Žebřík musí být přesunut na příští rok, důvodem je nepředvídatelnost vládních opatření

Vydáno 06.10.2020 | autor: Hana Bukáčková

Slavnostní vyhlášení Hudebních cen Žebřík, které mělo proběhnout tento pátek 9. října v areálu DEPO2015 v Plzni, bylo přeloženo na příští rok, konkrétní datum bude zveřejněno. Zrealizovat akci jinou formou, která by neodpovídala významu této tradiční ankety, organizátoři odmítají. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Žebřík musí být přesunut na příští rok, důvodem je nepředvídatelnost vládních opatření Žebřík musí být přesunut na příští rok, důvodem je nepředvídatelnost vládních opatření

Finálový večer ankety Žebřík, který se měl uskutečnit v náhradním termínu 9. října za původní březnový datum konání, byl odložen na příští rok. Důvodem jsou současná vládní nařízení, která mimo jiné zakazují pořádání koncertů a akcí, na kterých se zpívá.

„Žebřík bývá velkolepou oslavou česko-slovenské hudební scény a za současné konstelace a pod tlakem těchto zákazů by žádná z uvažovaných variant, jak celý slavnostní večer pojmout, nebyla adekvátní významu této bezmála třicetileté ankety,“ vysvětluje ředitel Hudebních cen Žebřík Jarda Hudec.

TÉMA: Hudební scéna je na prahu tragédie, poslední ať zhasne. Jak funguje pomoc kultuře v zahraničí?

„Ocenění umělci, účinkující hudebníci, návštěvníci, fanoušci hlasující v anketě a další aktéři Žebříku si stejně jako každý rok zaslouží plnohodnotné vyhlášení se vším všudy, a to teď bohužel při vší snaze organizačního týmu prostě nelze. Nový termín oznámíme, jakmile to bude možné. Kvůli nepředvídatelnosti hygienické situace a vládních opatření se letošní Žebřík pravděpodobně odehraje až příští rok," dodal Jarda Hudec.

Výsledky 28. ročníku této prestižní ankety zatím zveřejněny nebudou, pořadatelé přitom deklarují, že všech 28 cen z dílny sochaře Václava Česáka bude předáno a jejich vítězové odtajněni až v rámci regulérního slavnostního ceremoniálu, jak bývá zvykem.

S největší pravděpodobností budou během jednoho galavečera vyhlášeni vítězové ankety za rok 2019 i 2020. Místo konání – plzeňské DEPO2015, na němž se tato akce odehrála již šestkrát, zůstává nezměněno. 

Vstupenky zůstávají v platnosti a není potřeba je vyměňovat. Popřípadě je možné vstupenky vyměnit online či na prodejních místech za voucher dle pokynů předprodejní sítě, kde byla vstupenka zakoupena.

„Rád bych poděkoval vedení DEPA2015 a organizačnímu týmu Žebříku za velké úsilí, které věnovali přípravě slavnostního vyhlášení. Už od jara jsme měli připraveno několik scénářů, nicméně jsme nepočítali s tím, že situace dojde do takového extrému. Zákaz zpívání a další těžko pochopitelná omezení nikoho nenapadla ani v tom nejčernějším snu,“ vysvětluje Jarda Hudec, který je zároveň vydavatelem internetového magazínu iREPORT.

„Přestože jsme letošnímu ročníku věnovali více než rok přípravy, stálo nás to spoustu času, energie a peněz, nic nevzdáváme, naopak. A to i v situaci, kdy jsou vládní opatření naprosto nepředvídatelná a mohou se změnit prakticky každou chvíli, což má už minimálně půl roku drtivý dopad na celou kulturní scénu a potažmo i ekonomiku naší země,“ dodává Jarda Hudec.

Pořadatelé Žebříku rovněž děkují Městu Plzeň, Plzeňskému kraji a dalším partnerům projektu za podporu.

Odložení slavnostního vyhlášení Žebříku bylo oznámeno na dnešní tiskové konferenci, která se z velké části věnovala krizi hudební scény a živé kultury vůbec. Jejím cílem bylo nejen pojmenovat konkrétní problémy a seznámit s nimi veřejnost, ale také navrhnout řešení a inspirovat se jimi ve vyspělých evropských zemích.

Kromě vydavatele iREPORTu Jardy Hudce na ní promluvili například ředitel odboru komunikace Ministerstva průmyslu a obchodu Robin Čumpelík, předseda asociace Music Managers Forum Petr Blažek, šéf produkce Hudebních cen Žebřík a ředitel Divadla Pod lampou Petr Choura a ředitel kreativní zóny DEPO2015 Jiří Suchánek.

Informace o novém termínu vyhlášení cen Žebřík bude zveřejněna na oficiálních stránkách ankety a na sociálních sítích.

TZ, foto: Milan Říský, Petr Tibi, Tomáš KlímaRadim Hromádko, Jana Braunová, Radka Chlupsová
Témata: Hudební ceny Žebřík, DEPO2015, Michal Prokop, Robin Čumpelík, Petr Blažek, Music Managers Forum, David Gaydečka, Barbora Poláková, Marek Taclík, Divadlo Pod lampou

zavřít