Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Levnější pivo, zmrzlina zdarma i „lockdown menu“. Hospody se před zavřením zbavují jídla

Autor: ČTK - 
13. října 2020
16:18

Některé restaurace zlevnily dnes své produkty, aby je před nuceným zavřením vyprodaly. O neprodané zboží z větších provozů mají zájem potravinové banky. Některé provozy se připravují na zavření a prodej z výdejového okénka, omezují podle toho své menu. Vyplývá to z vyjádření podniků.

Například na pražském Václavském náměstí byly dnes k vidění nabídky na prodej půllitru piva za 29 korun, běžně v těchto místech stojí 49 Kč. Podobně tomu bylo v pražském podniku v Praze 6 Písecká brána, kde dnes platila padesátiprocentní sleva na veškeré zboží. Provozovna nabízela také zdarma kávu pro seniory a kopeček zmrzliny pro děti. Pražský pivovar Beznoska připravil lockdown menu, které bude platit od středečního zákazu.

O nevyužité potraviny z jídelen a menz, které se už nestihnou prodat, mají zájem potravinové banky, darování je ale předem nutné dohodnout. „Minimální množství k odvozu je 20 kg. Přijmout lze ovoce, zeleninu nebo chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny,“ uvedla v úterý v tiskové zprávě Česká federace potravinových bank.

Zničí to půlku minipivovarů, říká odborník

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň řekl, že mu nové vládní nařízení nedává smysl. Podle něj nemají malé pivovary rezervy, pokud se zákaz prodlouží za začátek listopadu, zničí to polovinu minipivovarů.

„Neviděli jsme jediné číslo o šíření nákazy v restauracích, nevíme, z čeho vláda vycházela, nedostali jsme šanci nic napravit, upravit, přizpůsobit dané situaci. V současné situaci je to pro restaurační minipivovary likvidační, protože nebudou pořádně fungovat ani ‚okénka‘, když se nesmí pít na veřejnosti. Jsme odříznuti od hlavního prodejního kanálu,“ uvedl Šuráň.

Svaz se podle něj připojuje k výzvám, aby stát zrušil povinné platby pro provozy, které nyní nemůžou normálně fungovat. „Prostě když nám stát nedovoluje pracovat, tak ať po nás nic nechce,“ doplnil.

Lidé před uzavírkou méně utráceli

Zavřené restaurace předcházel úbytek hostů. „Průměrná útrata v restaurací podle našeho Ticket restaurant card indexu se po uvolnění opatření vyšplhala v červenci a srpnu na 136 Kč, tedy na úroveň vyšší než před začátkem pandemie a omezení. V září průměrné útraty již opět lehce klesly, a to na 135,20 Kč. Celkově byly počty transakcí v restauracích v září o cca 21 procent nižší v porovnání s například únorem,“ sdělila Daniela Padret z Edenredu.

V průzkumu, který společnost mezi partnerskými restauracemi provedla v září, zjistila, že u 30 procent restaurací se v září propadly tržby o více než polovinu. „Další třetina uvedla, že jim tržby klesly o 30 až 50 procent. Více než polovina restaurací uvedla, že již musela propouštět, a 13 procent uvažuje o uzavření provozu,“ dodala.

Rozvozové služby už navyšují kapacitu

Služby na rozvoz jídla jsou připravené na zákaz vstupu veřejnosti do restaurací, který začne platit ve středu. Zvyšují kapacity, prodlužují dobu rozvozu. Aplikace Bolt Food o hodinu prodloužila rozvozové časy a doručuje do půlnoci.„Intenzivně pracujeme na náboru nových partnerských kurýrů s cílem zajistit, aby všem zákazníkům, kteří si budou chtít objednat, byla objednávka doručena v co nejkratším možném čase,“ uvedl Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední a východní Evropu. Bolt podle něj partnerským restauracím také poskytne dopravu k zákazníkům zdarma. Na jídlo z vybraných podniků nabízí slevu 30 procent, dodal Sysel.

Služba Dáme jídlo podle svého ředitele marketingu Břetislava Stromka kapacity zvyšuje průběžně, aby pokryla zvýšenou poptávku a držela průměrný čas doručení jídel a nákupů. V Praze podle něj nově nabízí dodání pod 30 minut. „To se nám zatím daří,“ řekl. Dáme jídlo také obnovilo možnost bezkontaktního doručení, která se osvědčila už na jaře. „Pokud si ji zákazník zvolí, kurýr nechá zásilku na domluveném místě, poodstoupí a čeká a vizuálně kontroluje, že si zákazník zásilku převzal,“ popsal.

Na vyšší poptávku je připraven logistický startup DoDo. Partneři podle výkonného ředitele společnosti Michala Menšíka žádali zvýšení kapacity o desítky procent už na začátku října. DoDo je podle Menšíka připraveno nové kurýry nabrat, proškolit i podepsat smlouvu online.

Jirik-ta ( 13. října 2020 16:52 )

a bude hůř

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa