Hlavní obsah

Vystrčil nejspíš zůstane předsedou Senátu díky Tchaj-wanu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé kolo senátních voleb jednoznačně vyhrálo hnutí STAN, z 27 obvodů získalo 11 senátorů. Starostové mají teď nejsilnější klub o síle 28 senátorů, ale na místo předsedy zřejmě nedosáhnou, a šéfem horní komory tak zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Ten by mohl získat hlasy nejen senátorů z ODS, ale i lidovců, TOP 09 a senátorů Sen 21, což by bylo 44 hlasů z 81.

Foto: Ann Wang, Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

Pro vládní strany skončily volby, kterých se účastnilo pouhých 16,74 procenta voličů, fiaskem.

Není to jen zbožné přání ODS, ale je reálné, že Vystrčil zůstane předsedou
Petr Fiala

ČSSD neobhájila ani jedno z deseti křesel a v Senátu jí zůstali jen tři zástupci, kteří nemohou dát dohromady klub, ke kterému je potřeba pět členů. Neuspěl ani bývalý předseda Senátu Milan Štěch, který byl v horní komoře od jejího vzniku 24 let.

O Vystrčilovi lze jednat

ANO obhajovalo dva mandáty, uspělo jen v jednom a v Senátu má šest lidí. Komunisté, kteří vládu tolerují, v horní komoře už nemají ani jednoho zástupce.

ODS, jejíž klub posílil z 19 na 21 senátorů, chce usilovat o to, aby Vystrčil zůstal předsedou.

„Pan Vystrčil je vynikajícím reprezentantem nejen Senátu, ale i ČR. Vidí to spousta lidí i mimo ODS. Není to tedy jen naše zbožné přání, ale je to reálné,“ řekl v sobotu po sečtení hlasů šéf ODS Petr Fiala na tiskové konferenci, na které vystoupil s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a se šéfem lidovců Marianem Jurečkou.

Jednání o šéfovi Senátu začnou v pondělí, máme osobnosti, zní ze STAN

Domácí

Tyto tři strany uvažují o koalici do sněmovních voleb a lidovci i TOP 09 podpoří v Senátu kandidáta ODS.

Právu to potvrdil i první místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin. „Já jsem jasně pro Vystrčila, cestou na Tchaj-wan ukázal, že tu funkci skvěle zvládá,“ řekl Právu. TOP 09 má v Senátu čtyři senátory – v sobotu jí přibyli dva –, kteří jsou v klubu STAN. Podle Czernina se to může změnit. „Ve hře je víc variant. Roli hraje i jednání o koalici do sněmovních voleb,“ dodal.

Šéf lidovců Marian Jurečka připouští, že o Vystrčilovi lze jednat, i když ODS není nejsilnější. „Ctíme džentlmenský princip, že kdo má nejsilnější klub, má právo na nominaci, ale je to také otázka jednání se STAN a ODS,“ sdělil Právu. Místo 15 senátorů má KDU-ČSL dvanáctičlenný klub.

Nechtějí jít proti zdi

Podle šéfa STAN Víta Rakušana volby jasně ukázaly, že STAN pevně patří do vrcholné politiky. Do jednání o tom, kdo bude v čele komory, se Rakušan prý nechce příliš míchat.

„Máme nejsilnější klub a takový měl historicky vždy právo nominovat předsedu. Ale rozložení sil je jiné. Nechávám to na našich senátorech, jestli zkusí vlastního kandidáta, nebo se dohodnou na Vystrčilovi,“ řekl v neděli Právu Rakušan.

Přehledně: Kdo dobyl Senát

Volby do Senátu

Místopředseda Senátu za STAN Jan Horník Právu sdělil, že zkusí vyjednávat, ale že vše spíše nasvědčuje tomu, že Vystrčil bude potvrzen. „Když tam bude minimálně dvojblok ODS a KDU-ČSL a když Vystrčila podpoří i senátor Láska a jeho klub Sen 21, tak bychom šli proti zdi,“ uvedl v neděli pro Právo Horník.

Dodal, že by jistě ale našli vhodného předsedu. „Zbyněk Linhart by byl dobrý kandidát, protože je na stejné úrovni jako Vystrčil,“ dodal. Linhart byl letos jediný senátor, který prošel už v prvním kole.

Druhý nejvyšší ústavní činitel podle Babiše nemá „dělat politiku”

Premiéra Andreje Babiše slabý výsledek jeho ANO nepřekvapil. Doufá, že Senát nebude torpédovat všechny vládní návrhy. „A pokud bude změna na místě předsedy, doufejme, že to bude člověk, který bude chtít spolupracovat s vládou, a ne dělat politiku,“ rýpl si Babiš do Vystrčila.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček přiznal, že totálně prohráli. „Naši kandidáti kampaň neošidili a víme, bohužel, že pro naše voliče není Senát tak důležitý jako pro voliče opozice,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám