Hlavní obsah

EU zakázala podsvícenou sošku na kapotě Rolls-Royce

Foto: Rolls-Royce

Podsvícená verze sošky je skleněná a průsvitná. Světlo do ní svítí zespod, čímž ji celou prozáří

Evropská unie je často kritizována za spoustu nařízení, kterými svým občanům mnohdy akorát komplikuje život a nesmyslně kupí právní balast. Tohle konkrétní nařízení se sice „běžného občana“ nijak nedotkne, ale přesto nad ním udiveně kroutíme hlavou. Britský deník Daily Mail informoval o tom, že kvůli nařízení EU musí z vozů Rolls-Royce zmizet podsvícená verze slavné sošky Spirit of Ecstasy.

Článek

Rolls-Royce začal podsvícení své slavné sošky nabízet před čtyřmi lety. Příplatek proti běžné ocelové sošce činil 3 500 liber (105 000 korun), což je sice na první pohled šílená částka, ve světě R-R jde ovšem relativně o drobné. Automobilka ústy svého britského mluvčího deníku Daily Mail potvrdila, že stažení z nabídky je v souladu s nařízením Evropské unie.

Vše je podobně popsáno na 242 stránkách inovované směrnice UNECR48. A ta zakazuje podsvícená loga či jiné elementy na kapotě. Podsvícení masky chladiče, tak jako to má třeba aktuální BMW X6, ale nezákonné není. Proč tomu tak je, netušíme. Nepředpokládáme ale, že by podsvícení loga či sošky bylo pro řidiče okolních vozidel nebezpečné – zejména vzhledem k tomu, že soška nikdy nesvítí za jízdy.

Ano, právě tenhle fakt dodává celému nařízení takřka komický rozměr. Podsvícená verze Spirit of Ecstasy totiž umí svítit pouze ve specifických momentech a vždy jen tehdy, když vozidlo stojí. I samotná automobilka uvádí, že soška slouží pouze coby „uvítací“ osvětlení při odemčení vozu nebo při otevření dveří. Dává to smysl – na rozdíl od podsvícených mříží chladiče a dalších částí masky je soška na kapotě ve výhledu řidiče a v noci by bylo její svícení obtěžující.

O vlivu svítící sošky na bezpečnost provozu tedy nemůže být řeč. Pravděpodobně se tak jedná o opatření v rámci všeobecného boje se světelným smogem. Jakkoliv si říkáme, že zhasnutí těch pár svítících sošek na vozech Rolls-Royce asi pohled na noční oblohu nespasí.

Foto: Rolls-Royce

Podsvícená Spirit of Ecstasy – takhle zasvítí pouze v některých okamžicích

Rolls-Royce již v současné chvíli podsvícenou sošku Spirit of Ecstasy zákazníkům nenabízí. Všem, kteří ji na svém vozidle mají, nabízí britská značka vrácení peněz a výměnu za klasickou sošku, která je rovněž zasouvatelná po stisku tlačítka. Případně si můžete na svém Rollsu nechat původní skleněnou sošku, ale automobilka softwarově vypne podsvícení.

Britský výrobce začal sošku Spirit of Ecstasy umísťovat na příď vozů v roce 1911. Cílem bylo odlišit se od konkurence a přinést něco víc než jen prosté logo. Mimochodem slavná soška může být vyrobena ze stříbra či ze zlata.

Foto: Rolls-Royce

Spirit of Ecstasy zůstává stejná již přes sto let

Zajímavostí je, že se okolo sošky rozšířil mýtus o „andělských křídlech“ a o tom, že vyobrazuje letící ženskou postavu. To však není pravda. Ve skutečnosti se jedná o ženu s vlajícím negližé. Autorem sošky je britský sochař Charles Robinson Sykes, který ji původně navrhnul na jeden konkrétní Rolls-Royce Silver Ghost svému příteli baronovi Johnovi Montagovi. Další části z příběhu sošky jsou však zahaleny tajemstvím a informace o tom, co bylo přímou předlohou, se trochu různí.

Nejpravděpodobnější verze příběhu je, že modelem stála britská herečka a modelka Eleanor Velasco Thornton. První verze sošky pro Barona si přikládala ke rtům vztyčený ukazovák – symbolizovala prý tajemství ukrývané lásky mezi Thornton a baronem.

Teprve posléze se ze sošky stal jeden ze znaků automobilky a jeho podoba vydržela stejná dodnes. Výjimkou, pokud je nám známo, je akorát klečící verze sošky, která se objevila na některých modelech ve třicátých letech.

Reklama

Načítám