Jan Jaroch
12. října 2020 • 16:16

TŘINÁCT! Jak Nadal dokráčel ke všem svým triumfům na French Open

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
  • Rafael Nadal už French Open vyhrál třináctkrát, připomeňte si všechna jeho úspěšná fináleRafael Nadal už French Open vyhrál třináctkrát, připomeňte si všechna jeho úspěšná fináleFOTO: koláž iSport.cz

    Už potřinácté zvedl Rafael Nadal v neděli nad hlavu trofej pro vítěze French Open. Velkého rivala Novaka Djokoviče přehrál ve třech setech a potvrdil, že na pařížské antuce je takřka neporazitelný. Nadal má na Roland Garros neuvěřitelnou celkovou bilanci - 100 vítězných zápasů a pouhé 2 porážky. Připomeňte si jeho třináct úspěšných pařížských finále, které z něj udělaly tenisovou legendu.

  • 2005 - Mariano Puerta (Arg.) 6:7, 6:3, 6:1, 7:5

    Vyhrál hned při premiérovém vystoupení na Roland Garros. Dva dny po devatenáctých narozeninách přemohl argentinské překvapení Mariana Puertu, jenž se i přes porážku tvářil jako vítěz. „A také se tak cítím,“ pravil šestadvacetiletý Puerta. Už tehdy měl Nadala za návštěvu z jiné planety. „Bavíme se o někom, kdo napíše mnoho stránek tenisové historie. Bude z něj velká legenda,“ prorokoval Puerta, zatímco Nadalovi předal pohár Zinedine Zidane a po zádech ho poplácal sám španělský král Juan Carlos.

    Zinedine Zidane předal Rafaelu Nadalovi v roce 2005 první trofej pro vítěze French Open. Vpravo poražený Mariano PuertaFoto Profimedia.cz

  • 2006 - Roger Federer (Švýc.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6

    Úspěšná obhajoba, když Rogeru Federerovi připravil vůbec první porážku kariéry ve finále grandslamu. „Tenhle titul je ještě lepší než loňský,“ skákal radostí dlouhovlasý Nadal, když přijal z rukou Švéda Stefana Edberga stříbrný pohár. Šlo o jeho šedesáté vyhrané utkání na antuce v řadě.

    První prohra Rogera Federera ve finále grandslamu? French Open 2006 s králem pařížské antuky Rafou NadalemFoto Profimedia.cz

  • 2007 - Roger Federer (Švýc.) 6:3, 4:6, 6:3, 6:4

    Mezi kulisami hattricku byla znovu smutná tvář Rogera Federera. Španěl se po Björnu Borgovi stal teprve druhým mužem dějin, který v Paříži zvítězil třikrát po sobě. „Je mi Rogera líto. Je to velký šampion a dobrý člověk,“ skoro se omlouval Nadal, jenž ztratil během turnaje jediný set a ve čtvrtfinále vyřadil Carlose Moyu, svého současného kouče.

    Po třetím vítězství na Roland Garros si Nadal zapózoval před Eiffelovou věžíFoto Profimedia.cz

  • 2008 - Roger Federer (Švýc.) 6:1, 6:3, 6:0

    Pařížský masakr, tak se vzpomíná na toto finále, v němž Nadal Federera naprosto zadupal do země za pouhých 108 minut. Během sedmi zápasů turnaje ztratil pouze 41 gamů a šlo do té doby o Španělův nejjasněji získaný titul.

    Rafael Nadal po výhře nad Rogerem Federerem pózuje s trofejí na pařížském Mostu Alexandra III.Foto Profimedia.cz

  • 2010 - Robin Söderling (Šve.) 6:4, 6:2, 6:4

    Triumf prožíval zvlášť emotivně a po konci finále se rozplakal. Pátý titul z Roland Garros a celkově sedmý grandslamový si připsal po překvapivě jednoduché demolici Robina Söderlinga (6:4, 6:2, 6:4). Byla to velká odveta za předchozí rok, ve kterém ho Švéd vyřadil v osmifinále a přerušil jeho sérii 31 pařížských výher v řadě.

    V roce 2010 Nadal ve finále přemohl Robina SöderlingaFoto Profimedia.cz

  • 2011 - Roger Federer (Švýc.) 7:5, 7:6, 5:7, 6:1

    Ač nebyl na vrcholu sil a musel podstoupit nejtěžší pařížské finále, splnil všechny tři mise, jež chtěl. Obhájil titul, šestým vítězstvím na French Open vyrovnal rekord Björna Borga a udržel se na prvním místě žebříčku. „Splnil se mi jeden z nejkrásnějších snů. Paříž je moje srdeční záležitost, není to jen obyčejný turnaj,“ jásal po finále Nadal, jenž zaokrouhlil grandslamovou sbírku na deset.

    Po triumfu v roce 2011 vzal "Rafa" trofej do DisneylanduFoto Profimedia.cz

  • 2012 - Novak Djokovič (Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

    Přetěžká finálová řež, v níž mu přálo štěstí. Dohrávalo se poprvé od roku 1973 v pondělí a to Nadalovi hodně prospělo. Španěl prohrál třetí set a ve čtvrtém byl brejk pozadu, jelikož na silně podmáčeném kurtu ztratily jeho rotované míče patřičný odskok a ploché údery Djokoviče sklouzávaly po bahně. „Pokud by se pokračovalo dál, Rafa by prohrál,“ prohlásil slavný španělský tenista Manolo Santana. V pondělí už se Nadal vrátil na suchém kurtu do své obvyklé role.

    Rafael Nadal porazil Novaka Djokoviče ve finále French Open 2012Foto Profimedia.cz

  • 2013 - David Ferrer (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3

    To nejhorší přežil na kurtu již v semifinále proti Novaku Djokovičovi. Finále s přítelem Davidem Ferrerem proměnil Nadal ve sprint do historie. Ve třech setech přejel jednoznačně krajana a jako první tenista všech dob vyhrál jeden z grandslamových titulů poosmé. Zápas narušil muž v bílé masce, který protestoval proti legalizaci sňatků homosexuálů ve Francii.

    Rafael Nadal pózuje po vítězství nad Davidem Ferrerem ve finále French Open 2013Foto Profimedia.cz

  • 2014 - Novak Djokovič (Srb.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

    Ač Mallorčan odehrál nejhorší antukovou sezonu za dlouhé roky, i když šel do finále se sérií čtyř porážek od Novaka Djokoviče, v nejdůležitější moment byl znovu nejsilnější. V titulovém boji udolal Srba a se čtrnácti grandslamovými poháry dorovnal Peta Samprase. „Tenhle kluk se narodil pro Roland Garros, antuku má ve své DNA,“ gratuloval vítězi na Twitteru Tomáš Berdych.

    Šťastný Rafael Nadal po výhře v roce 2014Foto Profimedia.cz

  • 2017 - Stan Wawrinka (Švýc.) 6:2, 6:3, 6:1

    Kulatiny si užil po svém. Desáté Roland Garros vyhrál nejdominantnějším způsobem v životě. V sedmi utkáních ztratil jen 35 gamů a jen o zlomek zaostal za rekordem Björna Borga (32 gamů z roku 1978).

    Nadal po vítězném finále v roce 2017 padá k zemi, právě porazil Stana WawrinkuFoto Profimedia.cz

  • 2018 - Dominic Thiem (Rak.) 6:4, 6:3, 6:2

    Jediné problémy musel řešit ve čtvrtfinále s maličkým Argentincem Diegem Schwartzmanem, v tomto zápase nechal set. Jinak kráčel bez komplikací a ve finále si poradil s novicem na téhle scéně Dominicem Thiemem.

    Takhle Nadal slavil svůj jedenáctý pařížský titulFoto Profimedia.cz

  • 2019 - Dominic Thiem (Rak.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

    Před turnajem se čekal finálový střet se světovou jedničkou Novakem Djokovičem jdoucím po čtvrtém grandslamu v řadě, do boje o titul se po roce proti Nadalovi ale vrátil rakouský tenista. A vzdoroval lépe než při premiéře, to mu však vyneslo pouze set. Jeden ze dvou, které Rafa během turnaje ztratil.

    Rafael Nadal je znovu králem Roland Garros. Španělský tenista porazil ve finále na pařížské antuce Rakušana Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1Foto Reuters

  • 2020 - Novak Djokovič (Srb.) 6:0, 6:2, 7:5

    V podzimním počasí měl být Djokovič extrémně nebezpečným vyzyvatelem, utkání se mu ale vůbec nepovedlo. Udělala 52 nevynucených chyb, připravený Nadal jasně obhájil.

    Rafael Nadal potřinácté vyhrál grandslamové Roland Garros.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud