Plovoucí skleněná lucerna. Apple v Singapuru otevírá svůj první obchod, který se vznáší na vodě

Filip HouskaFilip Houska

apple_nso-marina-bay-sands_exterior_09072020

Foto: Apple

Apple Marina Bay Sands

0Zobrazit komentáře

Designová sférická stavba plovoucí na hladině proslulé zátoky Marina Bay. Apple uměl vždy se svými vlajkovými prodejnami zaujmout, ovšem to, co nyní odhalil v jedné z nejluxusnějších částí Singapuru, je i na kalifornskou společnost poněkud netradiční. Nový Apple Store pod názvem Apple Marina Bay Sands si totiž zakládá na zcela nových architektonických liniích.

Snad pokaždé, když Apple v posledních letech otevíral svůj nový kamenný obchod mimo obchodní centra, vycházel z poměrně známého mustru. Buď sázel na kombinaci masivních skleněných panelů v kombinaci se světlým dřevem, nebo si pronajal historickou budovu v srdci města a decentně vybavil jejich prvních několik podlaží.

I jinak architektonicky konzervativní Apple však dělá výjimky, což potvrzuje třeba Apple Store na newyorské Páté Avenue nebo v italském Miláně. Teď vybočuje i v pořadí třetí oficiální prodejna v Singapuru, která na rozdíl od ostatních Apple Storů sedí přímo na vodě a atraktivně dotváří okolní pobřeží, jemuž dominují luxusní mrakodrapy.

apple_nso-marina-bay-sands_aerial-view_09072020

Foto: Apple

Nový Apple Store v Singapuru tvoří více než 100 skleněných panelů

Za ním stojí dvorní architektonický ateliér Applu Foster + Partners, se kterým firma Tima Cooka mimo jiné spolupracovala na sídle Apple Park v Cupertinu. Britští umělci ovšem nyní nekopírovali svůj tradiční jablečný rukopis, nýbrž se pustili do zcela nových designových propojení. Apple Marina Bay Sands je prakticky novodobou kopulí.

Skládá se z 114 panelů skla, které jsou členěné deseti svislými příčlemi a několika prstenci žaluzií. Tím vytváří poněkud futuristický sférický vzhled, jenž může z dálky připomínat moderní vesmírný modul. Pro návštěvníky navíc nabízí panoramatický výhled na zátoku a město, kterého si budou moci užívat zpoza minimalistických vnitřních prostor.

Interiér nové prodejny, která je dle slov Apple inspirována Pantheonem (starověkým kruhovým chrámem v Římě), nabídne poměrně známé prostředí. V přízemí hrají prim typické stoly ze světlého dřeva a podélný zástup stromů, okolo kterých se nachází i takzvané Forum, což je místo pro prezentace, vystoupení umělců a výukové série Today at Apple.

apple_nso-marina-bay-sands_oculus_09072020

Foto: Apple

Uprostřed nového Apple Storu

Přítomné eskalátory pak návštěvníky dostanou „pod vodu“, kde jsou umístěny jak další stoly s veškerým sortimentem produktů, tak speciální zasedací místnost, ve které se mohou setkávat vývojáři a podnikatelé s personálem Applu. Ten má v Apple Marina Bay Sands tvořit až 148 pracovníků.

„Nemůžeme být více nadšeni z otevření dechberoucího Apple Marina Bay Sands v Singapuru. Díky němu k tomuto speciálnímu místo posilujeme náš závazek, který započal před více než 40 lety,“ zmiňuje Deirdre O’Brien, viceprezidentka divize Retail + People. V roce 1981 měl totiž Apple v Singapuru tým zodpovědný za většinu plošných spojů pro počítače Apple II.

Apple Marina Bay Sands se oficiálně otevírá zítra, ve čtvrtek 10. září. Kvůli pandemii však budou úvodní návštěvy nové prodejny umožněny pouze na pozvání, a to za přítomnosti striktních hygienických pravidel.

apple_nso-marina-bay-sands_curated-apple-products-tech-support_09072020

Foto: Apple

Nechybí ani pultík Genius

apple_nso-marina-bay-sands_forum_09072020

Foto: Apple

Místo, kde se střetávají umělci i prezentující v rámci Today at Apple

apple_nso-marina-bay-sands_23-languages-spoken_09072020

Foto: Apple

Přípravy produktů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym