Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Soud se opět bude zabývat případem disidenta Wonky, který v roce 1987 odmítl pracovat v liberecké věznici

Česko

  10:52
Liberec - Liberecký okresní soud se bude na začátku listopadu opět zabývat případem disidenta Pavla Wonky. Jde o obnovu řízení v kauze z roku 1987, kdy Wonka odmítal pracovat ve věznici v Liberci - Minkovicích s odůvodněním, že jeho uvěznění bylo protiprávní. Informoval o tom advokát Lubomír Müller. Právník zastupuje Jiřího Wonku, který se roky u soudů snaží očistit bratrovo jméno.

Jiří Wonka je starším bratrem mrtvého disidenta, sám byl za minulého režimu z politických důvodů ve vězení (na snímku v roce 2008). foto: MAFRA

Za odmítnutí pracovat ve věznici podal před 33 lety okresní prokurátor návrh na Wonkovo potrestání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí. „Jenže než byl vynesen rozsudek, tak pan Wonka dne 26. března 1988 zemřel v královéhradecké věznici, když byl ve vazbě kvůli jiné věci. Liberecký soud pak kvůli smrti pana Wonky trestní stíhání zastavil,“ uvedl Müller.

Pavel Wonka, oceněný odbojář, udal známého, který chtěl emigrovat

Podle něj byl ale v letech 1990 až 1991 Pavel Wonka ve věci, kvůli níž byl v Minkovicích vězněn, plně rehabilitován. „Takže se ukázalo, že vlastně měl pravdu, když tvrdil, že ve vězení je nevinně a stát nemá oprávnění nutit ho v Minkovicích pracovat. Pokud tedy bylo trestní stíhání ukončeno jen proto, že pan Wonka zemřel, tak zůstala nezodpovězena základní mravní otázka, totiž zda bylo trestní stíhání vedeno oprávněně, či neoprávněně,“ uvedl právník. To by se mělo podle něj ukázat při novém projednání případu.

I dnes by byl bratr u politiků na indexu, míní o utýraném disidentovi Wonka

Pavel Wonka byl před listopadem 1989 za své názory a činnost perzekvován a několikrát skončil ve vězení, odsouzen byl za smyšlené činy. Zemřel v královéhradecké věznici v roce 1988 za nevyjasněných okolností. Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi 2000 lidí včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.

Loni Pavla Wonku Okresní soud v Náchodě rehabilitoval za třítýdenní vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Letos v létě trutnovský okresní soud povolil obnovu řízení v případu jeho stíhání z roku 1981 za údajné neoprávněné vniknutí do bytu tchyně. Soudy tehdy řízení zastavily pro neúčelnost, protože v jiné věci Wonkovi hrozil vyšší trest. Jiří Wonka se chce domoci výroku, že jeho bratr byl v této věci nevinen.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...