Cenu města Blanska získal kardiochirurg Petr Němec

13. října 2020, tiskové zprávy, přečteno: 3803×

Další osobností, která obdržela Cenu města Blanska, je kardiochirurg Petr Němec. Ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) Brno získal ocenění za přínos v oblasti vědy a techniky i v oblasti záchrany lidských životů. Cenu Petru Němcovi předalo vedení města při komorním setkání na nádvoří blanenského zámku. To nahradilo původní slavnostní předávání, které bylo naplánované v Dělnickém domě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

O udělení ceny za rok 2019 letos rozhodli blanenští zastupitelé. Původní termín slavnostního veřejného předávání odsunula jarní omezení související s koronavirem. Kvůli protiepidemiologickým opatřením se ale nakonec i říjnového předání zúčastnilo jen nejužší vedení města a nejbližší rodina oceněného lékaře, nutné bylo dodržet limit 20 osob.

„Petr Němec patří už řadu let mezi osobnosti v oboru kardiologie a transplantace životně důležitých orgánů. Provedl velký počet úspěšných operací a transplantací nejen srdce, ale i dalších orgánů jako jsou ledviny či játra. Některé náročné operace provedl jako vůbec první v republice. Nejen v ČR ale i v zahraničí velmi dobře reprezentuje naši kardiochirurgii i naše město,“ ocitoval moderátor večera, herec Zdeněk Junák, z odůvodnění návrhu Jaroslava Charváta, který blanenského kardiochirurga na ocenění nominoval.

Cenu města Blanska předal kardiochirurgovi Petru Němcovi (druhý zleva) starosta města Jiří Crha i oba místostarostové, Fantišek Hasoň a Ivo Polák.

„Zastupitelstvo uděluje Cenu města Blanska osobnostem, které něco dokázaly, vynikají ve své profesi a jsou inspirací a příkladem pro mladší generace. Jsem velice rád, že dnešním oceněným je právě pan docent. Je nezpochybnitelným odborníkem v oblasti kardiochirurgie a jeho znalosti a dovednosti přesahují hranice nejen našeho města a kraje, ale také České republiky. Velmi si toho vážíme a gratulujeme,“ uvedl starosta Jiří Crha. Skleněnou plaketu a finanční dar spolu s ním oceněnému lékaři předal také místostarosta František Hasoň a místostarosta Ivo Polák.

Komorního předání ocenění se na nádvoří zámku zúčastnila jen nejužší rodina a vedení města.

„Těší mě to nesmírně, protože jsem se dostal do skupiny lidí, kteří pro Blansko něco udělali nebo slávu Blanska šířili. Snažím se pomáhat všem. Ale kdybyste přišli na naše oddělení, viděli byste, že když má pacient v kartě uvedeno bydliště Blansko, tak to už samo o sobě znamená malou protekci. Aspoň tak splácím dluh Blansku,“ uvedl šestašedesátiletý kardiochirurg a šéf Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno, který je také předsedou výboru České společnosti kardiovaskulární chirurgie, členem výboru České transplantační společnosti, čestným členem České kardiologické společnosti i členem European Association for Cardio-thoracic Surgery a The Society of Thoracic Surgeons.

„Chtěl bych poděkovat panu inženýrovi Charvátovi za nominaci, vedení města i zastupitelům, že mi ocenění udělili, své rodině, synům, na které jsem mnohdy kvůli práci neměl tolik času, své mamince, bez které bych tu nebyl a v neposlední řadě své ženě, která mě vždy ve všem podporovala a vše mi tolerovala, náročnou práci, další studium po večerech po návratu z nemocnice i to, že jsem ji mnohdy nechal samotnou v kině či divadle, když jsem náhle musel do práce,“ dodal laureát při předávání kytice své ženě Marii.

Skleněnou plaketu dostávají laureáti Ceny města Blansko poslední tři roky. Nahradila plastiku udělovanou jako Cena města za kulturu. 

„Mám radost, ocenění je skvělé, myslím, že manžel si ho opravdu zaslouží. Vždycky, když někdo něco potřebuje, má u něj dveře otevřené,“ pochválila svého muže Marie Němcová.

Atmosféru večera na nádvoří dotvořil i hudební doprovod v podání kytaristy Karla Fleischlingera, osobnost oceňovaného lékaře pak přiblížila zhruba dvacetiminutová ukázka z dalšího dílu cyklu dokumentů Živá paměť, který Jan a Radek Popelkovi dokončují právě o Petru Němcovi.

„Každá srdeční operace je zatížena určitým rizikem úmrtí. Ale pokud operace proběhne hladce a všechno je v pořádku, tak na to člověk tak nějak zapomene. Většinou si pamatuje operace, které dopadnou špatně, nebo které jsou extrémně náročné,“ vysvětlil Petr Němec v dokumentu.

Zavzpomínal i na svou první transplantaci srdce v roce 1995, nebo na okamžiky, kdy lékaři v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie v roce 1997 jako první v zemi poprvé současně transplantovali srdce a ledviny i na rok 2005, kdy jako jedni z prvních v Evropě současně pacientovi vyměnili srdce, játra i ledviny.  

O Petru Němcovi vzniká další díl z dokumentárního cyklu mapujícího blanenské osobnosti Živá paměť.

„Mám jednoho pacienta, kterého jsem operoval před asi 15 lety, v té době mu bylo 79 let a už tehdy byl hodně starý pacient na transplantaci. Každý rok mi píše na Vánoce, že chodí na houby a má se dobře. To člověka vždycky potěší,“ zaznělo v připravovaném dokumentu z cyklu Živá paměť.

Finanční dar věnuje na defibrilátor

Lidské životy bude oceněný lékař zprostředkovaně zachraňovat díky právě převzaté ceně i přímo v Blansku. Finanční dar, který je s oceněním spojený, se totiž Petr Němec rozhodl věnovat na nějaký dobročinný účel. „Po domluvě s panem doktorem ji nakonec věnujeme na pořízení defibrilátoru, který bude sloužit při případné záchraně blanenských občanů,“ uvedla vedoucí oddělení školství, kultury a sportu Marcela Horáková.

Petr Němec je teprve šestou osobností, která skleněnou plaketu nazvanou Cena města Blansko získala. Poprvé ji zastupitelé udělili předloni za rok 2017 výtvarníkovi a divadelnímu režisérovi Jiřímu Poláškovi, učiteli a baseballovému trenérovi Jaroslavu Krejčířovi a za záchranu lidského života i profesionálnímu řidiči Davidovi Jakubcovi. Loni pak ocenění za rok 2018 převzal galerista a bývalý ředitel knihovny Pavel Svoboda či Antonín Petlach, projektant největší přečerpávací elektrárny ve střední Evropě Dlouhé Stráně. Cena města v roce 2018 nahradila dříve udělovanou Cenu města za kulturu. Osobnosti, které ji získaly, najdete zde.

Pavla Komárková

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení