V Senátu se přeskupují síly. STAN sahá po křesle předsedy, ve hře jsou i nové frakce

Ač stávající předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS za poměrně krátkou dobu v čele horní komory prokázal pevnou vůli, odvahu i zásadovost, chýlí se jeho mise ke konci. Tedy pokud většina senátorů bude ctít dlouholeté nepsané pravidlo, dle kterého je předsedou Senátu vždy zástupce nejsilnějšího klubu. Tím je po víkendovém druhém kole voleb do horní komory jednoznačně klub Starostů a nezávislých. V zákulisí se skloňují jména tří osobností, jež by mohl STAN na předsedu horní komory nominovat: Zbyněk Linhart, Jiří Drahoš, Mikuláš Bek.

Starostové a nezávislí letošní senátní volby s přehledem vyhráli, což z jejich klubu učinilo s převahou nejsilnější frakci – STAN má spolu s TOP 09 nyní 28 senátorů, ODS jen jedenadvacet. Třetí nejsilnější klub mají lidovci, nyní je jich v horní komoře dvanáct. Je tudíž jasné, že nové vedení Senátu vzejde převážně z těchto tří klubů. A pokud se před volbami hovořilo o gentlemanské dohodě, dle které zůstane Vystrčil předsedou i po volbách, jejich výsledek je natolik silným vzkazem, že bude logické, pokud si STAN začne post předsedy nárokovat.

Podle zákulisních informací STAN zvažuje nominaci Zbyňka Linharta, který jako jediný letošní volby vyhrál už po prvním kole, kromě něj je ve hře například Jiří Drahoš nebo Mikuláš Bek. První by byl důstojným zástupcem regionů, Linhart je bývalý dlouholetý starosta Krásné Lípy, o které jsem zde psal v rámci svých výprav po českém a moravském venkově, Drahoš a Bek by naopak přicházeli do úvahy v situaci, kdy by převážila potřeba mít v čele horní komory silnou politickou figuru, jejíž ambicí by bylo vyvažovat ve veřejném prostoru premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

sinfin.digital