První z nich v roce 1945 vstoupil do komunistické strany a od roku 1949 dobrovolně pracoval jako agent státní tajné policie (StB) s úkolem svádět vlivné ženy a kompromitovat je! Druhý sice nebyl komunista ani estébák, zato se otevřeně hlásil k homosexuální orientaci. A jen kvůli tomu byl jeden z nejtalentovanějších herců své generace počátkem padesátých let vyslýchán Státní bezpečností a následně vyloučen z konzervatoře.

Svedl i vlastní tetu!

Inspiraci Vítězslavem Vejražkou přiznávají i sami tvůrci minisérie. „Modifikovaným předobrazem naší hlavní postavy byl bývalý šéf činohry Národního divadla v Praze,“ potvrdil Aha! scenárista Petr Bok (48). Urostlý a mužný herec, představitel shakespearovských postav (Othello, Král Lear, Petruccio), byl ve své době idolem mnoha žen a dívek. A protože to byl opravdu velký fešák, dostal od StB za úkol svést svou o šest let starší tetu.

Tou byla rodilá Češka Milada Deggiovanni, později italská státní příslušnice, která pracovala na vízovém oddělení italského velvyslanectví v Praze. A prý se mu to opravdu podařilo: „Do měsíce se tento doposud příbuzenský poměr změní neodvratně v milenecký, jelikož jsou náznaky, že se Deggiovanni zamilovala do svého synovce,“ zapsal si později Vejražkův řídící důstojník.

Intimní vztah s vlastní tetou herec udržoval až do roku 1950. Mezitím stihl »svou neobratností a náhodou« přivést do jiného stavu dívku z Prahy a zprostředkovat jí nelegální potrat. To vše popsal v kajícném dopise Státní bezpečnosti. Za své »herecké« zásluhy byl Vítězslav Vejražka později jmenován nejen uměleckým šéfem činohry Národního divadla (1964 až 1969), ale také národním umělcem (1972).

Nedovolené styky

Jan Cina v roli herce Standy Láníka ovšem nesvádí ženy, ale muže, jelikož je homosexuál. A ti to měli nejen v 50. letech těžké. Důkazem je i příběh Eduarda Cupáka, kterého coby studenta brněnské konzervatoře čekal vyhazov ze školy, zákaz hraní, špatné posudky, žádná práce. A to vše jen kvůli »nedovoleným stykům«, jak se tehdy homosexuální vztahy nazývaly!

„Je pravda, že pamětníci té doby z uměleckých kruhů většinou již nežijí. S mým partnerem jsme v kontaktu se dvěma pány, kteří spolu strávili celý život a život v komunistické éře pro ně byl složitý i kvůli jejich odlišné orientaci,“ svěřil se Cina, který žije s hercem Petrem Vančurou (36). „Pohybovali se celý život u divadla, je jim teď kolem osmdesáti let a o svůj vztah museli velmi bojovat, museli ho tajit, jeden kvůli své orientaci strávil pár let ve vězení, a přece jim to za to stálo. Nenechali se zlomit. Což není vůbec samozřejmé,“ zdůraznil představitel Standy Láníka.

Další část můžete vidět opět v neděli na ČT1.

Fotogalerie
41 fotografií