Banky.cz Články Pojištění Zájem o pojištění ztráty zaměstnání vzrostl o 53 %. Lidé mají větší strach o práci

Zájem o pojištění ztráty zaměstnání vzrostl o 53 %. Lidé mají větší strach o práci

12.10.2020 Pojištění

Větší strach o práci. A také větší poptávka po pojištění ztráty zaměstnání. I to jsou dopady koronavirové pandemie.

REKLAMA

Za posledního půl roku podle dat BNP Paribas Cardif Pojišťovny vzrostl zájem o pojištění o 53 %. Lidé si ho sjednávají hlavně u svých klíčových půjček, jako jsou hypotéky či spotřebitelské úvěry.

Toto pojištění jim totiž v případě ztráty zaměstnání zajistí dostatek peněz, aby mohli dál splácet svoje půjčky.

Nezaměstnanost poroste

Že je strach lidí o práci oprávněný, potvrzuje i ministerstvo financí, které nárůst nezaměstnanosti předpovídá. Některé profese jsou totiž poměrně výrazně ohrožené současnými státními omezeními.

Růstu nezaměstnanosti nahrává i fakt, že na konci října skončí státní podpora firem. A je otázkou, jestli na ni nějaká další podobná podpora naváže.

Pojištění zaplatí splátky za vás

Pokud také uvažujete o pojištění schopnosti splácet, dejte si pozor na několik věcí. Vždy si pořádně prostudujte, na co všechno se pojistka vztahuje. Většinou se toto pojištění v základní verzi týká jen smrti nebo trvalé invalidity. V těchto případech za vás pojišťovna zaplatí celý zůstatek hypotečního úvěru.

Připojistit si ale můžete i další situace, jako je například:

  • dlouhodobá pracovní neschopnost,
  • ztráta zaměstnání,
  • ošetřování člena rodiny.

Záleží na tom, co vám pojišťovna nabídne. Podoba pojistky se totiž u jednotlivých poskytovatelů poměrně výrazně liší.

Konkrétně u ztráty zaměstnání můžete pojištění většinou uplatnit, až když jste bez práce déle než 30 dnů. Pojišťovna pak převezme placení a bude za vás platit až 12 splátek. A to včetně úroků.

Může pomoci i proti důsledkům koronaviru

Vždy se podívejte do pojistných podmínek na výluky. Důležité je, aby v nich nebyla uvedená epidemie či pandemie. Pokud nic takového nenajdete, pojišťovna za vás obvykle zaplatí splátky, když například:

  • ztratíte zaměstnání kvůli onemocnění koronavirem,
  • přijdete o práci, protože zaměstnavatel musel kvůli pandemii propouštět,
  • přerušíte podnikání kvůli nouzovému stavu.
Životní pojištění od expertů

Zároveň si zkontrolujte další výluky, které můžou výplatu peněz v podobných situacích ovlivnit. Podmínky u jednotlivých pojišťoven se totiž liší. Zatímco u jednoho poskytovatele vám ztrátu práce při propouštění kvůli koronavirové pandemii bez problémů proplatí, jinde můžete narazit.

Zaplatíte procenta navíc

Cena za toto pojištění se odvozuje od pravidelné měsíční splátky úvěru, případně od jeho výše. Měsíčně tak platíte určité procento vypočítané z jedné nebo druhé položky.

U ceny odvozené od měsíčních splátek to přitom může být i sazba kolem 10 %.

Počítejte s karenční lhůtou

Pokud se bojíte, že o práci skutečně přijdete, můžete se pojistit klidně hned. Musíte ale počítat s takzvanou karenční lhůtou. To je doba, po kterou nemůžete pojištění uplatnit.

Tato lhůta bývá 30 ale i 60 dnů. Každá pojišťovna ji určuje podle svého.

Někde se také můžete setkat s podmínkou, že se pojištění nevztahuje na ztrátu zaměstnaní do půl roku od doby, kdy jste do práce nastoupili. Nebo půl roku od uzavření pojištění.

Vyplatí se vám pojištění schopnosti splácet?

Pojištění schopnosti splácet vám banky zpravidla nabídnou automaticky při sjednávání hypotéky nebo větších úvěrů. Jenže i když vám může přinést slevu z úrokové sazby, ne vždy se vyplatí. V mnoha ohledech je totiž výhodnější životní pojištění.

Základní problém pojištění schopnosti splácet je, že:

  • obsahuje mnoho výluk,
  • není flexibilní
  • a je poměrně drahé.

Životní pojištění je flexibilnější

Naopak nevýhodou životního pojištění je, že se obecně nevztahuje na případy, které se netýkají zdraví. Pokud tedy o práci přijdete kvůli tomu, že zaměstnavatel musel propouštět, tak peníze z pojištění nedostanete.

Na druhou stranu v oblastech týkajících se zdraví nabízí daleko více možností než pojištění schopnosti splácet. Můžete si sjednat pojistku pro případ:

Životní pojištění od expertů

  • úmrtí,
  • invalidity,
  • trvalých následků,
  • závažných onemocnění,
  • hospitalizace
  • či pracovní neschopnosti.

Nastavte si pojistku podle svého

Životní pojištění je navíc oproti pojištění schopnosti splácet daleko flexibilnější. Kdykoliv snadno upravíte jeho parametry a přizpůsobíte ho tak své situaci.

Když se vám například narodí dítě, snadno jej do pojištění přidáte. Nebo si limity u pojištění zvýšíte či snížíte – jak právě potřebujete.

Sami si tak například u pojištění pracovní neschopnosti nastavíte částku, kterou chcete pobírat. Můžete si klidně určit i stejnou sumu, jakou běžně dostáváte v práci. Nebudete tak mít problémy se splácením hypotéky či spotřebitelských úvěrů. A navíc nemusíte slevovat ze svých standardů.

Počítejte ale s tím, že čím vyšší pojistné plnění si nastavíte, tím více za pojištění zaplatíte.

Životní pojištění a koronavirus

Stejně jako v případě pojištění ztráty zaměstnání roste kvůli současné situaci i poptávka po životním pojištění. Nákaza totiž může každého vyřadit z běžného života na poměrně dlouhou dobu.

Pokud si tedy pojištění sjednáváte až nyní, dejte pozor na takzvanou čekací dobu. Je to období, kdy pojištění ještě není po podpisu smlouvy účinné. V současnosti je nejméně dva měsíce a týká se zejména nemocí.

A samozřejmě se opět nezapomeňte ujistit, že mezi výlukami není epidemie či pandemie.

REKLAMA

ANKETA k článku Zájem o pojištění ztráty zaměstnání vzrostl o 53 %. Lidé mají větší strach o práci

Obáváte se ztráty zaměstnání?

Počet odpovědí: 109

KOMENTÁŘE k článku Zájem o pojištění ztráty zaměstnání vzrostl o 53 %. Lidé mají větší strach o práci

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Jaká je cena životního pojištění a jak ji můžete ovlivnit

26.1.2024 Pojištění

Pár set korun, ale i několik tisíc. Taková může být měsíční cena životního pojištění. Záleží totiž na tom, kdy ho uzavřete, jaký je váš zdravotní stav, co všechno bude pojistka krýt nebo jaký typ životního pojištění zvolíte.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena