Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Hvězda SuperStar Záhorovský kritizuje Velkou pardubickou: Smrt koně? To se stává, oponuje Váňa

Hvězda SuperStar Záhorovský kritizuje Velkou pardubickou: Smrt koně? To se stává, oponuje Váňa
Zdroj: Extra.cz/Profimedia.cz
+ Další fotografie
taxis zabíjel
Obávaný Taxisův příkop na Velké pardubické si v neděli vyždádal další oběť. Tentokrát obávanou překážku nezvládl hnědák Sottovento s žokejem Janem Kratochvílem. Osmiletý valach tvrdý dopad nepřežil a stal se tak už 25. obětí Taxisova příkopu v historii. I proto volají některé celebrity, včetně hvězdy SuperStar Juliana Záhorovského, po zrušení dostihů. To ale odmítá nejslavnější český žokej Josef Váňa, podle kterého šlo jen o souhru náhod.

"Včera jsem poslouchal na rozhlase rozhovor s žokejem Váňou, jak pomocí virgulí a měření aury vybírá správného koně na závod. Dnes jeho kůň Sottovento zemřel při přeskoku Taxisu. Tak, jako desítky dalších před ním, viz. kruté statistiky." napsal na Facebook designér a pedagog Maxim Velčovský a ke svému příspěvku přidal seznam koní, kteří Velkou pardubickou nepřežili.

Záhorovský by dostihy zakázal

Pod příspěvkem se ihned strhla ostrá diskuze, ve které většina přispívajících dostihy tvrdě odsoudila. Velká část lidí si totiž myslí, že jde o týrání zvířat a nedělní smrt valacha Sottoventa na Taxisově příkopu je toho důkazem. Jde totiž už 25. oběť této obávané překážky.

Mezi kritiky se tak například zařadila i hvězda SuperStar Julian Záhorovský. "Nemám nic proti klasickým dostihům, kde kůň vidí, kam běží, nebo skáče, ale tohle bych zakázal jako cirkusy," odsoudil zpěvák koňskou královskou disciplínu. Faktem je, že Taxisův příkop je zákeřný v tom, že na něj kůň nevidí, protože nejdřív musí přeskočit živý plot. I proto byla překážka v roce 2015 výrazně zlehčena. Ani to ale nepomohlo.

Je to sport jako každý jiný

Proti zrušení dostihů či odstranění Taxisova příkopu je ale nejslavnější český žokej Josef Váňa, který Sottoventa trénoval. "Jde o blbou souhru náhod. Sottovento to zajel v tréninku naprosto v pohodě, Taxis mu nedělal problém. V závodu se to pak bohužel sešlo tak, že dopadl neobvykle ošklivě," hájí dostihy Váňa pro eXtra.cz.

Sám žokej skákal s koněm přes Taxis 30 krát a dle svých slov nikdy nespadl vinou svou ani koně. Vždy prý hrála roli špatná shoda okolností. "To, co se stalo Sottoventovi je vyloženě smůla, která se může stát kdykoliv. Je to prostě sport jako každý jiný," vysvětlil Váňa a dodal, že Taxis by rozhodně nechal tak, jak nyní je.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy