Kraj stále bez koalice, jednání běží ve velkém. STAN radí Michálek

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - pondělí, 12. říjen 2020 17:23
F 1 Bývalý vlivný člen ODS a byznysmen s nálepkou kmotra Jan Michálek jedná s krajským tajemníkem hnutí STAN a bojovníkem proti vizuálnímu smogu Václavem Cinádrem.

Velké rozpaky budí u členů ODS možní koaliční partneři, kterými jsou Piráti a pětičlenné uskupení kolem levicového exhejtmana Josefa Bernarda. Oba politické tábory mají jednat v úterý večer, vnitrostranická jednání ale běží i separátně.

Hnutí STAN se sešlo v kavárně Cross Cafe na náměstí Republiky v Plzni.

ODS stojí před těžkou volbou. Plácne si s levicovými Piráty, kteří s ODS v několika obcích doslova válčí, a s pětičlenným uskupením kolem bývalého levicového hejtmana Josefa Bernarda, které se skládá z pěti stran – od levicových Zelených až po bývalé členy ODS? Nebo dá přednost hnutí ANO, které zase budí emoce kvůli jeho celostátní politice Andreje Babiše?

Krajský šéf ODS Martin Baxa už v sobotu sdělil, že se vyjednávací týmy ODS, TOP 09, Pirátů a seskupení Josefa Bernarda shodli na zastoupení v krajské radě v poměru 4 místa ODS-TOP09, 3 pro STAN a 2 PIRÁTI. Řada členů ODS ale s takovým rozložením nesouhlasí, neboť i přesto, že by ODS patřil post hejtmana, většinu v Radě by měl právě Bernard s Piráty, tedy strany, které ve volbách skončily až na třetím a čtvrtém místě.

Místopředseda krajské ODS a člen vyjednávacího týmu Roman Jurečko už v sobotu uvedl, že obě varianty koalic, tedy i ta s hnutím ANO, jsou otevřené. „Nechceme nic uspěchat. ANO nám nabídlo pět míst v radě, přičemž by mělo čtyři místa včetně hejtmana,“ řekl Jurečko s tím, že pro ODS je však důležitý i post hejtmana. Záležet tak bude i na ANO, zda z něho sleví. Jurečko také upozorňuje, že seskupení kolem Bernarda čítá pět zcela odlišných stran.

Kromě Josefa Bernarda, který na kandidátku přeběhl z ČSSD, volební koalice čítá také levicové Zelené, Idealisty, plzeňské hnutí Pro Plzeň a rovněž hnutí STAN, kde má velké slovo také bývalý vlivný člen ODS a byznysmen s nálepkou kmotra Jan Michálek.

Podobně situaci hodnotí také senátor a dlouholetý starosta Vejprnic Pavel Karpíšek, který je starostou obce už od roku 1993, takže jeho přirozeným partnerem jsou právě starostové.

„I na kandidátce STANu mám řadu přátel. V tomto případě se však jedná o subjekt, který zařadit úplně neumím. Bývalý levicový hejtman, bývalí členové ODS, Zelení, Idealisté, které vůbec neznám, tak jen doufám, že bude převládat věcný a pragmatický názor starostů. To samé platí u Pirátů,“ řekl Karpíšek, který je v dlouhodobém sporu s pirátským zastupitelem ve Vejprnicích Jiřím Pekem. „Doufám, že on je mezi Piráty výjimkou,“ doplnil senátor.

Z navrhovaného poměru v krajské radě Karpíšek nadšený není. „Pokud by to tak zůstalo, je nutné si v koaliční smlouvě nastavit takové nástroje, které by zabránily automatickému přehlasovávání dvou koaličních partnerů toho třetího. Pokud se na těchto pravidlech nedohodneme, pak je spojenectví velmi riskantní a nedává smysl,“ dodal Karpíšek.