Dýně, královna podzimní kuchyně. Nechte se inspirovat recepty šéfkuchaře

K podzimu neodmyslitelně patří některá sezónní jídla – například různé pokrmy z dýní. Zdeněk Kubíček, šéfkuchař z ústeckého zámečku Větruše si pro vás přichystal pár receptů.

Muškátová, špagetová nebo tradiční dýně hokaido. Variant na dýňovou polévku je nespočet, podle šéfkuchaře můžeme tuto polévku připravit na jakýkoliv způsob, tady je pár příkladů:

Asijská dýňová polévka:

  • Kokosové mléko
  • Koriandr
  • Chilli
  • Zázvor
  • Dát to do jednoho hrnce s hokaido dýní, vše rozvařit, a nakonec rozmixovat dohladka ponorným mixérem.

Italská varianta:

  • Olivový olej
  • Šalotka
  • Česnek
  • Necháme jen zesklovatět, poté přidáme suché bílé víno, máslová dýně nebo hokaido, zalít zeleninovým vývarem, rozvařit a opět rozmixovat

Jedna z českých variant:

Domácí vyuzený špek nakrájený na kostičky, přidat k němu cibuli, dýně na kostky, zarestujeme, zalijeme masovým vývarem, lze přidat i podíl mrkve

dýňová polévka

Přidejte dýni do kynutého těsta. Budete příjemně překvapeni

Z dýně lze vykouzlit mnoho dalších pokrmů – můžeme například vyzkoušet obměnu bramboráků, kdy dáme do směsi poměrovou číst nastrouhané dýně.

Šéfkuchař Kubíček používá dýňové pyré například do kynutého těsta: „Má to takovou příjemnou naoranžovatělou barvu. Těsto je pak také delší dobu vláčnější.“

Aby bylo těsto takové, jaké má být, nahrazuje Zdeněk Kubíček mléko v těstě ze třetiny dýňovým pyré, místo litru mléka tedy pak dá například do těsta jen 650 ml. Z tohoto těsta lze udělat cokoliv, co z normálního kynutého těsta – například koláče, dukátové buchtičky nebo také smažené koblížky.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související