Český dům v Duchcově se dočká obnovy, bude v něm i sál pro zastupitele

  13:58
Roky chátrající Český dům v Duchcově, jehož havarijní stav v posledních letech vážně ohrožoval chodce v ulicích G. Casanovy a Havířská, by se mohl dočkat záchrany. Vedení města plánuje rozlehlou budovu opravit do původní podoby, obnova přijde na desítky milionů korun.

Na opravu Českého domu, který je součástí památkové zóny, už má město vypracovanou projektovou dokumentaci. Když půjde vše hladce a Duchcov uspěje s žádostí o dotaci, stavební práce by mohly začít v příštím roce. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Objekt jsme před časem koupili od soukromého majitele, za odhadní cenu pozemku. Vyšlo to zhruba na 300 tisíc korun. Máme v plánu zde vybudovat tzv. obecní dům, kde by byla zasedací místnost pro zastupitele se zázemím a také depozitář pro naše muzeum,“ sdělil starosta Duchcova Zbyněk Šimbera (ČSSD).

V rámci rekonstrukce by mělo dojít i na zbourání části stávajícího objektu. Jeho zadní část z Havířské ulice sice zůstane kompletní, přední část z ulice G. Casanovy ale bude srovnána se zemí. „Na jejím místě vyroste nová, o patro nižší budova,“ vysvětlil starosta.

Na opravu Českého domu, který je součástí památkové zóny, už má město vypracovanou projektovou dokumentaci. Když půjde vše hladce a Duchcov uspěje s žádostí o dotaci, stavební práce by mohly začít v příštím roce.

„Nyní jednáme s architektem a památkáři o finální podobě objektu. Přesný rozpočet zatím neznáme, ale odhadem to bude několik desítek milionů korun. Vše bude záležet na dotaci, bez ní se do toho pouštět nebudeme,“ řekl Šimbera.

Český dům, původně hotel Union, byl v Duchcově otevřen v roce 1887. Hostům kromě ubytování nabízel i vynikající kuchyni s čepovaným plzeňským a postoloprtským pivem.

Majitelem byl tehdy podnikatel Franz von Beer, jenž hotel později prodal starostovi místního Sokola Janu Vernerovi a jeho ženě. Od té doby byl hotel známý jako Český dům a na sklonku 19. století se stal hlavním centrem českého menšinového života v Duchcově.

V domě kdysi bydlel i významný představitel místní anarchistické tradice, redaktor Hynek Holub. V roce 1908 zde přednášel T. G. Masaryk o významu boje za české školství.

Naposledy byla budova v provozu před revolucí, kdy v ní fungovala restaurace. Od té doby chátrá, má zničenou střechu, propadlé stropy a její statický stav je velmi špatný. „V posledních letech budova opravdu ohrožuje své okolí,“ přiznal Šimbera.

Autor: