Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Anička (†9) záhadně zmizela před 10 lety: Několikaměsíční pátrání skončilo tragicky

  • Autor: chal,ČTK - 
    13. 10. 2020
    05:03

    Ve středu 13. října roku 2010 se obyvatelé Prahy seznámili se jménem Anička Janatková. Bohužel za těch nejhorších možných okolností. Teprve devítiletá holčička se ten den ztratila cestou ze školy do svého domova v Troji. Dívenku hledali policisté, hasiči i dobrovolníci. Dlouhou dobu bylo pátrání marné a s každým dnem klesala šance, že Aničku najdou v pořádku...

  • 1.Zmizení

    Devítiletá Anička chodila na ZŠ Na Šutce v Troji a bydlela kousek od školy. Rodiče ani v tom nejhorším snu nemohli předpokládat, že by se jejich dceři za těch pár minut chůze mohlo něco stát. Dcerka chodila domů sama pěšky, stačilo jen seběhnout z kopce a projít zahrádkářskou kolonií.

    Anička ale 13. října 2010 domů nepřišla. Krátce po jedné hodině odpoledne se na ulici rozloučila s kamarádkami, které zamířily jiným směrem, a vydala se domů. Tam ji netrpělivě vyhlížela maminka. Rodiče brzy kontaktovali policisty s tím, že se jejich dcerka nevrátila domů.

    Do pátrací akce se zapojily desítky policistů včetně vrtulníku a psovodů. U ulice Pod Písečnou, kde se Anička rozloučila s kamarádkami, našli policisté její batoh a lahev s pitím. Pátrání po dívce zaměřili na nedalekou zahradní osadu, kolem které dívka chodila každý den ze školy domů.

  • 2.Pátrají stovky lidí

    Policisté v okolí následující den nic dalšího nenašli, na místě ale zůstali, aby monitorovali pohyb lidí v oblasti kolonie. Zároveň policie prověřovala desítky telefonátů od lidí s různými poznatky. Volali nicméně také senzibilové.

    Pátrání se rozšířilo na oblast celé České republiky, ve hře byla i varianta, že Aničku někdo unesl s cílem dostat od jejích movitých rodičů výkupné.

    Policisté vyslechli dva dělníky, kteří pracovali v jedné z nedalekých vil.

  • 3.3,5 milionu pro únosce

    Aniččin tatínek v sobotu 16. října nabídl 3,5 milionu případným únoscům jeho dcery. „Jsem tatínek Aničky. Udělám všechno pro to, aby se Anička vrátila domů. Teď mluvím k vám, vy máte Aničku. Dám vám 3,5 milionu korun, když ji do zítřejšího poledne pustíte na svobodu. Propusťte Aničku a my vám pomůžeme," oznámil pan Janatka přes televizi Nova.

    Hledat Aničku do Česka přijeli i slovenští kynologové se speciálně vycvičenými psy. Pročesávali oblast Troji, ale ani oni neuspěli.

    Pátrací akce nabyla obřích rozměrů, policisté Aničku hledali prostřednictvím Interpolu, informace o Aničce měli i pracovníci mezinárodních letišť. „Pokud by se dívka objevila na mezinárodním letišti, tak by ji měl systém zachytit," tvrdila policie.

  • 4.Podezřelý Otakar T.

    V úterý 19. října policisté zadrželi 41letého recidivistu Otakara T., který byl viděn svědkem u zahrádkářské kolonie v době, kdy Anička zmizela. Otakar T. u výslechu několikrát změnil výpověď. Přiznal, že se skutečně v den zmizení v místech pohyboval a že v ruce držel Aniččin batoh a ukájel se. Na něm se našly stopy DNA patřící právě Otakarovi T.

    Ten se ale k dívčinu únosu ani vraždě nepřiznal. Když pak ve středu neprošel testem na detektoru lži, policisté ho obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Podle šéfa vyšetřovacího týmu Josefa Mareše policisté poznali, „že má co do činění se zmizením Aničky“. Soud nicméně Otakara T. do vazby neumístil pro nedostatek důkazů. Pro policisty bylo rozhodnutí překvapivé, proto neměli zajištěné sledování podezřelého.

    Otakar T. se narodil v Praze a v minulosti byl osmkrát odsouzen, z toho čtyřikrát k trestu odnětí svobody. Před soudem stanul kvůli majetkovým trestným činům - krádeži, zpronevěře a porušení domovní svobody. Podle Mareše byl stíhán i pro zanedbání povinné péče.

    Šlo o nadprůměrně inteligentního muže se základním vzděláním. Jistou dobu žil ve strojovně výtahu, ale bezdomovec nebyl. Dbal na úpravu zevnějšku, nosil například obleky s vázankou. Měl výbornou fyzickou kondici a podle odborníků se jeho osobnost projevovala psychopatickými rysy.

  • 5.Neúspěšné pátrání

    Masivní pátrací akce pokračovala dál. V následujících dnech se zapojovaly desítky lidí, kteří hledali především v Troji. Pátrání ale nepřineslo žádný výsledek kromě nálezu Aniččiných klíčů. Policisté provedli domovní prohlídku v bytě družky Otakara T. Koncem října policisté pracovali jen se dvěma možnostmi.

    První variantou byl únos, druhou jiný násilný trestný čin. Pátrání se přesunulo blíž k pražské zoo. Mezi Aniččiným zmizením 13. října a pondělím 25. října policisté přijali kolem 800 podnětů od veřejnosti. V Troji se každý den až do konce října sešlo minimálně sto lidí, kteří po dívce pátrali.

    Vyšetřovatelé uvalili informační embargo, informace zveřejňované v médiích totiž podle nich spíše pomáhaly pachateli.

  • 6.3,5 milionu za záchranu

    Situace byla velmi zoufalá. V úterý 9. listopadu uběhly už skoro čtyři týdny od dívčina zmizení. Policisté do toho dne prověřovali celkem 1200 poznatků od veřejnosti. „Zatím ale žádný nevedl k záchraně Aničky. Jako rodiče nechceme jen čekat. Proto dáváme novou výzvu. Tomu, kdo zachrání a vrátí nám Aničku, vyplatíme odměnu 3,5 milionu Kč. Stejnou odměnu předáme tomu, kdo poskytne konkrétní a spolehlivé informace vedoucí k osobě, která stojí za zmizením naší Aničky," oznámili Aniččini rodiče. Výzvu formulovali ve spolupráci s policisty. Podezřelý Otakar T. byl stíhán na svobodě, vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě.

    Výzva rodičů se bohužel také nesetkala s úspěchem, informace od veřejnosti k ničemu nevedly, někteří se jen neštěstí snažili využít a shrábnout odměnu. Policisté proto několik lidí obvinili z vydírání.

  • 7.Pátrání ve Vltavě a v Rakousku

    Na začátku prosince začali policisté po Aničce pátrat ve Vltavě, z toho důvodu zažádali Povodí Vltavy o snížení její hladiny. „Využíváme všech prostředků při pátrání po pohřešované," vysvětlila policejní mluvčí Andrea Zoulová s tím, že jde o standardní postup a vyšetřovatelé nemají žádnou „žhavou stopu“. Potápěči se do řeky ponořili 9. prosince, zmapovali vytyčený úsek řeky, ale ve vodě nic nenašli.

    Po Aničce začali pátrat i rakouští policisté, v médiích se objevily její fotky. Ani rakouská stopa nebyla žhavá, podle mluvčí Zoulové šlo jen o administrativní úkon.

  • 8.Otakar T. Aničku viděl

    Na konci prosince policisté rozšířili obvinění Otakara T., přidali několik případů krádeží v Troji. Stíhán byl ovšem i dál na svobodě. V půlce ledna pak vyšlo najevo, že Otakar T. Aničku v den jejího zmizení viděl, sám se k tomu přiznal. Při prvních výsleších to popíral.

    Při testu na detektoru lži neprošel právě v těch pasážích, které se týkaly dívčina zmizení. Otakar T. v lednu zkomplikoval vyšetřování, když zmizel z Mostu, kde bydlel a kde ho měla policie pod kontrolou.

  • 9.Smutný konec

    Jedna z největších pátracích akcí v historii České republiky skončila 16. března 2011 tím nejhorším možným způsobem. Policisté našli v Troji tělo dítěte, testy DNA následně se 100% pravděpodobností určily, že jde o ostatky Aničky Janatkové. Na identifikaci se podíleli i její rodiče.

    Ostatky policisté našli pod zemí ve křoví u ulice Pod Havránkou také díky divoké zvěři, která tělo poodhalila. Velkou roli také sehrálo teplé počasí a nové technologie určené k pátrání po osobách. Psi podle policejní mluvčí neměli šanci tělo najít, protože bylo hluboko pod povrchem.

    Pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Po nálezu Aniččina těla policisté znovu zadrželi Otakara T. a začali ho vyslýchat. Další den ho vyšetřovatelé obvinili z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Podezřelý nevypovídal.

    Otakar T. tentokrát už vazbě neunikl, soud ho do ní umístil v pátek 18. března. Spravedlnosti ale obviněný unikl. V pondělí 21. března se ve vazbě pokusil o sebevraždu oběšením na teplácích. Dozorci ho sice odvázali a zdravotníci dočasně zachránili, Otakar T. ale po dvou dnech v nemocnici zemřel.

    Hlavní podezřelý v případu zanechal dopis na rozloučenou, k vraždě ani znásilnění malé Aničky se v něm nepřiznal.

  • 10.Pravděpodobný pachatel

    Trestní stíhání zesnulého člověka české zákony neumožňují, a tak museli policisté případ odložit. Zdrcení rodiče zavražděné Aničky se tak nedočkali symbolické tečky v podobě viníkova odsouzení. Alespoň malou náplast možná poskytlo pražské státní zastupitelství. Městská státní zástupkyně Jana Herzegová 29. dubna oznámila, že na základě řetězce nepřímých důkazů je vysoce pravděpodobné, že Otakar T. Aničku znásilnil a zavraždil.

     

pyachtb ( 13. října 2020 21:28 )

pyachtb:Já její rodiče narozdíl od Vás znám...a jsem také rodič. Vím, že na ní myslí, ale tahle mediální propagace jim určitě nepřidala!

pyachtb ( 13. října 2020 21:27 )

Já její rodiče narozdíl od Vás znám...a jsem také rodič. Vím, že na ní myslí, ale tahle mediální propagace jim určitě nepřidala!

BoziMilda ( 13. října 2020 19:48 )

Taky byly nalezeny Tomkovi otisky na lopatě a krumpáči, které byly odcizeny na stavbě několik set metrů od místa nálezu těla a poté nalezeny nedaleko místa nálezu, ostatky byly zabaleny v igelitovém stejném pytli, do jakých Otakar balil ukradené věci, bylo prokázáno nalezenými stopami, že několik dní pozoroval dům Janatkových. Je vám to málo ? Tělo bylo v takovém stavu, že znásilněné nebylo prokázáno ani vyvráceno, jeho motiv ovšem nemusel být sexuální. Mohl se chtít pouze zmocnit klíčů nebo ji na krátký čas unést, schovat poblíž a rodiče vydírat. Podle dopisu, který zanechal, spáchal sebevraždu z pocitu celkového selhání v životě, které jej dovedlo až do bezvýchodné situace. V dopise nenaznačuje vinu ani nevinu, ani žádný tlak okolností, pochopil, že i když se z toho dostane, zůstane pořád jenom zloděj.

alumno ( 13. října 2020 17:19 )

Její rodiče na ni jistě myslí každý den a každý den jim ji něco připomene. Vy si snad myslíte, že na ni zapomněli a co se stalo jim připomene až článek? Evidentně se Vám nikdy hrozného nestalo, jinak byste takhle nemohla uvažovat. Nějaký článek v Blesku po deseti letech, navíc tentokrát napsaný velice slušně a fakticky, je opravdu nemůže rozhodit.

alumno ( 13. října 2020 15:39 )

V článku máte chybu, i když není úplně vaše, oni to takhle rádi prezentují i sami policisté, a nejen u tohoto případu. Tělo Aničky nenašli policisté. Jak už to tak bývá, policisté našli kulové a tělo objevil až náhodný kolemjdoucí (v tomto případě když venčil psal, předtím ostatky částečně vyhrabala divoká prasata, kterých je v té oblasti spousta).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání