12.10.2020 14:36

Divadlo pod Palmovkou a Supraphon vydali soundtrack z inscenace Bezruký Frantík

V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Tato inscenace byla nominována v Cenách divadelních kritiků za Poprvé uvedenou českou hru a Jakub Albrecht získal Cenu za mužský herecký výkon. Herec Igor Orozovič je nejen autorem námětu hry a spoluautorem scénáře, ale spolu s renomovaným skladatelem Ivanem Acherem i spoluautorem hudby. Divadlo pod Palmovkou ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon hudební nahrávku – jako divadelní soundtrack – teď vydalo, a to ve formě digitálního alba.

Vycházejí sice písničky z inscenací, muzikálů, ale tohle je soundtrack, jako jsou filmové soundtracky, komplet se zvukem z divadelního představení. Zdá se, že jde o jeden z prvních takových počinů, který však může být inspirativní i pro další tvůrce scénické hudby, neb digitální soundtrack ke své realizaci již nepotřebuje mnoho finančních nákladů, jako je tomu u fyzických nosičů CD a LP.

Hra Bezruký Frantík zachycuje skutečný osud Františka Filipa, který se narodil bez horních končetin, ale ne bez nakažlivého optimismu, jenž byl jeho největším bohatstvím. K odvyprávění velkolepého příběhu skrze hudební složku inscenace využili autoři co největší škálu prostředků; mimo jiné spolupracovali i s Dětským operním studiem Národního divadla Moravskoslezského, se zpěvačkou Lucií Brychtovou nebo s klavíristou Zdeňkem Dočekalem, kytaristy Markusem Jurkovičem, Filipem Pastulou a s dalšími muzikanty.

Jako ochutnávka divadelní atmosféry slouží na soundtracku úvod hry načtený Janem Hartlem a některé z Frantíkových monologů – dopisů, které stejně jako v představení i zde čte představitel Bezrukého Frantíka Jakub Albrecht a Tereza Dočkalová.

Jako bonus je na albu zařazena speciální verze jedné z hlavních písní představení – Orozovičova působivá kabaretní melodie Frankie the Armless v podání herečky Nataši Mikulové a také jímavá skladba Holoubek v podání dětského sboru. Melodie Holoubka nápaditě prochází celou inscenací jako jeden z hlavních hudebních motivů, který zasáhne svou senzitivitou i posluchače soundtracku.

Digitální album Bezruký Frantík najdete na všech hlavních digitálních servisech, jako jsou Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube Music či Supraphonline. Soundtrack je nejen vítaným dokumentem či upomínkou zajímavého a úspěšného divadelního představení, ale především obstojí i jako samostatné hudební album, které posluchači poskytne radost z povedených písní a náladotvorné hudby.

Digitální album, vydalo Divadlo pod Palmovkou ve spolupráci se Supraphonem.

https://lnk.to/OrozovicAcherBezrukyFrantik

Autor článku: Vladan Drvota