Oskary i Pieroty ovládl Přelet nad kukaččím hnízdem

Po více než půl roce se divadelníci dočkali. V březnu předávání cen popularity za rok 2019 zhatila karanténa, a tak si ocenění pro nejoblíbenější herečku, herce a inscenaci Slováckého divadla převzali až v sobotu 10. října.

A datum to bylo více než příhodné – právě v tento den před 75 lety zahájilo Slovácké divadlo svou činnost. Stejně jako tehdy odehráli divadelníci Její pastorkyňu a po ní následovalo slavnostní předání cen Slovácký Oskar. Ty měly jako vždy podobu originálních vinných koštýřů.

Nejvíce „zářezů na pažbě“ zaznamenalo drama Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Igora Stránského. Kultovní zápas o lidskou svobodu a důstojnost vycházel ve Stránského podání spíše než ze slavného filmu Miloše Formana z původního románu Kena Keseyho.

„Ústřední konflikt Keseyho předlohy z bouřlivých 60. let dvacátého století je aktuální i po padesáti letech. Je to střet mezi svobodnou individualitou a mocenskou institucí. A vnitřní svoboda je nezcizitelná,“ uvedl Igor Stránský o svém režijním počinu.

Kdo získal Slováckého Oskara?

Nejzajímavější ženský herecký výkon 

1.místo – Pavlína Hejcmanová za role:

Kosmické jaro – Chřestecká

Kocourkov-Brod – Jasná

Chicago – Velma Kellyová

Přelet nad kukaččím hnízdem – Vrchní sestra Ratchedová

Pavlína Hejcmanová získala Slováckého Oskara už popáté.

2.místo – Petra Staňková

3.místo – Tereza Hrabalová

Pavlína Hejcmanová k zisku Slováckého Oskara: „Každý Oskar mi udělal opravdu velkou radost a vážím si ho. Když lidé ocení naši snahu a práci potleskem po představení, je to vlastně vždycky taková malá cena. A když k tomu potom někdy přibude i taková vzácnost, jakou je Slovácký Oskar, tak je to prostě super!“

Nejzajímavější mužský herecký výkon

1.místo – Tomáš Šulaj za role:

Dva úplně nazí muži – Kramer, majitel advokátní kanceláře

Kocourkov-Brod – Věcný

Chicago – Billy Flynn

Přelet nad kukaččím hnízdem – Randle Patrick McMurphy

Tomáš Šulaj se ze zisku ceny divácké popularity raduje už podeváté.

2.místo – Jiří Hejcman

3.-4. místo – Josef Kubáník a Zdeněk Trčálek

Nejzajímavější inscenace  

1.místo – Přelet nad kukaččím hnízdem (režie Igor Stránský)

Igor Stránský získal už osmého Slováckého Oskara.

2.místo – Chicago

3.místo – Dva úplně nazí muži

Jak dopadlo hodnocení odborné kritiky Největší z pierotů?

Každoročně získávají divadelníci vedle cen popularity taky ocenění odborné kritiky Největší z pierotů. Letos se odborníci vzácně shodli s diváky a i u nich bodovala inscenace Přelet nad Kukaččím hnízdem.

Za nejlepší ženský herecký výkon roku 2019 porota ocenila Pavlínu Hejcmanovou za roli sestry Ratchedové v Přeletu nad kukaččím hnízdem, s přihlédnutím k roli Velmy Kellyové v muzikálu Chicago.

Za nejlepší mužský herecký výkon roku 2019 porota ocenila Tomáše Šulaje za roli McMurphyho v Přeletu nad kukaččím hnízdem s přihlédnutím k roli Billyho Flynna v muzikálu Chicago.

Za nejlepší inscenaci roku 2019 porota vybrala Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Igora Stránského.

Autorem aktuálních cen Největší z pierotů, které mají podobu obrazů Kolombíny, Pierota a Harlekýna, je výtvarník Zdeněk Kup.