Týden s tancem

Soubor čerstvých zpráv z tance, obnovené tipy na zahraniční streamy (u nás můžete zatím v reálném čase sledovat zákulisí Jatek78) a nechybí nedělní vzpomínka na tanečnici Marcelu Černačovou.
Festival Bazaar 2020 – performance Together (foto MatijaLukic)

Festival Bazaar jde online
Záložní plán představil už minulý týden Bazaar Festival,který byl na podzimní data na přelomu říjnu a listopadu (od 20. 10. do 1. 11.) přeložen a rozložen do několika dnů už z původního jarního termínu. Uskuteční se v online modifikaci a zatím slibují organizátoři v čele s dramaturgem Ewanem McLarenem: Festival proběhne online a bude fungovat živé spojení se zahraničními tvůrci, záznamy budou s českými titulky a vše bude i tlumočeno, uskuteční se diskuze s odborníky na témata, kterých se inscenace dotýkají, „živé“ setkání s se superhrdinkami festivalu. Podrobnosti zveřejní festival během dne.

Divadlo Ponec vzkazuje svým divákům: Ať vás taneční krok neopouští! Zakoupené vstupenky na ponecká představení zůstávají v platnosti a budou platit v náhradních termínech.

Nové termíny bude hledat festival slovenského současného tance v Praze Hybaj ho!, jehož 10. ročník měl začít 22. října. Studio ALTA v Invalidovně je prozatím zavřeno.

Soubor Laterny magiky obnovil od pondělku vysílání online tréninků pro veřejnost. K dispozici budou na jeho facebookových stránkách, kde najdou zájemci také vždy aktuální rozvrh, aktuálně bude možné se připojit k jednodušším lekcím klasického baletu a k hodinám techniky Pilates.

Sledovat můžete spící Jatka78. Domácí scéna Cirku La Putyka se rozhodla ukázat, jak to u nich vypadá v pracovní den. Trochu poodhalit zákulisí: „Spustili jsme web kameru, která je přímo na pódiu, které bylo ještě 11. října domovem pro zatím poslední představení Isole. Co uvidíte? Realitu všedního dne. Uvidíte život prázdného divadla. Uvidíte lidi, kteří žijí svou prací. Uvidíte, že Cirk La Putyka nejsou pouze ti, které vídáte na jevišti, ale také spousta lidí, kteří jsou během představení neviditelní.  Stream běží 24/7 od 12. října (14.00) do 26. října, tedy do předpokládaného konce nyní platných omezení pro divadla a další kulturní instituce.

Nominace na Ceny Divadelních novin za sezónu 2019/2020
Redakce Divadelních novin oznámila širší nominace Cen Divadelních novin za sezónu 2019/2020, tj. za období od 1. července 2019 do 31. srpna 2020. O nominacích rozhodla porota složená z 28 divadelních kritiků, publicistů a osobností spjatých s Divadelními novinami. Ceny Divadelních novin budou vyhlášeny v pondělí 2. listopadu 2020. Vzhledem k aktuální situaci a jejímu nejistému vývoji budou Ceny s největší pravděpodobností vyhlášeny online.

Nominace týkající se oblasti tanečního a pohybového umění:

Taneční a pohybové divadlo
Edward Clug za režii a choreografii inscenace Radio and Juliet, Národní divadlo Brno (premiéra 8. 8. 2020)
Lenka Vagnerová za režii a choreografii inscenace Panoptikum, Lenka Vagnerová and Company, Praha (premiéra 7. 12. 2019)
Nela Kornetová za režii inscenace Tumor: karcinogenní romance, A studio Rubín, Praha a T.I.T.S. (premiéra 17. 9. 2019)

Publikační počin v oblasti divadla
Alice Koubová za publikaci Myslet z druhého místa: K otázce performativní filosofie, NAMU 2020
Jan Dvořák a Miloš Petana za publikaci Scéna 1980–1989, Pražská scéna 2019
Joseph Brandesky za publikaci Jaroslav Malina in Scenography and Painting, Karolinum 2019
Miřenka Čechová za publikaci Baletky, Paseka 2020

Lenka Vagnerová and Company – Panoptikum – Zuzana Veselá a Michal Heriban (foto Michal Hančovský)

Balet Národního divadla Brno se umístil v hodnocení magazínu Dance Europe. Časopis pravidelně vyhlašuje ceny kritiky, letošní premiéra Baletu NdB. Dáma s kaméliemi Valentiny Turcu se dostala mezi pět nejlepších premiér roku! Hlavní představitelé Klaudia Radačovská jako Marguerite Gautierová a Arthur Abram jako Armand Duval pak mezi pět nejlepších ženských a mužských tanečních výkonů.

Arthur Abram a Klaudia Radačovská v baletu Dáma s kaméliemi (foto Ctibor Bachratý)

K nedožitým osmdesátinám Marcely Černačové
Letos by se 18. října dožila 80 let jedna z nejvýraznějších tanečnic Laterny magiky Marcela Černačová. Tato nepřehlédnutelná osobnost a skvělá tanečnice s osobitým projevem nás opustila 18. dubna 2013.

Narodila se v Českých Budějovicích a vystudovala pražskou Taneční konzervatoř. Byla členkou brněnského baletu (1961–1965), Baletu Praha (1965–1970), sólistkou plzeňského baletu (1971–1974) a v roce 1974 přešla jako sólistka do Laterny magiky, kde tančila až do konce aktivní kariéry a ještě dlouho zde působila jako baletní mistryně a pedagožka.

Byla tanečnicí s bezpečnou technikou, výraznou mimikou a komediálním talentem. Na seznamu jejích rolí je třeba Schovanka v Plesu kadetů (Brno 1965), Uvaděčka v Nedbalkách (Balet Praha 1965), Stařena v Pia Fraus (Pražský komorní balet 1977), titulní role ve Viktorce (1972), Čertice v Čertu na vsi (1974), v Laterně magice pak například Dora a Travička v Pražském karnevalu Václava Kašlíka (1974), Venuše v Kouzelném cirkusu (1977), titulní role ve Sněhové královně (1978) a další. Pro Českou televizi mimo jiné natočila společně s Borisem Rösnerem Bolero Maurice Ravela (1987).

V roce 2005 se objevila v inscenaci Baletu ND Baletománie jako Marcelka, pravá ruka ředitele. Inscenace byla nesmírně oblíbená a mezi publikem téměř zlidověly její nenapodobitelnou dikcí pronášené „hlášky“ o baletním umění. Objevila se také v komponovaném programu Rodinné album, kde ztvárnila postavu uklízečky v choreografii Through Nana´s Eyes Itzika Galiliho.

Marcela Černačová – Sněhová královna (foto archiv Laterny magiky)

Balet online
Vzhledem k tomu, že náš tanec se vrací do hibernace online prostředí – a i část tanečního a baletního světa jako takového je stále v komunikaci s diváky odkázaná na nová média – přinášíme opět pravidelné tipy na streamy, přenosy a online aktivity.

All Balanchine a Modern Innovation s NYCB: New York City Ballet zahájil podzimní „digitální“ sezonu, Digital Fall Season, online program, v jehož rámci nyní můžeme vidět výběr záznamů z několika choreografií Geoge Balanchina. Komponovaný program All Balanchine je na webu i YouTube kanálu souboru dostupný do 17. října. Další program, Modern Innovation, bude k vidění od 13. října. Online programy poběží zatím do 31. října a jsou pro diváky zdarma.

Royal Ballet online: Až do 7. listopadu je pro diváky k dispozici záznam streamu The Royal Ballet: Back on Stage, představení, které proběhlo v pátek 9. října. Velké gala, které je průřezem aktuálního baletního repertoáru jednoho ze dvou nejslavnějších britských souborů je možné zhlédnout za poplatek 16 liber.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments