Pardubice do konce roku opraví most přes Chrudimku v lokalitě Červeňák

12. říjen 2020 11:07

Do konce roku Pardubice opraví jeden z mostů na území bývalého vojenského cvičiště Červeňák. Takzvaný Kohnův most nebo také Zeleňák překlenuje řeku Chrudimku.

Bude nutné vyměnit dřevěnou mostovku a ošetřit ocelovou konstrukci. Práce by měly stát přibližně 7,3 milionu korun, řekla Iveta Koubková z kanceláře primátora.

Původní Kohnův most byl součástí vojenské úzkorozchodné dráhy zvané Špitálka. Tato trať ve 20. a 30. letech minulého století obsluhovala vojenské cvičiště na levém břehu řeky Chrudimky a oblast v Pardubičkách na pravém břehu řeky a dokázala po svahu vystoupat až ke hřbitovu a do prostoru dnešní nemocnice.

Jeden ze dvou mostů v lokalitě Červeňák. Dřevěná mostovka se dlouhé roky rozpadá

V roce 1946 byl postaven most současný, silniční. Přímo vedle něj níže po proudu se nacházejí základy pro mostní cvičiště vybudované v období kolem roku 1950. Pojmenování mostu vzniklo z názvu takzvané Kohnovy mostní soustavy používané Československou armádou v období první republiky.

Most pro pěší a cyklisty

Zeleňák se mu říká podle dnes již málo dochovaného nátěru zelenou barvy. Most je pro veřejnost nyní uzavřen. Po opravách bude sloužit pro pěší a cyklisty.

Obdobnou historii a původ názvu má i most Červeňák, který stojí asi 300 metrů proti proudu Chrudimky, který se však zatím opravy nedočká. Stála by několik desítek milionů korun.

Cestu přes most Červeňák město zahradilo

Cvičiště město bezúplatně získalo od ministerstva obrany a postupně pracuje na celkové obnově území. Od června členové Českého svazu ochránců přírody započali s kosením luk s cílem zvýšit druhovou pestrost.

O dalších změnách v areálu rozhodne územní studie, na které město spolupracuje s Iniciativou Přírodní park Červeňák a která by měla jasně stanovit, jaké bude využití tohoto území či jaké úpravy tam budou provedeny.

autor: pta | zdroj: ČTK

Související