Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Komiksový Béowulf a jeho démoni


Komiksový Béowulf a jeho démoni
Recenze knihy: Béowulf
Autor: David Rubín, Santiago García
Originální název: Beowulf
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 200
Hrdinské eposy byly od dávných dob součástí literárního světa. Celá řada literátů se k těmto dílům vrací a obléká je do nových šatů za účelem přitáhnout pozornost soudobého čtenáře. Nejinak je tomu v případě Beowulfa, kterého autor scénáře Santiago García a výtvarník David Rubín zahalili do nového hávu. Možná by bylo bližší pravdě uvést, že mu spíš veškeré šaty sebrali a vyslali ho do boje s démony nejen těmi vnějšími, ale i s těmi, se kterými svádíme dennodenně své boje uvnitř nás. Komiksového Béowulfa vydalo před pár týdny nakladatelství Argo v českém překladu Ondřeje Hrácha.

Kdesi na dálném severu na území současného Dánska se ocitáme ve vesnici, kterou obchází hrůza: krvelačné monstrum jménem Gretel zaútočilo na zdejší obyvatelstvo a za oběť mu padlo na tři desítky mužů. Je jasné, že pokud vesničané nechtějí čekat na další podobný útok, musí monstrum najít a zavraždit. Mladý Béowulf se rozhodne králi Hróthgárovi podat pomocnou ruku a ocitne se v čele družiny vyslané na souboj na život a na smrt. Ukáže se, že Gretel nebyl jediným netvorem v oblasti, a tak Béowulfa čeká další veliký souboj, ve kterém opět bude čelit smrtícím manévrům rozzuřené Gretelovy matky. Závěrečná část příběhu se odehrává o padesát let později a hrdinný Béowulf je už poněkud unavený životem. To mu ale nezabrání, aby se vydal na tažení proti ohnivému drakovi, jenž ohrožuje tamější obyvatele. Podaří se stárnoucímu hrdinovi zdolat draka, anebo drak zničí nejen Béowulfa, ale i celé království?

Ukázka knihy


Hrdinský epos o Béowulfovi, základní kámen (nejen) anglických literatur, vypráví o hrdinovi bez bázně a hany. Béowulf nemá strach z ničeho a z nikoho, a když si to situace žádá, jde se bít i beze zbraně, aby ušlechtile vyrovnal síly v zápase. Přesto musím říct, že mi jeho vrhání se do všeho po hlavě nesedlo. Béowulf sám sebe nazývá zabijákem zlých monster, přitom ale v případě matky a draka jde o poněkud řekněme sporné zlo. Béowulf je tu pro mě takovým tím fešným silákem, co na svoje řeči utáhne stádo. Ano, nemá problém zabít kdejakou stvůru, ale co o Béowulfovi vlastně víme dál? Co víme o jeho dětství a dospívání? A proč vlastně v komiksu nevystupuje jediná žena – kromě výše zmíněné matky?

Prý má absence žen v tomto komiksu jednoduché vysvětlení: Béowulf ani jeho družina ženy nepotřebovali, vystačili si prý sami. To je jistě odvážené tvrzení, ale mně tu zkrátka ženský prvek chybí a tohle vysvětlení mi nestačí. Důvodem je možná i to, že se tu nevysvětluje vůbec nic. Vesnici obchází přízrak, pojďme ho zabít! Ani dialogy tu nejsou příliš obsáhlé, protože muži tady jsou proto, aby bojovali, a ne aby vedli rozhovory...

Ukázka knihy


Atmosféře výše zmíněnému odpovídá i výtvarné pojetí komiksu. Ať už jde o různě velké ilustrace, tiskací řvavá písmena, nebo barevnou škálu. Některé obrázky jsou vyvedeny do detailu přes celou stránku, kdy máte možnost prohlédnout si celou scénu včetně nejmenších maličkostí. Takové jsou zejména obrázky bojů s nestvůrami. Když se muži chystají na výpravu, je to poměrně nudná záležitost a na menších obrázcích jsem měla problém poznat, kdo je kdo. Nakonec jsem se zaměřila jen na ústředního hrdinu, což se ukázalo nebýt na škodu. Co mě opravdu překvapilo, byla velká tiskací písmena, kterými je komiks opatřen. Font je opravdu nezvykle velký a tiskací písmena mě zaskočila. Měla jsem pocit, jako bych četla komiks pro děti, který kvůli explicitnímu násilí a sexu pro děti rozhodně není. Naopak barevnost komiksu (tmavě červená, krvavě rudá, fialová a hlenově zelená) se mi k Béowulfově vyprávění rozhodně hodily.

Musím upřímně přiznat, že na první pohled mě komiksový Béowulf příliš neokouzlil. Jenže po dočtení jsem začala komiksem listovat znovu a zjistila jsem, že si ho vlastně chci přečíst ještě jednou. Béowulf rozhodně není líbivou jednohubkou, na níž byste si pochutnali, spokojeně odříhli a vrhli se dál. Snad je to studenou atmosférou dálného severu nebo možná vším tím mužstvím, o kterém jsem psala výše, ale mám pocit, že tohle je perfektní kousek k sychravému podzimnímu večeru. Komiks nedoporučuji slabým povahám a dětem do patnácti let. Pokud už jste ale životem omletí a nepřekvapí vás pár utrhnutých končetin, budete se u Béowulfa rozhodně – možná trochu zvráceně – bavit.

Ukázka knihy


Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%
V obchodech(489 - 535 Kč)



Komentáře

PPDG
13. 10. 2020
To vyzerá luxusne. koľko vôbec taká kniha môže vážiť?

Další zajímavé recenze



Keď sa prelomia ľady a vzbĺknu iskry
Recenze knihy Icebreaker

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?