Pozor na záněty dásní, mohou vést k velmi nepříjemným následkům

zuby, dásně, úsměv
Zdroj: Freepik.com

Než vyrazíte na schůzku, pečlivě se nalíčíte, učešete a obléknete. Máte opravdu všechno v pořádku? A viděli jste, jak vypadá váš chrup? Nebojíte se usmát? Tak to je skvělé, s bílým a zdravě vypadajícím úsměvem máte totiž vyhráno.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 12. 10. 2020 10:00

Bohužel ale jen hodně málo z nás může bez zaváhání potvrdit, že jeho chrup je bezvadný. My ostatní o drobných i velkých vadách na kráse dobře víme a také víme, že bychom je měli řešit. Jenomže stále vymýšlíme nové a nové záminky, proč je ještě čas navštívit ordinaci zubního lékaře.

Nejdůležitější je prevence

Že svědomitě pečujete o své zuby, ale výsledek se stále nedostavuje? Možná je chyba jen ve výběru zubního kartáčku! Na trhu je spousta různých značek a ne každá vám může vyhovovat. Zubní kartáčky se mezi sebou liší tvarem, velikostí, délkou hlavy, tvrdostí a délkou štětin a také směrem jejich svazků.

Podvědomě si vybíráte kartáček, který je vám nejpohodlnější, a to je právě chyba.

Dentální hygienička Lenka Rusinková doporučuje: „Lidé by měli upřednostňovat zubní kartáček s krátkou hlavou, která umožňuje lépe se zaměřit na jednotlivé zuby. Pro dokonalé odstranění zubního povlaku je potřebný kartáček střední až měkké tvrdosti. Vyvarovat byste se měli především tvrdých kartáčků, které vám mohou poranit dásně.

Čistíte si zuby správně?

Ruku na srdce, opravdu se poctivě věnujete ústní hygieně ráno i večer? A skutečně si zuby čistíte správně? Nebojte se požádat svého stomatologa nebo dentálního hygienika, aby vám ukázal, jak si právě vy máte své zuby čistit dobře. Univerzálně lze doporučit tento postup:

  1. Držte kartáček jako tužku v uvolněné ruce, ne v sevřené pěsti. Takovým úchopem vyvíjíte na zuby zbytečně velký tlak.
  2. Pečujte o zuby minimálně 5 minut, z toho minimálně 3 minuty byste si zuby měli čistit kartáčkem a další 2 minuty věnovat péči o mezizubní mezery, kde se usazuje nejvíce bakterií.
  3. Čistěte si zuby krouživými pohyby. Zastaralá metoda, kdy se kartáček vodorovně posouvá po zubech ze strany na stranu, není šetrná k zubním krčkům.
  4. Po pečlivém čištění byste měli hygienu zakončit výplachem úst ústní vodou. Vyberte si takovou, která je určena především na zdravé zuby a dásně.

K zubaři pravidelně

Málo kdo z nás usedá do zubařského křesla bez zrychleného tepu či dokonce stresu. Naštěstí dnes zubní lékaři vědí, jak k pacientovi přistupovat a jak jej uklidnit. Navíc moderní medicína si umí skvěle poradit i s případnou bolestí.

A hlavně, abyste se bolestivým zákrokům lékaře vyhnuli, je třeba překonat obavy a pravidelně a preventivně ho navštěvovat. Možná vám lékař odhalí zubní kaz v jeho počátečním stádiu, ale jeho odstranění je hračka a vy jej ani nepocítíte.

Svěřte se do péče dentálního hygienika

Nestačí jenom navštívit stomatologa, měli byste se svěřit i do péče dentálního hygienika. Možná to vypadá jen jako trend dnešní doby, ale určitě to není nesmyslné a snobské, právě naopak. Zubař zpravidla ošetří jen vaše zuby, hygienik se postará o vše ostatní kolem.

Dentální hygienik důkladně vyčistí zuby a dásně, odstraní plak, kámen a pigmenty. Správně instruuje pacienta a doporučí mu vhodné pomůcky dentální hygieny. Pravidelnou návštěvou si pacient prodlužuje životnost svých zubů a zlepšuje celkové zdraví. Dokážeme předcházet bolestem zubů a pigmentacím, otokům dásní a celkovému oslabení imunitního systému v důsledku dlouhodobého zánětu v ústech a někdy i infekčních ložisek,“ vysvětluje zubní hygienička Lenka Rusinková.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články