedení několikatisícového města ze stolu argumentem, že jde pouze o nářky pár zahrádkářů. „Zarazilo mě, že podpisů bylo více než voličů tehdejší koalice, a stejně ji tak rychle odmítli,“ vzpomíná na začátky svého vstupu do politiky Půta.

S pár kamarády proto založil hnutí Hrádek potřebuje změny!, které poněkud překvapivě hned ve volbách následují rok porazilo dlouholeté vedení města. Půta se stal starostou a jeho kariéra začala rychle stoupat. Zážitek, který ho do politiky dostal, si přitom v sobě nese dodnes. Vyhýbá se totiž systematicky právě tomu chování, které kdysi stálo místo jeho předchůdce ve vedení Hrádku nad Nisou: aroganci vůči veřejnosti a nedostatku komunikace.

Ostatně ve svém domovském městě se stále těší velké podpoře, i když zde již osm let starostou není. Jeho Starostové pro Liberecký kraj (SLK) tam pravidelně vítězí – v posledních krajských volbách získali v Hrádku dokonce přes padesát procent hlasů (a Půta nejvíce preferenčních hlasů v kraji).

Do krajského zastupitelstva se Martin Půta dostal už v roce 2008, ještě jako zástupce opozice. Právě v té době si lidé začali úspěšných starostů v regionu všímat – například tehdejší semilský starosta Jan Farský se v roce 2010 díky kroužkování voličů dostal do sněmovny z posledního místa na kandidátce TOP 09. Začalo vznikat nové hnutí, na které se nabalovali další starostové. Dnes nosí většina starostů v kraji, včetně primátora Liberce, právě dres SLK.

Skandály ODS a ČSSD

Podpořte Reportér sdílením článku