Co by tomu řekl Václav Havel... Knihovna v problémech. Ve středu dění Žantovský

12.10.2020 17:25

Knihovna Václava Havla čelí žalobě. Spor se týká údajně neregulérního výběrového řízení, kdy instituce loni vyřadila návrh umělecké instalace na pražském letišti a měla upřednostnit ty, které dle žalobce a neúspěšného uchazeče nesplnily podmínky po obsahové ani technické stránce. Žaloba doputovala k soudu před týdnem, šéf knihovny Žantovský mezitím prohrál boj o senátní křeslo.

Co by tomu řekl Václav Havel... Knihovna v problémech. Ve středu dění Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Během srpna ParlamentníListy.cz informovaly o hrozícím soudním sporu, který může vypuknout mezi Knihovnou Václava Havla a architektem Petrem Pištěkem pro údajně neregulérní výběrové řízení na novou uměleckou instalaci na Letišti Václava Havla.

Kauza se pohnula a k soudu skutečně dojde. Architekt Pištěk podal minulý pátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 žalobu o náhradu škody. Pištěk po Havlově knihovně požaduje 300 tisíc korun, což dle jeho slov je suma odpovídající první ceně v loňské soutěži. Spor, v jehož průběhu si architekt stěžoval na nekonkrétní a později pouze formální komunikaci ze strany Knihovny Václava Havla, se tak přesune do soudní síně. 

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

O co ve sporu architekt vs. Havlova knihovna jde? Instituce, která kromě vzdělávacích a dalších akcí též pečuje o odkaz prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, vypsala zhruba před dvěma lety soutěž na uměleckou instalaci v prostorách terminálu na pražském letišti, které od exprezidentovy smrti nese jeho jméno. 

Do výběrového řízení se přihlásilo několik architektonických kanceláří a loni na jaře byly vybrány vítězné návrhy. Ten, jehož autorem je architekt Petr Pištěk, skončil až na pátém místě. Jenže poté Pištěk upozornil na to, že podle něho návrhy, které byly komisí knihovny upřednostněny, nesplnily podmínky. 

Podmínky neveřejného výběrového řízení, jehož výsledky byly oznámeny počátkem loňského dubna, podle Pištěka závazně stanovovaly obsahové a technické požadavky, při jejichž nesplnění byla porota povinna návrhy vyloučit. Porota ve složení Michael Žantovský, Ondřej Černý, Jiří Fajt, Zdeněk Lukeš a Jakub Puchalský ovšem podle žalobce vybrala a ocenila hned tři návrhy, které tyto podmínky porušují a mimo jiné nepočítají se stávající digitální expozicí.

„Podmínky závazně požadovaly uplatnění digitální expozice z Knihovny Václava Havla a stanovovaly i minimální rozměry dotykových obrazovek. Součástí vítězného projektu jsou však nepřístupné obrazovky, na které nikdo nedosáhne, dotykově ovládaný obsah proto nelze prezentovat a sám autor počítá s jinou expozicí. Pan Michael Žantovský přesto vytrvale tvrdí, že výsledky řízení jsou regulérní, ovšem konkrétní a pravdivé vysvětlení tohoto rozporu ani podobných i jiných nesrovnalostí u dalších oceněných návrhů nikdy neuvedl,“ říká Petr Pištěk. Jeho argumenty prý lze snadno ověřit porovnáním soutěžních podmínek a zveřejněných oceněných návrhů.

Už v průběhu srpna, kdy jsme o případu podrobněji informovali, nám Petr Pištěk řekl, že šéfa knihovny osobně, písemně a později i veřejně žádal, aby údajně neregulérní výsledky výběrového řízení zrušil. "Pan ředitel to však opakovaně odmítl, aniž by konkrétní argumenty věrohodně vyvrátil. Dvakrát jsem na protiprávní postup poroty upozornil rovněž členy správní rady i dozorční rady knihovny, ovšem s výjimkou formální odpovědi paní Dagmar Havlové, která odkazovala zpět k panu Žantovskému, jsem žádnou reakci nedostal. Nezbyla mi jiná možnost, než vše řešit soudně," vysvětlil Pištěk.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Pištěkovi se zároveň nelíbí, že takový přístup zvolila instituce, která nese jméno Václava Havla a především pečuje o jeho odkaz. “Pan Michael Žantovský jako výkonný ředitel Knihovny Václava Havla a do nedávna i jako kandidát do Senátu veřejně zastává hodnoty jakými jsou čest, spravedlnost nebo právo. V případě vlastního pochybení ale tyto hodnoty opouští, a i se svými spolupracovníky o podmínkách výběrového řízení, resp. o podstatě mých námitek, lže. A nejnověji nesmyslně tvrdí, že se k dávno zveřejněným skutečnostem Knihovna Václava Havla nesmí vyjádřit,“ uvádl architekt Petr Pištěk.

Koncem srpna se ParlamentníListy.cz knihovny ptaly, jak celý spor vnímají a zda upřednostněné návrhy skutečně splňují předem stanové parametry. “O vnitřní komunikaci s jednotlivými účastníky soutěže není Knihovna oprávněna informovat s ohledem na ochranu osobních údajů, zejména na Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2016/679 (GDPR),” řekl nám v srpnu Martin Vidlák, konzultant výběrového řízení.. 

Redakce se tehdy nicméně Knihovny Václava Havla ptala na to, zda jsou nadále přesvědčeni o tom, že vše proběhlo dle předem stanovených podmínek a návrhy, které upřednostnili před návrhem Petra Pištěka skutečně splňují dané požadavky a technické parametry. Stejně tak jsme se ptali, zda se knihovna neobává, že případný soudní spor poškodí dobré jméno instituce pečující o památku zesnulého exprezidenta. 

Nyní Knihovna Václava Havla redakci PL sdělila, že o žalobě zatím nic neví. "Knihovna Václava Havla neobdržela žádné vyrozumění o jakékoli žalobě v dotazované věci. Nemáme žádný důvod pochybovat o průběhu či výsledku rok a půl starého výběrového řízení na instalaci objektu připomínajícího Václava Havla na Letišti Praha. Případné právní otázky nemůžeme a nebudeme řešit prostřednictvím Parlamentních listů," řekl Martin Vidlák, konzultant výběrového řízení z Knihovny Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…