Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bronzový skateboardista doufá v opravu a návrat na pražskou Folimanku

Na pražskou Folimanku se možná vrátí známá socha skateboardisty, která místo zdobila do roku 2008. Skupina nadšenců vybírá prostředky na její opravu a následnou reinstalaci. Socha by se pod Nuselským mostem mohla znovu objevit už v příštím roce.

Je nám líto, video expirovalo.
Bronzový skateboardista by se mohl vrátit na Folimanku

V parku pod Nuselským mostem stával zřejmě první bronzový skateboardista světa od roku 1982, tedy v době, kdy tento sport v Československu znalo jen pár nadšenců. Sám autor sochy Jaroslav Hladký si musel "prkno s kolečky" nejdříve sám vyzkoušet. 

"Poté jsem šel za jedním propagátorem skateboardingu, který odebíral časopisy, kde bylo spoustu krásných obrázků," vzpomíná Hladký. Jeho socha vydržela na Folimance čtvrstoletí, než jí v roce 2007 neznámý vandal uřízl obě ruce. O rok později byla odklizena do depozitáře.

O její znovuodhalení se snaží Pavel Friš. "Oslovil jsem pana Hladkého, jestli je šance na opravu," líčí Friš. Sám sochař se nakonec rozhodl, že uříznuté ruce sochy vymodeluje znovu. Na obnovu ale radnice městské části peníze nemá, byla tak vypsána veřejná sbírka s cílovou částkou 250 tisíc korun, z níž je zatím vybraná polovina.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články