Asociace autobazarů chce po státu peníze za uniklé tržby, největší hráč je proti

Autobazar. Foto: Auto ESAAutobazar. Foto: Auto ESA

Podle asociace sdružující 14 autobazarů dosáhly ztráty téměř půl miliardy korun, 65 prodejců již muselo skončit.

Asociace autobazarů APPAA přišla s požadavkem na výplatu kompenzací prodejcům ojetých automobilů. Podle jejího odhadu přišly obchodníci o 450 milionů korun a práci ztratily tisíce lidí v oboru. Největší hráč na trhu – skupina Aures Holdings – je ale proti.

O požadavku na kompenzace informoval předseda APPAA Petr Přikryl v tiskové zprávě. Odhadovaná ztráta 450 milionů korun je podle něj jen přímý finanční dopad jednotlivých bazaristů. „Dalším negativním důsledkem jarního uzavření prodejen jsou tisíce lidí bez práce a  také 65 prodejců, kteří museli z ekonomických důvodů svoji činnost ukončit,“ dodal Přikryl.

Přikryl se navíc domnívá, že ztráty autobazarů bylo zbytečné. „Lobbovali jsme za to, aby prodejny provozované pod širým nebem mohly zůstat otevřené. Garantovali jsme dodržování hygienických pravidel, dodržování rozestupů, nošení roušek, dezinfikování vozů, atd, ale neuspěli jsme. Přitom sám pan premiér v jednom ze svých prohlášení vyjádřil přesvědčení, že ve větraných místnostech, a tedy i v otevřeném prostoru, se virus nepřenáší,“ řekl Přikryl. Podle svých slov žádal ministra Karla Havlíčka o schůzku, na kterou ale ministr dosud nereagoval.

APPAA sdružuje jen 14 autobazarů na trhu. Největší hráč českého trhu s ojetinami, skupina Aures Holdings provozující sít AAA Auto či Mototechna, kompenzace nepožaduje. „Chceme, aby nedošlo k uzavření poboček jako v březnu. Věříme, že nákup vozů včera přijatá vládní opatření neomezí a o auta je stále zájem, zejména jako o bezpečnější formu cestování oproti veřejné dopravě,“ řekla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti Aures Holdings.

Tagy APPAA autobazary
35 komentářů