Senátní STAN obecně jednalo s Vystrčilem o složení vedení Senátu

Senátní zástupci hnutí STAN jednali dnes odpoledne s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS) o výsledcích senátních voleb i o budoucím složení vedení Senátu a jeho výborů. Debata byla předběžná a obecná, řekl za vyjednavače STAN šéf senátorského klubu Starostů Petr Holeček, podle kterého chtěli znát Vystrčilův pohled.

"Do dnešní doby vlastně nevíme, jaké bude přímo složení senátorských klubů, jaká bude jejich síla. Je tady několik nezařazených senátorů, jsou tady senátoři, kteří přišli jako nezávislí," poznamenal Holeček. Konkrétní jednání se podle něho uskuteční až po ustálení nových frakcí.

Starostové volby vyhráli a mohou mít nejsilnější klub. Nejpočetnější frakce by měla mít podle zvyklostí hlavní nárok na obsazení postu předsedy Senátu. Je ale například otázkou, zda u Starostů zůstanou senátoři TOP 09. ODS by podle současných odhadů mohla mít druhý nejsilnější klub a chce, aby v čele horní komory zůstal Vystrčil. K témuž se přiklání senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. "Myslím, že to, co se dělo v posledních měsících, zejména návštěva Tchaj-wanu, je silným důvodem, aby Miloš Vystrčil zůstal předsedou," řekl dnes ČTK Czernin.

Předseda STAN Vít Rakušan po zveřejnění výsledků senátních voleb uvedl, že hnutí je připraveno kandidáta na šéfa horní komory navrhnout. Vycházet ale podle něho bude z názoru senátorského klubu Starostů. Holeček k možné podpoře Vystrčila uvedl, že není vyloučeno nic. Dal by přednost tomu, aby se kluby domluvily na silném kandidátovi. "Aby občané viděli, že Senát není rozhádaný, ale že Senát je důležitá ústavní instituce, kde se senátoři bez ohledu na politické myšlení a uskupení dokážou domluvit a zvolit si osobnost, která je důstojně reprezentuje na veřejnosti a v politice," dodal.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy