Zavřené školy po dobu tří týdnů, zákaz shromažďování nad šest osob, uzavřené restaurace, bary, kluby, zákaz pití alkoholu na veřejných místech, roušky na zastávkách MHD. To a další jsou nově přijaté vládní restrikce platné od 14. října do minimálně začátku listopadu.

„Po skončení těchto mimořádných opatření, 2. listopadu, budou školy prvního stupně znovu bezpodmínečně otevřeny,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO].

I přes opakovaná prohlášení vlády a ministra zdravotnictví v minulých dnech, že se školy 1. stupně pro prezenční vzdělávání žáků neuzavřou, vláda včera [12.10.] rozhodla právě o tom. Jako důvod pro uzavření škol uvedla nekontrolované šíření koronaviru.

„My jsme to nechtěli, ale narůstá pozitivita u vyšších věkových kategorií. Dochází k zavlékání nemoci [od dětí ve školách, pozn. red.] do rodin a i na prarodiče,“ vysvětlil ministr zdravotnictví s tím, že si uvědomuje, že takové opatření ovlivní i personální kapacity zdravotnických zařízení.

Mimořádná opatření: Zavřené školy a ošetřovné

Od středy 14. 10. přecházejí všechny vzdělávací stupně v Česku, včetně 1. stupňů ZŠ, na distanční formu výuky. Avizovaný termín jejich znovuotevření odhadují vládní činitelé na pondělí 2. listopadu. Otevřené zůstanou pouze mateřské školy a vybraná zařízení, která budou moci navštěvovat děti zdravotníků a nezdravotnického personálu pracujících v nemocnicích, sociálních pracovníků a členů kritické infrastruktury. Ministr Prymula uvedl, že je dohodnut na tom, že nemocnice vytvoří prostory pro hlídání dětí svých zaměstnanců. A podobné to má být u členů kritické infrastruktury. Rodiče, kteří budou muset s dětmi zůstat doma, mohou čerpat ošetřovné. Dostanou zákonem stanovenou dávku ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu, ale s minimem 400 korun za den.

Další restrikce přicházejí s úterní půlnocí

Mimo uzavření veškerých škol pro prezenční formu výuky došlo na další omezení života v zemi. V ČR se dnes od půlnoci zavírají restaurace, kluby, bary minimálně do konce nouzového stavu, tedy úterý 3. 11. Jídlo a nápoje budou moci restauratéři a hospodští zákazníkům vydávat přes okénko, to nejpozději do 20 hodin. Výjimku mají hotelové restaurace. Ty mohou mít otevřeno do 20 hodin, ale pouze pro ubytované hosty a pouze na jídlo. Členové vlády v této souvislosti zmínili, že se připravují kompenzace pro tato zařízení.

Dále se do 3. 11. zakazuje konzumace alkoholu na veřejných místech. To proto, aby se lidé neshlukovali u výdejních okének. Lidé se pak nesmí vůbec shlukovat v počtu nad šest osob ve vnitřních i vnějších prostorech. Výjimkou jsou pouze rodinní příslušníci, orgány státní správy, samosprávy, politické strany.

Nová opatření se dotkla také nošení roušek, které jsou od středy povinné na zastávkách veřejné hromadné dopravy, v jejich přístřešcích či čekárnách.

Jaké jsou reakce na opatření vlády

Jakkoli byl včerejší den vypjatý, kdy z jednání vlády postupně unikaly pouze neoficiální informace, se zaváděnými restrikcemi vyjádřil souhlas prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek.

„Ta vlna, která se na nás řítí, má parametr tsunami,“ uvedl s tím, že tento týden bude počet zemřelých v souvislosti s covidem atakovat číslo 400.

Aktuálně u nás dle jeho slov a statistických dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] umírá jedno procento nakažených. To znamená, že při denním nárůstu osm tisíc pozitivních osob jich po několika dnech 80 zemře.

„Pokud vláda neudělá lockdown nyní, tak ho udělá příští týden,“ predikoval Kubek ve chvíli, kdy ještě nebyla přesně známá současná preventivní opatření.

„Je iluze si myslet, že půjde ekonomika a my nebudeme zdraví,“ dodal s tím, že za pozitivní považuje vyjednávání úřadů o zahraniční pomoci od sousedních zemí, které epidemii koronaviru zvládají lépe než Česko. Upozornil též na nutnost zajistit už nyní dostatečné zásoby léku remdesivir. Opatření proti šíření covidu u nás měla dle jeho slov nastat 1. září.

„Vláda reagovala pozdě. Počátkem září by stačila mírná opatření, proto dnes musí být tak drakonická,“ vysvětlil.

Do terénu se chystají medici

Jedním z hlavních témat současné situace je zajištění dostatečných personálních kapacit ve zdravotnictví. Podle děkana 2. LF UK a předsedy Asociace děkanů lékařských fakult ČR Vladimíra Komárka jsou medici připraveni k dobrovolné práci ve zdravotnictví i v zařízeních sociální péče. Stejně jako tomu bylo v jarních měsících.

„Na všech fakultách jsou koordinátoři, a jakmile primátor nebo hejtman požádá, my tam ty dotyčné studenty pošleme,“ uvedl.

Upřesnil, že studenti pracují často v ošetřovatelství, na odběrných místech, v covidových centrech, pomáhají i s trasováním nebo v domovech pro seniory, Alzheimer centrech.

„Není jednoduché, aby nastoupil student na post kvalifikované sestry nebo snad zastal práci lékaře. Musí být všude pod dohledem,“ vysvětlil.

Studentů lékařských fakult je asi deset tisíc. K dispozici je nyní podle něj cca pět tisíc z nich. Na rozdíl od jarních měsíců budou do služby povoláni především studenti druhých až pátých ročníků. Medici z šestých ročníků se dle Komárka musí nyní připravit na vykonání státní zkoušky. To proto, aby mohli příští rok co nejdříve nastoupit do praxe.

Velké testování populace

V posledních dnech se také diskutuje o testování velké části populaci [až 6 milionu osob, pozn. red.] na přítomnost koronaviru v těle. Testování by mělo být provedeno antigenními testy. Zajistit by ho měli praktičtí lékaři, o čemž s nimi měl včera jednat ministr zdravotnictví. Kvůli jeho účasti na vládě k tomu ale nedošlo. Důvod pro testování je podle ministra izolovat covid pozitivní pacienty bez příznaků.

Reakce praktiků jsou momentálně spíše rozpačité. O plánované akci nemají ani dostatek informací. To potvrdil člen výboru Sdružení praktických lékařů Roman Houska: „Nedovedu si představit, jak by taková velká akce měla v našich ordinacích probíhat.”

Podle něj není možné z kapacitních důvodů ordinací praktických lékařů tak rozsáhlou akci v tak krátké době zajistit. Na závěr dodejme, že včera došlo k výpadku IT systému ÚZIS, jež je klíčový pro evidenci testovaných osob. Výsledkem bylo zastavení testování v celé zemi a to na zhruba čtyři hodiny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here