Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Babiš selhal, fatální nepřipravenost!“ ODS vyzývá, ať vláda požádá o důvěru, Hamáček to odmítá

Aktualizováno -
13. října 2020
16:03
Autor: ČTK, simao - 
13. října 2020
08:33

Zavřou hospody a restaurace či základní školy. Babišova vláda opět přistupuje k přísným plošným restrikcím a omezením života v Česku. Schytává přitom kritiku za komunikaci opatření. Podle šéfa ODS Petra Fialy nebude vláda schopna lidi skutečně ochránit, po mimořádném předsednictvu ODS vyzval vládu, aby s koncem stavu nouze požádala o důvěru. Reakcí se však sešla celá řada. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka označil premiéra Andreje Babiše (ANO) za zbabělce. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se již nechal slyšet, že vláda o důvěru nepožádá.

Zástupci opozice kritizovali po tiskové konferenci, na které premiér Andrej Babiš (ANO) s ministry svého kabinetu v pondělí pozdě večer vyhlásili další restrikce kvůli epidemii koronaviru, komunikaci vlády.

Řada opozičních politiků vyzvala občany, aby přijatá opatření přesto dodržovali. Současně je podle nich třeba přijít s kompenzacemi.

Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda nebude schopna ochránit lidi. Vysvětlil přitom proč. „Vláda, která není schopna včas a jednoznačně informovat svoje občany, je nebude schopna ani ochránit. Rozhodl jsem se na zítra dopoledne svolat mimořádné predsednictvo ODS. Máme dobrou vůli, ale takhle to dál nejde!“ uvedl Fiala.

Babiš podle ODS selhal a ztratil schopnost řídit vládu a stát. Předsednictvo občanských demokratů proto dnes vyzvalo menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, aby po skončení nouzového stavu požádal o důvěru. Jinak bude frakce ODS ve Sněmovně hledat podporu pro vyslovení nedůvěry vládě.

Fiala: Fatální nepřipravenost

Vláda a premiér jsou podle ODS zodpovědní za „fatální nepřipravenost“ na druhou vlnu epidemie koronaviru, promrhali čas a prostředky, k tomu opakovaně lhali a nemají dostatek dat, usneslo se předsednictvo. Opatření, která kabinet přijal v pondělí večer, je podle Fialy nutné respektovat, ODS se ale za ně nemůže postavit. Uzavření prvních stupňů škol má za neodůvodněné, opětovně poukázal na chybějící kompenzace.

Zatímco před týdnem byla ODS podle Fialy schopna postavit se za názor kabinetu, tentokrát tomu tak není. Občany nicméně Fiala poprosil, aby restrikce dodržovali.

„Je nepřijatelné, aby zemi dále vedl premiér, který je osobně zodpovědný za současný zoufalý stav a zjevně neví, jak z něj naši zemi vyvést,“ prohlásil Fiala.

Nouzový stav, jak o něm rozhodla vláda, má trvat 30 dnů, tedy do 3. listopadu. K tomuto dni jsou navázána také poslední opatření. Kabinet může nouzový stav prodloužit, to ale pouze se souhlasem Sněmovny. Hlasování o vládě by se mohlo podle Fialy uskutečnit až tehdy, kdy Česko epidemii koronaviru zvládne. „Výraznou politickou změnu mohou přinést jenom volby,“ dodal.

Zbabělý premiér, hřímá opozice

„Pomáhejme ve svém okolí. Musíme to zvládnout. Ve chvíli, kdy nám vládne zbabělý premiér, musíme být stateční my. Zvládneme to! Díky,“ vyzval na twitteru předseda lidovců Marian Jurečka.

Podle expředsedy lidovců Marka Výborného je třeba věřit, že přijatá opatření jsou racionální a pomohou udržet funkční zdravotnictví. Okamžitě je ale podle něj nutné pomoci rodičům ošetřovným a postiženým sektorům zastavením odvodů. „Jako poslanci musíme jednat v legislativní nouzi,“ uvedl na sociálních sítích.

Kalousek: Je třeba pomoci vyčerpanému gastrobyznysu

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nemá smysl protestovat. „Chci věřit, že opatření jsou nutná. Pak je ale nezbytné poskytnout okamžitě likviditu k smrti vyčerpanému gastrobyznysu, aby nedošlo k jeho likvidaci,“ uvedl. Nejlépe se tak podle něj stane právě vypnutím odvodových povinností.

Občany vyzval k dodržování pravidel i senátor TOP 09 a první místopředseda Topky Tomáš Czernin. „Navzdory těm chaotům buďme maximálně ohleduplní. Nosme roušky, myjme si ruce, neshlukujme se. Buďme zodpovědní. Byť jen jediný mrtvý je příliš mnoho,“ uvedl v narážce na Babišova slova z tiskovky, kdy premiér dle některých relativizoval počty obětí.

Babiš mluvil o mrtvých. A neví, kde se stala chyba

Babiš totiž na vládní tiskovce při dotazu na to, že počet obětí lidí nakažených covidem-19 přesáhl tisíc, reagoval slovy: „Já mám čisté svědomí. A ano, můžeme říkat, že máme 1000 mrtvých. 1000 mrtvých je průměr třech dnů v ČR. V ČR zemře 110 tisíc lidí za rok. 27 tisíc na rakovinu. V průměru 350 denně. A já to nechci podceňovat, každý život je cenný a my děláme maximum pro to, abychom to zkrátka zvládli. Pokud to dneska vypadá pro ČR špatně, tak uvidíme ve finále, jak to celkově dopadne. A musíme hodnotit všechny ty aspekty, nejenom teď ten počet. Ale to jsou lidi, kteří umírají s covidem. My máme tady i na sekretariátě babičku naší kolegyně, která měla mrtvici a ležela v nemocnici v Náchodě, ale bohužel tam ležel někdo vedle ní s covidem. A potom zemřela s covidem.“

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření.  - abl
Video se připravuje ...

Novinářský matador Radek Bartoníček z Aktuálně.cz na to reagoval slovy, že neví, jak se tisková konference poslouchá lidem, kterým někdo v uplynulých dnech a týdnech zemřel. A tázal se Babiše na to, zda vyvodí nějakou vlastní zodpovědnost a zda bude pokornější, ale také na to, proč vláda nechala situaci zajít až tak daleko.

„Já si myslím, že jsme vždycky dělali maximum, já nejsem epidemiolog, máme nějaké odborníky a v podstatě teďka jsme dospěli k nějakému názoru. My respektujeme samozřejmě názory ministerstva zdravotnictví, takže já si nemyslím, že bych byl nepokornej,“ vzkázal Babiš.

„My jsme s opozicí teď mluvili podruhé nebo potřetí, samozřejmě jsme si vyslechli rádi jejich názory, mluvili jsme s hejtmany, mluvíme s každým, takže úplně nerozumím tomu dotazu,“ přesvědčoval Babiš.

Rakušan: Bizarní PR, nebo nesoudnost?

Při dotazu na to, kde došlo k chybám, když Babiš přesvědčoval, že Česko bude připravené na druhou vlnu pandemie, premiér dodal: „Já nevím,  jaké chyby se staly, já nevím, kde je zásadní problém.“

Na jeho slova reagoval předseda STAN Vít Rakušan. „Premiér: ,Já si nemyslím, že bych byl nepokornej... Nevím, že jsem někde udělal nějaký chyby... Samozřejmě jako, umíraj lidi a mně je to líto...' Je to, prosím, bizarní PR/absolutní nesoudnost/rozeběhnutá psychická nemoc? Buď jak buď: Tohle musí skončit!“

Němcová: Tahle vláda je neštěstím pro naši zemi

Do Babiše se přitom pustili i nově zvolení senátoři. Miroslava Němcová (ODS) kritizovala v ČT vládu za „diletantismus, nepřipravenost a prošustrovanou důvěru lidí“, které lze požádat o respektování drastičtějších opatření v momentě, kdy důvěru ve vládní kroky mají.

„Ale ve chvíli, kdy je tato hodnota ztracená, a podle mě nenávratně, tak musíte sáhnout k tomu strašení a k věcem, které mě úplně zvedají ze židle, jsem z nich hluboce nešťastná a jako občan uražená, protože pan Hamáček vypráví něco o mrazácích s mrtvolami, dneska jsme slyšeli pana premiéra, jak se staví k rodinám a bohužel jejich zemřelým členům, a tak to bagatelizuje,“ míní Němcová.

„Vláda měla dost času, vzala si na to půl bilionu peněz z kapes daňových poplatníků, tři měsíce času, ale neudělala vůbec nic, teď se bavíme o tom, co připraví, co spustí a premiér nejde říci, jak to bude kompenzovat. Já považuji tuto vládu za neštěstí pro tuto zemi, a kdyby měla kouska slušnosti v těle, tak zítra jde a žádá Sněmovnu o důvěru, protože se ukazuje, že tuto zemi nemůže vést ani jeden jediný den,“ dodala v ČT ostře Němcová.

Nenávistné útoky, chtějí nás sejmout, čílí Hamáček s Babišem

To, že by vládě mohlo hrozit, že přijde ve Sněmovně o důvěru, logicky nadzvedlo a naštvalo ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ANO). „Opozice má přestavovat alternativu. Očekával bych konkrétní výhrady k vladním krokům od stínového ministra zdravotnictví či vnitra, návrh jiného postupu. ODS umí jen obecné fráze „vláda to dělá špatně” v podání Petra Fialy, popř. nenávistné útoky v podání senátorky Miroslavy Němcové,“ napsal na twitteru.

Podobně se vyjádřil i v úterý odpoledne po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, na kterou šel s premiérem Andrejem Babišem. „Mě to překvapuje, protože jsme mluvili teďka opakovaně s opozicí, opozice slíbila, že nás podpoří v těch opatřeních,“ řekl Babiš. Nutno dodat, že předseda ODS Fiala opatření podpořil, vládu už v té době ale za špatné postupy a zanedbání situace kritizoval.

Babiš s Hamáčkem se shodili na tom, že opozice chce, aby vyřešili krizi a pak je chce odstavit. „Vybojujte tu bitvu s covidem a až ji vybojujete, tak se vás pokusíme sejmout,“ popsal Hamáček a naznačil, že sami žádat o důvěru nebudou.

Smoljak: Neodpustitelná chyba o prázdninách

Znovuzvolený senátor David Smoljak (za STAN) míní: „Zásadní a neodpustitelná chyba se stala během prázdnin, chodila znepokojující čísla o enormním nárůstu počtu nakažených, dokonce byla už připravená restriktivní opatření, ale pan premiér to všechno odvolal, nechtěl dělat nepopulární opatření před volbami.“ Smoljak tak připomněl Babišův srpnový nesouhlas se znovuzavedením plošného nošení roušek ve vnitřních prostorech, což prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Také Smoljak uvedl, že se na vládu dle něj nedá spolehnout. Podle senátora rovněž pozbyla důvěru veřejnosti. „Mně je to líto, naši občané si to nezaslouží. Teď jsou ta opatření tvrdá, zřejmě nezbytná, ale nemuselo k tomu dojít, kdyby pan premiér tak usilovně nechtěl mít co nejlepší výsledek ve volbách. Takže volby vyhrál, ale dostal celou republiku do naprosto tragické situace,“ uvedl v Událostech, komentářích Smoljak.

„Vláda bohužel prošustrovala možnost nastavit opatření včas, Pirátská strana navrhovala sadu opatření, která nebyla vyslyšena, vláda se řídí podle vln nálad ve společnosti, což považuji za nezodpovědné. Apeluji na veřejnost, aby byla opatrnější,“ přidala se v kritice i nově zvolená senátorka Adéla Šípová (za Piráty).

11karel11 ( 19. října 2020 18:01 )

***

11karel11 ( 19. října 2020 17:59 )

Normální lidi jim to spočítají u voleb. Čím více se takto hnusně chovají, tím nabývá opozici voliči. Fiuala je namyšlený kr...., to řikají i zaměstnanci fakulty v Brně.

11karel11 ( 19. října 2020 16:46 )

ODS musí jít do pekel.

11karel11 ( 19. října 2020 16:45 )

Trapný Fiala blábolí. Pan Babiš má důvěru od lidí a ty vaše kecy si strčte do pr.....Máme těch vašich pomluv a urážek už dost. Nejsme studenti.

Uživatel_5401613 ( 15. října 2020 01:09 )

dobře víš ,že nemáš pravdu,asi máš klapky na uších i očích,prober se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa