Městská hala Modřice má ambici stát se nejen centrem sportovním, ale také komunitním. Architektura budovy proto měla vyjadřovat solidnost, vážnost a vzbuzovat klid. Velký objem haly je potlačen rozčleněním do tří stejných hmot, aby příliš nekontrastoval s okolní zástavbou, která je drobnějšího rázu. Vnitřní tělocvičny doplňuje posilovna a bazén, kam školní děti mohou chodit na hodiny plavání podzemní chodbou spojující školu a halu.

Nosnou konstrukci domu tvoří železobetonový monolit, který zůstává z velké části z interiéru pohledový. Nosná konstrukce světlíků je ocelová, průvlaky v hale betonové lité.

Celý dům tedy tvoří těžký obvodový plášť s tepelnou izolací. Částečné zapuštění haly zlepšuje její klima v extrémech vysokých i nízkých teplot. Okenní otvory jsou minimalizovány, nejen s ohledem k tepelným ztrátám i ziskům, ale i z důvodu horního osvětlení hal, které přináší výrazně kvalitnější světlo. Vzduchotechnická jednotka pro halu zaujímá prostor pod vstupní halou, bazén má svou vlastní vzduchotechnickou jednotku. Pod bazénem se nachází technické patro, ve kterém se filtruje a upravuje voda do bazénu a whirlpoolu.

Autorem vítězného projektu je tým Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda, Atelier bod architekti a hlavní inženýr projektu Ing. Jan Svoboda.

Malé modré kostky porota udělila v následujících kategoriích:

  • Novostavba – Kostel blahoslavené Marie Restituty, Brno-Lesná – Atelier Štěpán, s. r. o. / autor Marek Štěpán, spolupráce František Brychta, Vanda Štěpánová, Jan Vodička a Marin Kopecký
  • Rekonstrukce – Sídlo firmy LASVIT – ov architekti, s. r. o. – Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
  • Rodinný dům – Rodinný dům v údolí Dyje ve Znojmě – Ladislav Kuba, Tomáš Pilař, Norbert Walter/ Kuba & Pilař architekti
  • Architektonický design a rekonstrukce – Památník Jana Palacha ve Všetatech – Miroslav Cikán, Pavla Melková, MCA Atelier

Od loňského roku se také udělují ceny v kategoriích:

  • Interiér – House of Wine – CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS – malá žlutá kostka
  • Urbanismus – Revitalizace pražských náplavek – Ing. arch. MgA. Petr Janda – malá fialová kostka
  • Krajinářská architektura a zahradní tvorba – Tree House – Jan Tyrpekl, Jaroslav Kejř, Jan Hyk, Adam Ulrich – malá zelená kostka

Novinkou letošního XXVII. ročníku je malá stříbrná kostka za šetrnou stavbu. Tato cena je udělena ve spolupráci s Českou radou pro šetrné budovy (Czech Green Building Council), která je odborným garantem této kategorie. Vítězem této kategorie se stala Základní škola AMOS pro Psáry a Dolní Jirčany – Ondřej Píhrt, Štefan Šulek, Ondřej Laciga.

Cenu za celoživotní přínos v roce 2020 získal akad. arch. Jiří Lasovský – velká červená kostka – tuto cenu udílí Rada Obce architektů.