Hlavní obsah

Verdikt v Rathově kauze: Korupce byla v Metrostavu součástí byznysu

Foto: Vojtěch Blažek

David Rath přišel k soudu ve druhé větvi korupční kauzy s vlastnoruční malůvkou. Tepal státní zastupitelství, že se kauza začala soudit až po dlouhých sedmi letech od zatčení.

Reklama

Po sedmi měsících soudkyně sepsala písemné znění rozsudku ve druhé části úplatkářské kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Vysvětluje, proč potrestala i největší stavební firmu v zemi.

Článek

Když se Pavel Pilát postavil v soudní síni do ohrádky pro obžalované, jednoznačně prohlásil: „Nikomu jsem žádný úplatek neslíbil. Z žádného z důkazů moje vina nevyplývá.“

Odehrálo se to začátkem letošního roku, kdy soud začal projednávat druhou část korupční kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. A bývalý generální ředitel stavební společnosti Metrostav Pavel Pilát byl jedním z hlavních obžalovaných.

Soud v únoru celé skupině v čele s bývalým středočeským hejtmanem Rathem rozdal tresty - od vězení natvrdo a mnohamilionové pokuty až po podmínky.

Ale teprve nyní, po déle než sedmi měsících, soudkyně Iva Říhová dopsala a rozeslala obžalovaným písemný rozsudek, v němž podrobně vyjmenovala důkazy, které Ratha a spol. podle soudu usvědčily.

Soudkyně Říhová mimo jiné nepochybuje o tom, že právě společnost Metrostav, největší stavební firma v Česku, hrála v úplatkářském příběhu klíčovou roli.

„Nejednalo se o nějaké izolované selhání jednotlivce, nýbrž o součást jejich obchodní strategie, když čelní představitelé těchto společností byli s existujícím systémem ovlivňování veřejných zakázek obeznámeni a možnosti tímto způsobem veřejné zakázky získávat využívali,“ popsala soudkyně v dokumentu Rathův systém zakázek-losovaček, z něhož jako vítězové vycházely předem dohodnuté firmy.

Počítání úplatků

Rathova kauza má dvě větve - za tu první už Rath rok sedí ve vězení, dostal sedm let. Druhá se týkala hlavně zdravotnických zakázek a kromě Ratha, jeho spolupracovníků manželů Kateřiny a Petra Kottových byli obžalovaní manažeři stavebních firem. Slíbené úplatky dosáhly podle policie 60 milionů.

Soudkyně krajského soudu Říhová během vyhlašování druhého rozsudku příliš nerozvedla, jak k vině Ratha a firem došla. Rathovi určila osm let, Kottovým také.

Teprve teď je možné z písemného rozsudku, který Seznam Zprávy pročetly, zjistit o verdiktu víc.

Ratha stejně jako v první části případu usvědčily policejní odposlechy. Ve druhém pokračování případu chyběl tak silný důkaz jako bylo v první části sedm milionů v tašce na víno, s nimiž hejtmana v květnu roku 2012 zatklo policejní komando.

Ale i nahrávky z domu manželů Kottových na druhé odsouzení stačily. Například: jedna ze zakázek uvedených v obžalobě se týkala nákupu sanitek pro středočeskou záchranku. Trio Rath-Kottová-Kott za ně vyinkasovalo úplatek 6,7 milionu. Mikrofony, které detektivové tajně namontovali mimo jiné do kuchyně Kottových, zachytily, jak se manželé domlouvají na vyzvednutí peněz a také na jejich dělení.

„Přijede nejdřív ve čtvrt na osm, my v šest s ním budeme mít schůzku, pojedeme domů, doma budeme po půl sedmý, ty to za půl hodiny přeci přepočítáš… Já i pomůžu, budu počítat s tebou,“ říká Kottová na jednom z odposlechů - poté, co její muž úplatek za sanitky převzal.

Úplatek podle rozsudku zprostředkoval tehdejší ředitel záchranky Martin Houdek, i když soudkyně Říhová v písemném verdiktu přiznává, že se nepodařilo prokázat, že by zakázka na sanitky byla zmanipulovaná ve prospěch vítězné firmy.

Martin Houdek u výslechu tvrdil, že rozhodně nešlo o úplatek - Kott prý potřeboval peníze na dům v Rudné u Prahy. „On říkal: Díky, bez tebe bychom tehdy tenhle barák nepořídili,“ vysvětloval Houdek.

Tresty ve druhé větvi Rathovy kauzy:

David Rath – 8 let vězení, pokuta 18 milionů

Kateřina Kottová – 8 let vězení, pokuta 20 milionů

Petr Kott – 8 let vězení, pokuta 20 milionů

generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát – podmínka 3 roky, pokuta 3 miliony

manažer Metrostavu Jiří Anděl – 5 let vězení, pokuta 250 tisíc

Metrostav - 3 roky zákaz účasti ve veřejných zakázkách, pokuta 10 milionů, trest zveřejnění rozsudku

ředitel středočeské záchranky Martin Houdek – podmínka 3 roky, pokuta 2 miliony

bývalý ředitel Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský – 6 let vězení, pokuta 1 milion

členka společnosti ML Compet Lucia Novanská – 5 let vězení, pokuta 500 tisíc

manažer společnosti Puro-Klima Martin Jireš – podmínka 3 roky, pokuta 2 miliony

společnost Hospimed – zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 5 let, pokuta 2 miliony a zveřejnění rozsudku

společnost Aveza – trest zrušení firmy

společnost ML Compet – trest zrušení firmy

společnosti Konstruktiva Branko – trest propadnutí majetku a zveřejnění rozsudku

společnost Puro-Klima – zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 2 roky, pokuta 2 miliony a zveřejnění rozsudku

společnost Jipe – zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 3 roky a zveřejnění rozsudku

společnost Tenton – trest zveřejnění rozsudku

Soudkyně: Byl to systém

Firma Metrostav jako celá právnická osoba pak byla obžalovaná v případech mnoha set milionových zakázek v nemocnicích v Kladně a v Kolíně.

A s ní i konkrétní manažeři: už zmíněný šéf Pilát a vysoký manažer stejné firmy Jiří Anděl.

Pavel Pilát dostal v únoru tříletou podmínku a třímilionovou pokutu. Manažer Anděl pět let vězení a zaplatit musí 250 tisíc. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, případ bude ještě projednávat odvolací soud.

Ale především velmi tvrdý trest dostala celá firma Metrostav: tři roky se nesmí účastnit veřejných zakázek. Což by mohlo mít pro společnost se třemi tisícovkami zaměstnanců a polovinou tržeb právě z veřejných tendrů kritické následky.

Metrostav si podle obžaloby fakticky napsal podmínky soutěží sám na sebe: tak, aby nikdo jiný nemohl vyhrát. V podmínkách například stálo, že vítěz nesmí zdravotnické vybavení pavilonů nakoupit od subdodavatelů. Ale že musí jít do soutěže už se zavedenými firmami, které přístroje nabízejí. A s těmi se Metrostav podle soudu tajně předem dohodl.

Oba manažeři Metrostavu se snažili už při výsleších zpochybnit policejní nahrávky - tentokrát z kanceláře ředitelky kladenské nemocnice Kottové.

„Nemůžu ovlivnit, co o mně říkají třetí osoby,“ reagoval u soudu Pilát. „V těchto hovorech docházelo k fabulacím a dezinterpretacím skutečnosti. Nic z toho se nezakládá na pravdě,“ dodal.

Například věta „všichni jsme měli chyby v těch nabídkách“ pronesená manažerem Andělem před Kottovou však podle soudu jednoznačně říká, že Metrostav znal předem nabídky ostatních uchazečů v soutěžích.

S ředitelem Pilátem zase jindy Kottová řešila, že jsou lidé z Metrostavu neopatrní a nebezpečně často sdělují citlivé informace do telefonů. A dohodla si s ním také například předání desetimilionového úplatku za výstavbu paviionu očního oddělení v Kolíně: v kódované řeči si měla Kottová SMSkou postěžovat, že na stavbě zatéká voda do výtahových šachet.

Mimochodem z téhle zakázky dostal přímo Rath podle soudu šest milionů, Kottovi čtyři. Manželé pak na jiné nahrávce říkají, že jim na společné schůzce připadal hejtman „euforický“. Protože brzy dostane svůj podíl z kolínské zakázky.

Metrostav se snažil u soudu bránit tím, že podle zákona se může firma z trestní kauzy vyvinit. To když - zjednodušeně řečeno - u soudu prokáže, že trestný čin byl jen „úlet“ konkrétního člověka - selhání jednotlivce, který porušil firemní kulturu a vnitřní etické kodexy.

Jenže soudkyně Říhová tohle Metrostavu neuznala s odkazem na to, že korupce podle ní vycházela z nejvyššího patra firmy.

„U žádné z obžalovaných právnických osob nelze dospět k závěru, že by ve vztahu k řešeným skutkům učinila vše, co po ní lze spravedlivě požadovat, aby spáchání předmětných trestných činů osobou či osobami, jejichž jednání je jim v konkrétních bodech přičítáno, zabránila,“ napsala Říhová do rozsudku.

Reklama

Doporučované