Anna Šabatová i Jiří Dienstbier patří k poraženým v senátních volbách

Anna Šabatová i Jiří Dienstbier patří k poraženým v senátních volbách Zdroj: Blesk

Politické ojetiny poslali voliči na šrotiště. Výjimku dostala Němcová, po 24 letech zmizí ze senátu Štěch

Voliči, kteří během uplynulých dvou víkendů rozhodli o novém složení senátu, prokázali dost politické vyspělosti na to, aby do horní komory nepustili bývalé ředitele zoologických zahrad, herce, majitele cestovních kanceláří či televizní ředitele. Stopku dali i dalším existencím těžícím převážně jen ze známého jména nebo dávno minulých úspěchů.

Před prvním kolem senátních voleb vydal Reflex výběr sedmi nejprovařenějších kandidátů. Do této sedmičky jsme zařadili Miroslavu Němcovou, Jiřího Dienstbiera, Annu Šabatovou, Vítězslava Jandáka, Vladimíra Železného, Petra Fejka a Václava Fischera. Důvody, které nás k tomu vedly, najdete v článku Politické ojetiny, neziskoví upíři a pohaslé hvězdy.

V šesti případech jsme se shodli s voliči a s výjimkou prvně jmenované se do senátu nikdo z uvedené sedmičky nepodívá. Například Jandák a Fejk skončili ve svých obvodech až čtvrtí (12,09 % a 8,8 %), Dienstbier šestý (8,8 %) a Železný i Fischer úplně poslední (2,87 % a 2,25 %). Šabatová prošla do 2. kola, kde ji ale s přehledem smázl exředitel nemocnice Roman Kraus.

Miroslava Němcová jako jediná z našeho výběru politických „provařenců“ uspěla. Těžko říct, jestli to bylo proto, že její soupeř ve druhém kole, jímž byl obhajující senátor Václav Hampl, se zaštítil tak šílenou skvadrou rudo-zelených pokrokářů, že to bylo na voliče v širším centru Prahy příliš. Reflex o tom informoval v článku Vítači migrantů, klimaalarmisté a jiní rudo-zelení kádři tlačí Hampla.

Svou roli nejspíš sehrál i odklon od konzervativních hodnot a posun ODS a TOP 09, za něž Němcová kandidovala, z pravé strany politického spektra o hodně blíže středu a například v otázkách životního prostředí dokonce nalevo od něj. Za rok se ve sněmovních volbách ukáže, jestli takovou ODS voliči skutečně chtějí, nebo zda šlo o krátkozraké nadbíhání momentálnímu vkusu.

Kdo se nám do původní sedmičky politických ojetin nevešel, byl někdejší šéf senátu Milan Štěch. V horní komoře seděl stěží uvěřitelných 24 let, tj. od jejího vzniku. V sobotu se i tento matador, který se do politiky vyšplhal po zádech odborářů, musel poroučet, když ho těsně o 784 hlasů porazil kandidát Svobodných. Štěchovi zřejmě zlomila vaz kromě jiného i jeho stranická příslušnost k vládní ČSSD (dříve byl v KSČ a OF) – té voliči spočítali účast v Babišově vládě tak přísně, že neuspěl ani jeden její kandidát a strana tak přijde o senátorský klub.

Celé volby do horní komory parlamentu ostatně byly debaklem pro partaje, které mají své zástupce v kabinetu nebo ho alespoň podporují. Reflex to komentoval těsně poté, co byly v sobotu známy volební výsledky v článku Senátní fiasko vládních stran! Jediný mandát z 27 obvodů. Normálně by Babiš i Hamáček skončili.