Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kombinovaná výuka? Pro učitele velký problém, zastává ředitelka pražské základky

Autor: ČTK - 
12. října 2020
17:04

Od pondělka se na základě vládního nařízení zavádí na základních školách kombinovaná výuka. Tu však řada pražských ředitelů odmítá. Jde podle nich o nejhorší možnou variantu, byť stále přijatelnější než úplný přechod na online distanční výuku.

Podle vládního nařízení od pondělka musí základní školy střídavě učit na dálku polovinu žáků druhého stupně. Jde o jedno z opatření, které má pomoci omezit šíření koronaviru.

Pro učitele náročnější varianta

Tento týden se z domova učí žáci čtyř tříd sedmého a devátého ročníku ZŠ Slovenská, příští týden budou aplikace pro vzdálenou výuku využívat šesťáci a osmáci. Dnes se připojila většina žáků, pedagogové si proto zapojení žáků do online výuky pochvalují. Po ročnících zde žáky ke střídavé prezenční a dálkové výuce rozdělili kvůli zachování skupin při výuce cizích jazyků. Při ní se totiž žáci jednotlivých tříd učí v menších skupinách. Rozvrh se tak žákům výrazně upravovat nemusel, doplnila ředitelka školy.

Praha zažívá kvůli covidu zlé časy a Pražané? »Lážo plážo« popíjí venku bez roušek, jako by nic!

To, že je současná situace, kdy se část žáků druhého stupně učí z domova a část dochází do školy, pro pedagogy náročnější než výuka ve třídách nebo výuka výhradně na dálku, uvedla mimo jiné Hana Žampová, která je ředitelkou fakultní základní školy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy ve Slovenské ulici. Doplnila, že při takovém způsobu výuky je náročnější zvláště příprava pedagoga a zadávání úkolů žákům a jejich opravování.

Podle ročníků žáky druhého stupně rozdělili i v ZŠ Londýnská, jak uvedl ředitel školy Martin Ševčík. Tentýž systém platí v ZŠ Novoborská v pražském Střížkově.

Potřebnou techniku pro online výuku musely oslovené školy zapůjčit jen několika žákům. Nejčastějším důvodem bylo, že rodiny neměly tolik tabletů, počítačů nebo notebooků, aby se na nich v jednom čase mohly učit děti z různých ročníků. „Doma je třeba tatínek, který pracuje na počítači v rámci home-office, potom sourozenec, který se také učí z domova, a rodiny tak měly málo potřebné techniky. Těm jsme ji půjčili,” řekla Žampová.

Pokud by byla zavedená výuka výhradně z domova, pedagogové i žáci by ji podle ředitelů škol měli zvládnout. Na mnoha místech se už od září věnovali proškolování a práci s distančními nástroji komunikace, které nyní jednotlivé školy k výuce z domova používají.

Nestěžují si všichni

„Musí-li nějaké opatření být, tak jsme toto (kombinovanou formu výuky) uvítali. Díky tomu, že děti po týdnu opět přijdou do školy, odpadá riziko, že se někdo v probírané látce ztratí. Ten, komu nevyhovuje distanční způsob výuky, se pak může ve třídě zeptat. Učitelé tak neztratí s žáky kontakt,” řekl ředitel ZŠ profesora Švejcara v Praze 12 Ondřej Lněnička.

frantacizek ( 12. října 2020 20:33 )

kantory bych vůbec neřekl=neřešil

frantacizek ( 12. října 2020 20:30 )

je 13-14 leté dítě z vesnice, kam za ním žádný spolužák nechce, na proces vysokoškolského distančního studia, navíc oddělené vládou od kolektivu, kde si studenti často vzájemně pomáhají..Máme takových vícero.
Kantory bych vůbec neřekl, ti už měli čas se adaptovat. Jde především o děti, protože až nyní zjišťují, jak moc to už hoří, na jaře slyšeli v TV nejen od ministra, jak je to vše v poho s online výukou, zrušíme hodnocení studentů úplně, nikdo nepropadne, rodiče už dnes málo dohlíží na školní povinnosti ratolestí (což já tedy budu.. vůbec to nechápu..beru to za základní povinnost rodiče min. na základním stupni), čili k tomu na jaře někteří přistoupili po svém, prohlubují se mezi studenty rozdíly ve znalostech, začínají mít sami strach z návratu té online výuky.
Jediné, co vidím na tom všem jako pozitivní, je to, že to tuhle covidovou generaci připraví už dopředu na systém vysokoškolského studia a snad alespoň tohle trošku ulehčí práci kantorům na vysoké škole, kteří budou muset v příštích letech u téhle covidové generace hodně slevit z nároků, bohužel..Než se to zase ve školství ustálí..

frantacizek ( 12. října 2020 20:24 )

z vlastní zkušenosti vím, že si na to už kantoři mohli od jara zvyknout. Nevidím v tom problém. My v tomhle režimu fungujeme prakticky od toho jara, protože máme část studentů, naštěstí menší, jejichž rodiče si myslí, že je tahle čínská chřipka může zabít v celém pokolení, těm je třeba vyjít vstříct online výukou.
A příprava - já jsem staromil, nepotřebuji si připravovat přednášky a promítat je na zpětném projektoru, či je takto posílat studentům do mailů, z mých vlastních zkušeností si to u toho projektoru studenti vyloží, že je to neoficiální vyhlášení volné zábavy.
Za mě funguje tužka+papír a postupování se studenty krok po kroku, popř. předtisky probírané látky - příklad, řešení, vysvětlení postupu vedle, doporučené publikace, které si student může nastudovat doma, protože se jedná u všech o kombinaci té distanční výuky a na té prezenční vysvětlování nastudovaného, co se nepodařilo pochopit zase formou tužka papír na konkrétním případu.
V online výuce je to samozřejmě složitější se studentem přes chat technický předmět takto vysvětlovat, příklad takto elektronicky vypisovat, ale je to v podstatě podobné, postupuje se krok po kroku. Co vidím jako podstatně větší problém pro tyhle studenty hysterických rodičů je to, že vypadávají z kolektivu, kolektiv s nimi odmítá komunikovat, vysvětlovat jim věci (někdy se stydí ptá se kantora, jsou zvyklí na vysvětlení od kamarádů), protože jsou prostě dlouhou dobu pass. Proto jsem také proti uzavírání škol, strašení těchto už tak úzkostlivých rodičů.
Z mé zkušenosti, což bude kdo ví proč pro příznivce online výuky asi překvapení, jsou studenti doma oproti studentům docházejícím na skupinové studium výrazně pozadu v pochopení látky. Nehledě na to, že jim unikají i příklady praktických ukázek konkrétně ve fyzice, u kolegů v chemii. Odkazuji je samozřejmě na podle mě zajímavá videa na youtube s těmito pokusy, ale je to holt už pro ně vysokoškolské studium a nebudu opravdu panu Prymulovi a dalším vysvětlovat, jak se adaptu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa