Opava: Město divadlo ani operu rušit nehodlá

12.10.2020 19:31

Jedním z témat, která Opavou v posledních týdnech rezonují, je otázka financování Slezského divadla v dalších letech. V některých médiích už vyšly články, kde mají jasno – radnice hodlá zrušit operní soubor. „Rozhodně se nic takového nechystá,“ zní ale z Hlásky. Naopak, město se zástupci divadla stále hledá způsob, jak situaci vyřešit ke spokojenosti obou stran.

Opava: Město divadlo ani operu rušit nehodlá
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Také ke mně se dostaly informace, že město už dále nebude financovat operní soubor Slezského divadla. Nevím, kde je zdroj těchto zpráv, ale vím, že jsou nepravdivé. Skutečností je, že hledáme, jak sanovat finanční ztráty způsobené koronavirovými opatřeními, ukončení činnosti souboru nebo dokonce celého divadla jsme s tím ale nikdy nespojovali. Snažíme se najít úspory, rozhodně ale máme zájem na působení obou souborů na scéně Slezského divadla,“ uvedl primátor Tomáš Navrátil. Jeho slova potvrzuje také náměstek Petr Orieščík, do jehož kompetence spadá mimo jiné i opavská kultura.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

S vedením Hlásky souhlasí i ředitel Slezského divadla v Opavě Ilja Racek. Ten zároveň uvádí na pravou míru slova šéfa opery Vojtěcha Spurného, která se před nedávnem objevila v médiích. „Pan Spurný bohužel neměl všechny potřebné informace, proto z nich vyvodil nesprávné závěry. Návrh na snížení rozpočtu zcela jistě nelze dávat do rovnítka s ukončením činnosti operního souboru, tato úvaha je naprosto nepodložená. My, tedy já a vedení radnice, stále jednáme a hledáme ideální průnik, který by městu ušetřil a současně zachoval oba naše divadelní soubory a jejich repertoár,“ konstatoval Ilja Racek.

Zatím poslední setkání zástupců radnice a divadla proběhlo ve čtvrtek 1. října. Hovořilo se zde nejen o rozpočtu na příští rok, ale i o personálně-ekonomickém auditu, který by měl být podkladem pro lepší a efektivnější fungování divadla. Ten hodlá město provést v následujících týdnech.

„Prozatímní návrh je poskytnout divadlu z rozpočtu města na příští rok 80 milionů korun s tím, že zbytek k dofinancování jeho nákladů se budeme snažit zajistit v rámci Moravskoslezského kraje a Ministerstva kultury ČR,“ komentuje schůzku náměstek primátora Petr Orieščík. Dodává, že opavský primátor bude iniciátorem schůzky s vedením jiných měst, která mají také problémy s financováním městských divadel, a společně se budou snažit najít cestu ke vzniku metodiky pro podporu malých divadel, jako je to opavské. V podobné situaci jsou například v Olomouci, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem či Liberci.

Město Opava v tomto roce dotovalo Slezské divadlo částkou 94 milionů korun, což představuje téměř desetinu městského rozpočtu. Celých 60 milionů z této částky je určeno na provoz opery. V současnosti město prověřuje možnost, jak ušetřit ve všech svých organizacích, obchodních společnostech i v rámci chodu magistrátu, úspory se rozhodně nehledají jen v divadle. „V příštím roce očekáváme v souvislosti s koronavirovou pandemií ztrátu v příjmech ve výši 150 až 200 milionů korun. Výpadek se přitom očekává i na další roky. Peníze tedy někde najít musíme, naší prioritou je ale udržet všechny základní služby pro občany tak, aby nebyla snížena jejich kvalita a dostupnost. A to se týká i divadla,“ uzavřel primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…