Domů     Polabští Slované si chránili domovy lebkami
Polabští Slované si chránili domovy lebkami
12.10.2020

Všichni zírají na sochu boha Svarožice. Ratarský kněz vzápětí usekne oběti hlavu a nabídne ji svému svatému. Kult hlavy tu má mimořádnou sílu. Lidské lebky na obranných valech slovanských hradišť totiž zastraší každého nepřítele… 

 Úrodné nížiny už v 6. století zlákaly kmeny polabských Slovanů k tomu, aby se zabydlely na území mezi řekami Odrou, Labem a Sálou v dnešní východní části Německa. Malé kmeny se sdružují do dvou velkých kmenových svazů Obodritů a Luticů-Veletů.

Ratarům z luticko-veletického kmenového svazu náleží země kolem říčky Dolenice (dnešní Tollense). Patří mezi mimořádně udatné bojovníky. Germánští Herulové se s nimi poprvé setkali už v roce 512 – ve chvíli, kdy se vraceli ze svého válečného tažení.  

Svantovít se stává uctívaným slovanským božstvem.
Svantovít se stává uctívaným slovanským božstvem.

Vystraší vetřelce 

Na palisádě při vstupu do ratarského hradiště Retry (mělo se nacházet snad někde v dnešní německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko) se skví lebky zvířecí i lidské, ošlehané větrem a deštěm.

Domácí se neleknou, pro vetřelce je to ale opravdu odstrašující uvítání.

Uvnitř hradiště to ale nevypadá o moc mírumilovněji. „Do našeho příbytku nesmí vstoupit zlo,“ prohlásil před časem otec jedné rodiny, když připevnil lebku uloveného zvířete i do dřeva nad vchod do částečně zahloubené zemnice, v níž našli útočiště jeho nejbližší. Nyní může být spokojen. Kult hlavy plní svoji ochranu také tady. Rodině v době jeho nepřítomnosti nikdo nezkřivil ani vlas. Kolem jednoduchých příbytků jsou vytyčeny prostory pro pastviny dobytka. Trochu stranou se nachází dílna s keramickou pecí, dílny kovářů, řemeslníků pracujících s kůží i prvních sklářů. Ženy a děti se právě chystají přivítat bojovníky, vracející se z výpravy… 

Adam Brémský se ve své kronice zmiňuje i o slovanském kmeni Ratarů a jejich metropoli Retře.
Adam Brémský se ve své kronice zmiňuje i o slovanském kmeni Ratarů a jejich metropoli Retře.

Město s devíti branami  

Mezi slovanskými kmeny jsou nejmocnější Rataři a jejich hlavním městem je Retra.

Je tam postaven velký chrám démonům, jejichž knížetem je Radegast (v 11. století se vytrácí dříve používané jméno boha Svarožice a objevuje se Radegast, historikové se ale shodují, že jde o jednoho a toho samého boha – pozn. red.). Jeho modla je ze zlata, lůžko vyložené purpurem,“ líčí fascinovaně hornosaský kanovník a kronikář Adam Brémský (před r. 1050‒1080/1085) moc a sílu ratarského kmene.

O Retře mluví až s posvátnou úctou: Toto město má devět bran a ze všech stran je obklopuje hluboké jezero.

Přechod umožňuje dřevěný most, po němž smějí přejít jen ti, kdo nesou obětní dary nebo žádají pohanské kněze o odpověď.“ Rataři často umisťují svá hradiště na ostrovy nebo do bažinatých území, nepřítel se k nim tak dostane o poznání hůř.  

Saský kronikář Dětmar z Merseburku líčí podobu pohanských oltářů.
Saský kronikář Dětmar z Merseburku líčí podobu pohanských oltářů.

Čas obětí 

Hlavní svatyni v Retře zdobí vyřezávané obrazy bohů.

Zdejší obyvatelé jsou totiž mimořádně šikovní řezbáři. Interiér vyplnili sochami. „Uprostřed posvátného háje stál skvostně zdobený dřevěný pohanský chrám … a v něm se nacházela řada, idolů opatřených válečnou zbrojí, se Svarožicem včele,“ popisuje svatostánek saský kronikář Dětmar z Merseburku (975‒1018).

Mluví o věštění pomocí posvátného koně i o tom, jak Ratarové přinášejí Svarožicovi lidské oběti. Uplynulo sotva pár týdnů od návratu mužů z válečné výpravy a připravuje se jeden z rituálů. Chrám se plní do posledního místečka. Nikdo si nechce tuhle podívanou nechat ujít… 

Dávní Slované věštili i podle koně.
Dávní Slované věštili i podle koně.

Jeden z ratarských stařešinů nenápadným gestem ruky naznačí svému synovi, aby byl konečně ticho. „Kněz bude věštit,“ šeptne. Nikdo nesmí narušit posvátný rituál.

Ve svatyni všichni stojí tiše jako pěny. Upírají zrak kupředu. Teď záleží na způsobu, jakým kůň překročí do země zabodnutá a překřížená kopí. Na tom závisí další osud výpravy proti křesťanům, kterou Rataři v roce 1066 plánují.

Krásný černý kůň je považován za majetek samotného boha Svarožice. Při obřadech na něm smí jet jenom velekněz. Když na něj nasedne, nikdo ani nedutá. Poté všichni účastníci rituálu úlevně vydechnou. Pohyb koně naznačuje, že bojová akce bude úspěšná.  

Biskup Burchard II. z Halberstadtu se chce pomstít.
Biskup Burchard II. z Halberstadtu se chce pomstít.

Potupený biskup 

Věštba se nemýlila. Výprava opravdu končí triumfem pohanských Slovanů.

Ve Veligradu (dřívější název hradu Mecklenburg v německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko) zajmou zdejšího stařičkého biskupa Jana z Marienburgu i další křesťany. „Do něj, do něj, ozývají se sílící hlasy ratarských bojovníků. Nenávidí ho, protože vyznává Kristovu víru a nechce ji za žádnou cenu opustit. Bijí ho holemi.

Pro zábavu svých soukmenovců ho provedou po několika svých městech, než se vrátí se zajatcem zpátky do Retry.  

Shazování sochy pohanského boha Svantovíta na Rujáně.
Shazování sochy pohanského boha Svantovíta na Rujáně.

Hlava patří bohům 

„Hleďme, křesťan! ušklíbá se rozjařené publikum. Opustíš svoji víru, nebo zemřeš potupnou smrtí! vyhrožují mu.

Jan z Marienburgu ale nepovolí ani tváří v tvář nenávistným davům. Jako hluboce věřící se Kristova učení nikdy nevzdá, ani na mučidlech. „Smrt, smrt,“ skandují nedočkaví obyvatelé Retry a vrhnou se na něj. Zaživa mu useknou ruce a nohy.

Tělo pak pohodí na náměstí jako odpad. Až poté mu useknou i hlavu. Za jásotu davu ji napíchnou na kopí a vítězně nesou do posvátného chrámu obětovat bohu. Tam se koná rituální obřad. Bohužel se ale zdejším obyvatelům tentokrát nevyplatí.  

Dnes najdeme na Rujáně mohylu připomínající dávné boje.
Dnes najdeme na Rujáně mohylu připomínající dávné boje.

Nevídaná potupa 

„Svoji víru nedáme,“ brání se veligradští křesťané. Plánují krutou odplatu. „Vyrazíme do Retry,“ rozhodne roku 1068 biskup Burchard II. z Halberstadtu (kolem r. 1028‒1088).

Je rozhodnutý stůj co stůj pomstít svého předchůdce. S početnou družinou vyráží na odvetnou výpravu a pohanskou svatyni v Retře dobudou. „Je můj,“ přivlastní si Burchard posvátného černého koně, kterého Rataři používají ke svým tajemným věštbám válečných úspěchů.

Větší ponížení si Slované nemohli představovat ani v těch nejhorších snech. Burchard se vrací do svého sídla na jejich posvátném zvířeti. Svatyně i kult boha Svarožice (Radegasta) zaniká…  

Dánský král Valdemar I. Veliký dobude poslední výspu polabských Slovanů.
Dánský král Valdemar I. Veliký dobude poslední výspu polabských Slovanů.

Poslední výspa na mysu  

Jako nové božstvo se mezi zbytkem Slovanů ujme Svantovít, který nalézá svoji svatyni na mysu Arkona na baltském ostrově Rujáně na území kmene Ránů.

I tady se věští. V pravé ruce držela (socha – pozn. red.) roh vybraně zpracovaný z různých druhů kovu, jenž kněz, znalý jejích obřadů, každoročně naplňoval vínem a ze stavu této tekutiny předvídal úrodu na následující rok, líčí způsob jejich věštby dánský letopisec Saxo Grammaticus (kolem r. 1140‒1220). Dánský král Valdemar I. Veliký (1131‒1182) v roce 1168 ale dobývá svatyni na Rujáně, která je posledním útočištěm polabských Slovanů. I oni potom musejí chtě nechtě přijmout křesťanství.  

 

Foto: pixabay,com, Wikimedia Commons
Související články
Záhady a tajemství
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Záhady a tajemství
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
reklama
svět zločinu
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí  jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou. […]
Čínský Fritzl měl tajnou podzemní mučírnu
Čínský úředník Li Hao vede vcelku poklidný rodinný život s manželkou a osmiměsíčním synem. K zásadnímu obratu dochází ve chvíli, kdy na policejní stanici přijde k smrti vystrašená mladá žena, která tvrdí, že byla dlouhé měsíce vězněna a znásilňována v důmyslné podzemní kobce. Policie odtud nakonec zachraňuje další tři její spoluvězeňkyně. Zbývající dvě ženy jsou nalezeny mrtvé. „Lásko, začnu […]
Unesené dívky: Může si pro nás přijít!
Na svobodě je maniak, který ve svém provizorním vězení držel hned dvě dívky, které opakovaně znásilňoval. Jenom díky tomu, že obě mohou občas na procházku, se jim podaří zanechat vzkaz, vedoucí k jejich osvobození.   Teď se ale bojí, aby si pro ně jejich někdejší věznitel nepřišel a něco jim neprovedl.   Jekatěrina a Jelena: […]
Slavný moderátor Wallace Souza: Vraždy v zájmu sledovanosti
Každý týden usedají před obrazovku statisíce brazilských diváků, aby sledovaly nejoblíbenější pořad o kriminalitě. Jmenuje se Canal livre a vysílá se už dvacet let. A jeho moderátor, ten ví o zločinu snad všechno. Možná až moc…   Není divu, že moderátor Wallace Souza (1958-2010) je v kriminalistice tak kovaný. Vždyť býval policistou, a kdyby nebyl […]
reklama
historie
Poslední válečná kořist: Nacistická ponorka vezla uran i plány stíhačky
Jaký byl osud německé zaoceánské ponorky typu XB? Dne 25. března 1945 se ponorka U 234 vydala na přísně tajnou misi do Japonska s exkluzivním nákladem na palubě Cestou se však její posádka dozvěděla o kapitulaci Německa, a tak se musela vzdát… Oceánská minonosná ponorka U 234 byla jednou z největších ponorek své doby. Objednávku na její […]
Věra Čáslavská: Tragédie slavné rodiny
Tragédie se bohužel nevyhýbají nikomu z nás. Platí to i o slavných rodinách umělců, vědců a sportovců. Ani zlaté medaile z olympiád a mistrovství světa nikomu nezaručují domácí štěstí.  V lepších případech to končí rozvodem, v těch horších se neshody kupí i po rozvodu. A někdy může dojít i k násilí a smrti někoho z […]
100leté výročí lázeňského speciálu: Nebeský frmol Praha – Mariánky
82 434 kilometrů. Přesně tolik nalétají letouny vtipně přezdívané lázeňské speciály. Dnes trochu nepředstavitelně létají dvakrát za den dva na trase Praha – Mariánské lázně!    V průběhu roku 1924 se v Aero, jednom z nejstarších leteckých výrobců na světě, rozběhla výroba letounu A-22, který byl využívaný jako poštovní a dopravní letoun. V letech 1925 […]
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
panidomu.cz
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.